Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Két évet kapott a börtönből megszökött rab

Folytatás az 1. oldalról.

A perbeszédben a volt fegyőr ügyvédje, dr. Rákosfalvy Zoltán felkérte a bíróságot, ne jogot, hanem igazságot szolgáltasson. A dr. Varga Béla dandártábornok vezette katonai tanács elsőfokú ítéletében kimondta: a jogerős büntetését töltő, román állampolgárságú N. C. bűnös és fogolyszökés miatt két év börtönre ítélte. Ennek letöltése után tíz évre kiutasítják az országból. A per másodrendű vádlottja, a már említett M. J. egy év hat hónap börtönbüntetést kapott, két évre felfüggesztve, emellett őrmesteri rangjától is megfosztották. A vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. A másodfokú eljárást a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa folytatja le.
Mint arról lapunkban annak idején beszámoltunk (Kisalföld, 2004. december 2., Szökésben a rab), N. C. megszökött a sopronkőhidai intézetből. Fertőrákoson M. J. talált rá, adott neki ruhát és saját autójába ültetve, először a fegyház irányába, majd Kapuvár felé hajtott. A fertőbozi elágazásnál a rendőrök állították meg őket. Az ítélet indoklásában elhangzott, M. J. hivatali visszaélést követett el azzal, hogy nem szólt azonnal a rendőrségnek vagy a fegyháznak, inkább egyedül próbálta megoldani a helyzetet. Többször is alkalma lett volna a telefonálásra, ám ezt nem tette meg. Magatartása a társadalomra fokozottan veszélyes, hiszen olyan személy mulasztott, akinek kötelessége lett volna a szökésben lévőt mihamarabb átadni a hatóságoknak.
A tárgyalás során az is bizonyítást nyert, a szolgálatot teljesítő harmadrendű B. Cs., a negyedrendű K. A., valamint az ötödrendű vádlott Á. I. nem körültekintően jártak el a fogvatartottak sétáltatásának befejezése után, így a román elítélt az udvaron maradhatott, „honvágytól vezérelve” felmászott a falon, majd az étkező tetején az utcára ugrott. Az ügyész, dr. Monostori Aurél százados hangsúlyozta, a szökéshez a hiányos technikai háttér is hozzájárulhatott. A bíró mindhármójukra pénzbüntetést szabott ki. Pk elfogadták az ítéletet, a határozat jogerőre emelkedett.
N. C. mindenesetre szökését követően hat óra múlva már ismét börtönben volt, és így nem volt alkalma újabb bűncselekmény estleges elkövetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellezőkör

Győr-Ménfőcsanak. Holnap délután 5 órakor modellezőkörbe várják a régi és új tagokat, a… Tovább olvasom