Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Két hét múlva dönt az OVB a népszavazási kezdeményezésről

Két hét múlva, június 25-én dönt a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéséről az Országos Választási Bizottság (OVB); erről a testület hétfőn hozott határozatot.
A testület nyolc igen, egy nem szavazat ellenében döntött úgy, hogy június 25-én, hétfőn tárgyalja azt a három népszavazási kérdést, amelyet az Alkotmánybíróság döntése értelmében újra napirendre kell vennie. Halmai Gábor, a testület elnök-helyettese szerint nem egy technikai döntés meghozatala előtt állnak. "Itt bizony nagyon fontos alkotmányossági kérdéseket kell mérlegelni és én, aki ennek a testületnek választott tagja vagyok, van főállásom, egyszerűen kikérem magamnak, hogy bárki azt gondolja, hogy egy, vagy két nap alatt döntsek ezekről a kérdésekről" - mondta.

Bordás Vilmos, az OVB Fidesz által delegált tagja azt javasolta, hogy a lehetőségekhez képest minél hamarabb döntsenek érdemben a három kérdésben. "Meglehetősen egyszerű dolgunk van. Most már végre jóvá kell hagyni az aláírásgyűjtő íveket, ezért a feladatunk sem olyan óriási, hogy ne lehetne gyorsan megtenni" - mondta.

Szoboszlai György testület MSZP által delegált tagja szerint sem egy egyszerű automatikus döntés előtt áll az OVB. Mint mondta, az ügyben nagyon körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy szakmailag teljesen megalapozott, támadhatatlan döntést hozzanak.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a döntés követően közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: értékelése szerint a közjogi alapintézményekhez méltatlan a testületet ért támadás és az a vita, amely az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetését követően alakult ki. Szigeti Péter szerint "a jogállamisággal és a demokratikus intézményekkel kapcsolatos közbizalmat gyengíti, ha akár az Országos Választási Bizottságot, annak egyes tagjait, vagy az Alkotmánybíróságot bárki politikai elfogultsággal vádolja".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón, így a jövő héten megnyerhető összeg 330 millió… Tovább olvasom