Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Két magyar film is az idei cannes-i programban

Bár a teljes Cannes-i program még néhány napig hétpecsétes titok marad, két biztos magyar befutó már van a nemzetközi filmszakma elsőrendű eseményeként elismert A-kategóriás filmfesztiválon.
Kép a Taxidermiából Fotó: www.taxidermia.hu
Pálfi György szemlefődíjas alkotása az "Un certain regard" válogatásába kapott meghívást. Kocsis Ágnes A VÍRUS című rövidfilmjével pedig a "Cinéfondation" műsorában mutatkozhat be a filmesek álmát megtestesítő Croisetten.

Ma délelőtt Párizsban sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra az 59. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos szekciói programját.

A május 17 - 28. között megrendezendő Cannes-i seregszemle "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) válogatásába meghívást nyert Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia. A szemlefődíjas mozi világpremierjének méltó helyszíne lesz a filmesek álmát megtestesítő Cannes-i Croisette.

Több mint száz fesztiválmeghívás és tucatnyi díj, köztük az Európai Filmakadémia Fassbinder-díja - a példátlan nemzetközi karriert befutó Hukkle után Pálfi György új filmjéhez Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak alapul. A három korban, három férfi, három történetét elbeszélő alkotás a 37. Magyar Filmszemle fődíja mellett a legjobb női (Stanczel Adél) és a legjobb férfi (Czene Csaba) epizódszereplők díját, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A Filmszemlét követően az Eurofilm gyártásában magyar-osztrák-francia koprodukcióban készült alkotás nemzetközi értékesítésének jogát a Fortissimo Films, az egyik legnagyobb európai filmekre szakosodott világforgalmazó vásárolta meg, ami garancia a film külföldi mozikban való megjelenésére.

A "Cinéfondation" elnevezésű programban, mely a legkiválóbb filmfőiskolás filmeket vonultatja fel, Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmjét mutathatja be. A 27 perces alkotás témája egy fiatal víruskutató életében felbukkanó "másfajta vírus". Kocsis Ágnes rövidfilmjeivel a nemzetközi filmfesztiválok kedvelt vendége. A vírus című film negyedéves vizsgafilmje volt a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.

A Cannes-i Filmfesztivál válogató bizottsága a nagyvilág filmművészetének újdonságait reprezentáló több mint 4000 benevezett filmből válogatta össze a hivatalos programot.

Hamarosan a Cannes-i Filmfesztivál párhuzamos szekciói, a Rendezők Kéthete és a Kritikusok Hete is nyilvánosságra hozza 2006-os válogatását. A magyar filmesek Cannes-i részvételéről május elején sajtótájékoztatón számol be Magyar Filmunió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom