Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Két hónap alatt meglett az éves hiány egynegyede

A magyar költségvetés hiánya februárban minden bizonnyal kétszer akkora volt, mint januárban

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató a feltörekvő piacok heti összesítésében azt írta: számításai szerint februárban 275 milliárd forint volt a pénzforgalmi szemléletű, helyi önkormányzatok nélküli deficit a januári 140 milliárd forint mínusz után.

Az összesített első kéthavi hiány ezzel 415 milliárd forint lenne a tavalyi azonos időszakban mért 394 milliárd forint hiány helyett. A JP Morgan elemzői megjegyzik, hogy februári hiány-előrejelzésük valamelyest elmarad a pénzügyminisztérium saját, 298 milliárd forintos várakozásától.A teljes évi hiánycélnak a 26,8 százaléka teljesülne a cég által várt februári mínusz esetén az egy évvel korábbi 38,5 százalék után.

A befektetési csoport londoni elemzése megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy a cég változatlanul a teljes évi hiánycél "jelentős" túllépésére számít. A JP Morgan egy néhány hete kiadott londoni országjelentésében azt írta: a ház 2006-os magyarországi hiányjóslata eredményszemléletben számolva 8 százalék, de a cég szerint ezt az előrejelzést is komoly felfelé ható kockázatok terhelik, és a tényleges idei deficit "könnyen 10 százalék környékén lehet".

A Goldman Sachs londoni befektetési irodájának múlt heti térségi előrejelzésében az állt: a 2006-os költségvetési hiány valós mérete "valószínűleg sok piaci szereplőt meg fog lepni", és megvan a kockázata a kétszámjegyű százalékos hiánynak.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) által hétvégente kiadott heti európai feltörekvő piaci előretekintés mostani kiadása februári hiányjóslatában 10 milliárd forinttal borúlátóbb, mint a JP Morgan: a londoni Dresdner-elemzők 285 milliárd forintos hiányt várnak a múlt hónapról, megjegyezve, hogy a januári deficit volt jóval alacsonyabb a vártnál.

A DrKW szerint az első két hónapban a teljes évi hiánycél 31 százaléka teljesül, és a választások körüli költekezés nyomást gyakorolhat a befektetői hangulatra a következő hónapokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszer a női klinikának

Magánszemélyek és cégek adományaiból vásárolt a Szív a Szívért Alapítvány egy olyan műszert a női… Tovább olvasom