Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Két megyei egyetem is fogadná

Folytatás az 1. oldalról.

Az érintettek egyelőre óvatosan nyilatkoznak az esélyekről. Dr. Gadányi Károly szombathelyi rektor megerősítette a Kisalföld információját: valóban, két Győr-Moson-Sopron megyei egyetemmel is felvették a kapcsolatot. A januári szenátusi döntés előtt azonban nem akar esélyes(ek)ről beszélni. Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora úgy véli, a régió és a pólusprogram érdekei a kisalföldi megyeszékhely, illetve a győri intézmény mellett szólnának, de a döntés nem az itteniek kezében van, hanem Vas megyében. Ha ő érvelne, biztosan azt mondaná, a két felsőoktatási intézmény lehetséges együttműködése Győr és Szombathely gazdasági érdekeit is szolgálná.
Dr. Faragó Sándor soproni rektor abban bízik, nem a politikai alkuk alapján hirdetnek majd győztest. Mint mondta, „az egyetemek nagykorúak, tudnak maguk dönteni”, ezzel együtt úgy tartja ő is, a két Győr-Moson-Sopron megyei egyetem értékelhető ajánlatot tett a szombathelyi főiskolának, így nagyon bízik abban, az első rostán ők is túljutnak.
Bár Faragó rektor inkább a szakmai érvek súlyában bízik, nem titok, hogy a politika, még konkrétabban a politikusok is tárgyalnak már ez ügyben. Balogh Józsefet, Győr leköszönt szocialista polgármesterét azért kerestük meg, mert úgy tudjuk, a szombathelyi városvezetővel (aki nem mellékesen párttársa) a közelmúltban konzultált ez ügyben. „Ipkovich György polgármester úrral valóban eszmecserét folytattam, s nagyon bízom abban, hogy érveim meggyőzőek voltak” – mondta Balogh József. Az érvek között szerepelt például a pólusprogram számos előnye, illetve hogy a Széchenyi Universitas alapítványa – amelynél Balogh József ma is meghatározó súllyal bír – esetleg támogatni tudná a szombathelyi kutatási és fejlesztési elképzeléseket.
Még egyszer hangsúlyozni kell, a szenátus önálló döntést hoz, ahol nyilván számít, hogy Győr mellett érvel a volt, s úgy tudjuk, a jelenlegi polgármester is, de januárig ugyanezt teszi a többi érintett város is. Amint az első értékelés megszületik, a témára mi is visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitöltötte a gáztámogatási kérelmet?

Tovább olvasom