Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Két év fogházbüntetésre ítélték első fokon Geréb Ágnest

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

Geréb Ágnes elsőrendű vádlottat az FB által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték két év fogházra.

A döntés értelmében Geréb Ágnes a fogházbüntetése felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság a másodrendű vádlottat, K. Ágnest maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Bíróság G. Ágnest, K. Ágnest, valamint F. Júlia harmadrendű, N. Mónika negyedrendű és S. Mónika ötödrendű vádlottakat felmentette "a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól". A felmentő rendelkezés részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában történt - áll a közleményben.

Az első fokú ítélet kihirdetése során elhangzott: az otthonszülés szabályainak hiánya nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Így a bíróság ítéletében nem foglalt állást az otthonszüléssel kapcsolatos orvoskörökben folytatott szakmai vitában.

A Fővárosi Bíróság kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más, konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést - írták.

Geréb Ágnest 2007 októberében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt jogerősen három évre már egyszer eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Az ítélet szerint 2000-ben szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek, de nem tartotta be a szakmai protokollt, az újszülött ezért oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

A második per - amelyben csütörtökön született meg az elsőfokú ítélet - 2010 júniusában kezdődött. Az ügyészség négy - 2003-ban, 2006-ban valamint 2007-ben történt - otthonszüléssel kapcsolatban emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt Geréb Ágnes és négy társa ellen. Az ügyész súlyosító körülményként értékelte, hogy Geréb Ágnes az egyik tettét a büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Egy 2003-ban történt ikerszülésnél a második gyermek nem lélegzett, amikor világra jött. Próbálták a helyszínen újraéleszteni, de nem sikerült. Ezt követően újszülöttmentő szállította kórházba. A gyermek súlyos agykárosodást szenvedett és fél éven belül a kórházban meghalt.

2007 szeptemberében egy Geréb Ágnes által a Napvilág Születésházban vezetett szüléshez mentőt kellett hívni, mert beszorult a magzat válla. A nőt kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést, de a magzatot nem tudták újraéleszteni. Ugyanebben a hónapban Geréb szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de ebben nem gyanúsították meg.

Szintén 2007-ben egy otthonszülésnél, ahol Geréb Ágnes bábaként volt jelen, az anya a szakmai protokoll által megengedett vérveszteség kétszeresét szenvedte el.

A bírósági ügyben szerepel egy negyedik otthonszülés is, azon Geréb Ágnes nem volt ott, abban egyik vádlott-társa érintett.

Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.
A vádlottak kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz arra hivatkozva, hogy az otthonszülés szabályai kialakulóban vannak.

Mindezektől függetlenül, egy újabb eset kapcsán Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította. Az egyik esetben az általa vezetett születésházban egy szülésnél komplikációk léptek fel és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük.

Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A szülésznő szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek. Geréb Ágnest egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő is meglátogatta a Gyorskocsi utcai központi fogdában.

Olvasóink írták

 • 15. sicc 2011. március 25. 10:12
  „Igen büntessék meg azt aki hibát vét,bizonyítottan és miatta hal meg vagy lesz nyomorék az ember!
  De vicc az , ha ugyanez a kórházban történik az orvos nyugodttan praktizál tovább( esetleg maszekban),
  a kórház tartja érte a hátát.
  Ezért ,szerintem ez a büntetés akkor lenne igazságos, ha többi orvost vagy szülésznőt is lecsuknák az ilyen esetben !”
 • 14. AHA 2011. március 25. 09:41
  „Rendben van,csukják le Gerébet! De akkor azokat a felelőtlen anyákat is akik megbízták a szüléssel.
  Ők legaláb annyira veszélyeztették a születendő gyermekük életét.”
 • 13. Goldmund 2011. március 25. 09:32
  „"Az első fokú ítélet kihirdetése során elhangzott: az otthonszülés szabályainak hiánya nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés.
  ........
  A Fővárosi Bíróság kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más, konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést."

