Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Két magyar diák megy szeptembertől az andaui iskolába

Mindössze két jánossomorjai diák kezdi az ötödik osztályt az andaui iskolában a következő tanévtől. Az osztrák település önkormányzata segített a szülőknek az ideiglenes lakcím megszerzésében.
Lapunkban korábban beszámoltunk arról (Kisalföld, 2007. február 7.), hogy a határ túloldaláról, Jánossomorjáról toboroz tanulókat az ausztriai Andau általános iskolája. Az intézmény igazgatója szerint nem küzdenek létszámgondokkal, csupán a magyar gyerekeknek kínálnak kiváló lehetőséget a nyelvtanulásra. Az osztrák intézmény első, illetve ötödik osztályba lépő gyerekeket vár a következő tanévtől. Az iskola igazgatója akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy kezdetben legfeljebb 8–10 magyar tanulót vennének fel, amennyiben ennél többen jelentkeznek, úgy felvételi vizsgával választják ki leendő diákjaikat.
A visszajelzések alapján azonban az igazgató már akkor úgy vélte, nem lesz szükség vizsgáztatásra. Az iskolai beiratkozáshoz szükséges, hogy a gyermeknek legalább ideiglenesen bejelentett ausztriai lakcíme legyen. Az oktatás teljesen ingyenes, a szülőknek az utaztatást kell megoldaniuk.
Az osztrák tanulási lehetőségről február elején tájékoztató előadást is tartott Andau polgármestere és az iskola igazgatója a jánossomorjai szülőknek, sőt, invitálták is őket egy iskolalátogatásra. A jánossomorjai önkormányzat és a város iskolája sem tartott attól, hogy ezzel a lehetőséggel tömeges elvándorlás kezdődne, amitől ellehetetlenülne a jánossomorjai intézmény mqködése. Valóban igazuk lett, hiszen a jelentkezési határidő a napokban járt le és mindössze két, jelenleg negyedikes diák kívánja folytatni tanulmányait szeptembertől a határ túloldalán.
A következő tanévtől már az andaui iskola padjait koptatja Hornyák János is. A kisfiút édesanyja, Theiler Anita elsősorban a jó nyelvtanulási lehetőség miatt íratta az osztrák intézménybe.
– A félévi iskolai szülői értekezleten tájékoztattak arról, hogy szeptembertől jánossomorjai diákokat fogadna az andaui iskola. A döntésben az is megerősített, hogy a jánossomorjai iskola felajánlotta: amennyiben mégsem tetszik az osztrák intézmény, vagy nyelvi nehézségek adódnak, úgy visszaveszik a fiút, csupán történelemből kell különbözeti vizsgát tennie. Így nincs semmi vesztenivalónk. A beiratkozáshoz szükséges volt az osztrák ideiglenes lakcím. Ennek megszerzésében az andaui önkormányzat segített – mondta az édesanya.
A fiú egyelőre vegyes érzelmekkel néz az új tanév és a teljesen új iskola elé. Bár néhány éve tanul már németül, tart kissé attól, hogy nehezen érteti majd meg magát. A beiratkozáskor azonban némileg megnyugtatták a személyes benyomások, és egyre lelkesebb az új iskola iránt.
Szintén elsősorban a nyelvtanulási lehetőséggel élve íratták szülei Koncz Mátét az andaui tanodába a következő tanévtől. A jelenleg szintén negyedikes fiú édesanyja, Koncz Attiláné a Kisalföldnek elmondta: amikor először hallottak a lehetőségről, azt gondolták, sokkal nagyobb lesz az érdeklődés az osztrák iskola iránt.
– Vesztenivalónk nincs, hiszen a jánossomorjai iskola felajánlotta: amennyiben nem jönnek be a számításaink, visszaveszik a fiút. Az osztrákok is nagyon segítőkészek voltak. Az andaui önkormányzat segített például abban, hogy Máténak megszerezzük a beiratkozáshoz szükséges osztrák ideiglenes lakcímet. Az oktatás így – ahogyan a többi osztrák diáknak – Máténak is ingyenes lesz, csupán a napköziért kell fizetnie, illetve a tankönyveket kell megvennie, ami az 5. osztályosoknak mindössze tíz euróba kerül. Az iskolába az átszállítást a másik gyermek édesanyjával közösen, felváltva oldjuk majd meg.
– Máté először idegenkedve fogadta az új iskolát, ám a személyes benyomások, illetve beszélgetések alapján egyre inkább lelkesedik az ausztriai tanulásért – mondta Koncz Attiláné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom