Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Két kórháztűz egy hétvégén

A moszkvai tragikus drogkórházi tüzet, amelyben 45 nő vesztette életét, szándékos gyújtogatás okozhatta szombat hajnalban, de a nagyszámú áldozat a súlyos tűzvédelmi szabálysértéseknek és a személyzet mentési ügyetlenkedésének tudható be a moszkvai média szerint. Később egy dél-szibériai intézményben is a tűz ölt.
A tűzoltók négy percen belül megérkeztek és egy óra alatt eloltották a tüzet, amely mindössze 25 négyzetméteren égett a Moszkva délnyugati részén lévő 16-os számú narkológiai kórház női osztályán. De csak húsz perccel a tűz kiütése után, a hőérzékelő tűzjelzők riasztották őket, s addigra az erősen mérgező, sűrű füstgáz 45 halálos áldozatot követelt. A halálos áldozatok 18–50 év közötti nők, köztük két kórházi munkatársnő. A többiek kábítószerfüggők, akik elvonó gyógykezelésen voltak a kórházban. Rajtuk kívül tíz sérültet kezelnek más moszkvai kórházakban. A tűzoltók 214 személyt mentettek ki a négyemeletes épülettömbből.
A kórházban márciusban végzett tűzbiztonsági ellenőrzés után a mostani tragédia sújtotta épülettömb működtetését betiltották a számos rendellenesség miatt, de egy bíróság ezt a döntést érvénytelenítette, beérve figyelmeztetéssel.
Szakértők szerint a sok halálos áldozatot éppen ezek a rendellenességek okozták, párosulva a kórházi személyzet mentési ügyetlenkedésével. A tűzoltókat csak a tűzjelző műszerek riasztották, húsz perccel a tűz kiütése után. Ezek azonban csak a hőre reagálnak, a füstre nem, ami pedig sok áldozat halálát okozta. A legtöbben álmukban haltak meg. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

borsodi liga

KAPOSVÁR–BP. HONVÉD 1–2 (1–1). Gsz.: Alves (45+1.), ill. Disztl D. (11.), Koós… Tovább olvasom