Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Két levél döntött sorsáról

Kozári Ivánnét január 30-án a Rába Futómű Kft. levélben értesítette, hogy „a megváltozott szervezeti struktúrában is számít hatékony munkájára”. A győri asszony februárban egy másik levelet kapott, amelyben viszont neki is felmondtak.
Egy igen, egy nem: A Rába-üzemben Kozári Ivánné nem gondolt a távozásra, míg meg nem kapta a második, felmondólevelet.
A Rába Futómű Kft.-ben 175 embert bocsátottak el a közelmúltban – erről a Kisalföld is írt (A piac diktálta a kényszerű elbocsátást – 2003. február 25.). A döntés hátteréről Steiner László, a Rába Holding Rt. vezérigazgatója és Vissi Ferenc humánerőforrás-igazgató sajtótájékoztatón számolt be egy hete, ahol elhangzott: „A leépítést civilizált módon, a munkaügyi központtal együttműködve, a törvényeket, az etikai elvárásokat betartva igyekszik a cég végrehajtani." Kozári Ivánné úgy érzi, vele nem így jártak el.

Két levélre hivatkozik Kozári Ivánné, mindkettőt névre szólóan, ugyanazzal az aláírással kapta. Az egyikben – melynek keltezése január 30. – az szerepel, hogy a futómű kft.-ben változásokat hajtottak végre, s az új struktúrában is számítanak hatékony munkájára. A másik levelet a hónap végén kapta, abban pedig már az szerepelt, hogy munkájára még sincs szükség, s kérik a felmondás tudomásulvételét. A negyvennyolc éves győri asszony 29 évet dolgozott a Rába-gyárban, ez volt első és eddigi utolsó munkahelye.

Törvényi kötelezettség

Vissi Ferenc humánerőforrás-igazgató az eset kapcsán annyit mondott a Kisalföldnek: törvény írja elő, hogy a munkavállalókat tájékoztatni kell arról, ha munkahelyükön szerkezeti változásokat hajtanak végre. Hangsúlyozta: az első levél erről szólt, nem garantálta valamennyi dolgozónak a biztos jövőt. „Ez általános tájékoztatás volt csupán, amelyet mindenki – akinek jogköre megváltozott a cégnél – megkapott. Éppen ezért nincs köze az elbocsátásokhoz." Vissi szerint Kozári Ivánné esete mégsem tipikus, mert mint mondta, hasonlóról nem tud.

Innen készült nyugdíjba

A középkorú asszony keresi az okokat, miért rá esett a választás. Végzettsége – nyolc általános iskolai osztályt járt ki – lehet az egyik – véli; másik a kora. Harmadrészt a közelmúltbeli betegszabadság, amely azonban nem érte el a 40 napot. „Nagyon jó munkahelyem volt"– állítja az egykori raktáros, aki csaknem harminc éve a Rábánál kezdte el a munkát, és az utolsó pillanatig úgy érezte, itt is fejezi be nyugdíjasként. „Amikor a főnököm hívatott az utolsó napomon, akkor is azt hittem, azok miatt a lopások miatt keres, amelyeket elbocsátásom előtt észleltünk. Eszembe sem jutott, hogy én is a százhetvenöt elbocsátott ember között lehetek."

Nehéz állást találni

A győri asszony amiatt is aggódik, hogy férje, aki még mindig a gyár alkalmazottja, a következő körben már bekerülhet az elbocsátottak csoportjába. „Semmit nem tudunk, aki maradt, annak is bizonytalan a jövője." Kozáriné éppen ezért minél hamarabb állást szeretne találni magának, de negyvennyolc évesen és gyakorlatilag végzettség nélkül ez nem könnyű. „Elsősorban boltokban, hipermarketekben próbálkoztam: lennék árufeltöltő vagy raktáros – ezt élvezném is. De eddig bárhol jártam, mindenhol csak annyit válaszoltak: értesítenek, ha lesz valami. Tehetetlennek érzem magam, nem tudok mit kezdeni a napjaimmal. Harminc éve mindennap dolgoztam, reggel most is kelek, de nincsen hová menni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyiért dolgoznak?

A legnagyobb szakszervezeti szövetségnél a tisztségviselők azért a tagdíjakból összegyűlt pénzből… Tovább olvasom