  Örülök, hogy ezt kimondták!”
 • 12. öröksoproni 2011. március 25. 08:55
  „Geréb bába, nem kuruzsló. Aki otthon szül, az tisztában van a kockázatokkal, csak ha baj van, akkor nem vállalja a saját döntéséért a felelősséget, mutogat másra. Én egyébként az otthon szülés ellenzője vagyok, lehet, hogy nagy a nyugi, de amikor az asszonyok otthon szültek régen, nagyobb volt a csecsemőhalandóság és több az anya nélkül felnőni kényszerülő gyermek. Azonkívül az anyák fiatalabbak és egészségesebbek is voltak.
  A kettős mérce viszont felháborít: nem sok műhiba per zárult eddig a beteg javára kedvezően, ha mégis, nevetséges kártérítést kapott.”
 • 11. Madarász 2011. március 25. 07:35
  „Szerintem kevés két év a két babáért!

  Vannak esetek, amik a kórházban is elkerülhetőek lennének, az orvos is hibázhat, de aki tudatosan képes olyan helyen rávenni a szülésre a nőket, ahol nem áll készen a megfelelő felszerelés, az bűnöző és akit meg rá lehet venni, felelőtlen divatmajom.”
 • 10. Lobbo71 2011. március 25. 06:29
  „Nem értem, miért kell megengedni, hogy bárki a kórházon kívül szüljön. A vakbélműtétet sem végzik el otthon, pedig az kisebb dolog, mint egy szülés. Kockáztatják a saját és a gyerek életét is. Ha komplikáció van, a szülészeten másodpercek alatt ott a segítség, otthon nincs se műtő, se speciális felszerelés. Idióták. (Mielőtt megkérdezi valamelyik okos: igen, vannak gyerekeim, kórházban születtek és 110%-osan meg voltunk elégedve az ellátással.)”
 • 9. Infamous 2011. március 25. 00:27
  „elmebeteg ez a nő...”
 • 8. Odenburg 2011. március 24. 23:29
  „Tessék mondani, mi van a kórházakban dolgozó orvosokkal akiknél szintén történt tragikus haláleset baba és szülőanya esetében is .
  Ott is példát statuálnak végre,,?
  Mikor vizsgálják meg ,miért van a speciális óvodákban és iskolákban egyre több beteg kisgyermek ,akik szülés közben sérültek meg? (kőszegi u. ovi, Petőfi téri iskola,Erdei isk. stb.)”
 • 7. barca10 2011. március 24. 23:16
  „Ó, ha minden szülész orvos börtönt kapna, ha komplikáció lép fel, esetleg meghal a baba, akkor bizony jó néhányan pihennének jelenleg is....”
 • 6. rommel 2011. március 24. 22:22
  „MEGÉRDEMELT VOLNA 15 ÉVET IS!!!! HA KOMPLIKÁCIÓK VÁRHATÓK , AKKOR IS ELVÁLLALTA A SZÜLÉST , A TRAGÉDIA UTÁN PEDIG SZÉTTÁRTA A KEZÉT : ÉN NEM TEHETEK RÓLA , A SORS AKARTA IGY .”
 • 5. jirzi 2011. március 24. 22:10
  „Szerintem mellé kell ültetni azt a sok péniszarcú nőgyógyászt a ki a kezét tartja ,közben meg elfelejt a dolgával foglalkozni.Semmivel nem különbek a gazdag nagyképű majmok.”
 • 4. Árpi79 2011. március 24. 21:20
  „2. mitzekatze

  A sok idióta a bedől mindeféle médiamaszlagnak.....”
 • 3. Mezike 2011. március 24. 20:56
  „Cicamica, szerintem azokat a pácienseit kérdezd meg, akik tüntettek ÉRTE. Meg esetleg nézz utána, hogy a milliomos orvosok hány életet tesznek tönkre, mennyire le...ják a betegeiket, aztán még egy felfüggesztett ejnyebejnyét se kapnak soha.
  Tudod, ez a demokrácia. Aki másképp akar segíteni, az bűnös.”
 • 2. mitzekatze 2011. március 24. 20:21
  „Megérdemli, bár én biztos életfogytiglanra küldtem volna! Hány életet tett tönkre????? A sok idióta, aki ilyen kuruzslóknál szüli meg a gyerekét......”
 • 1. tettes 2011. március 24. 19:57
  „Szegény asszony!!!!Majd legközelebb meg gondolja,hogy mit csinál.Szerintem karambolozzon bedrogozva részegen,aztán majd mehet műsort vezetni jó kis gázsiért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: 16 éves korig legyen tankötelezettség!

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a tankötelezettséget 16 éves korig kellene… Tovább olvasom