Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Két év börtönt is kaphat, aki traffipax-blokkolót használ

Az elvileg legális lézerblokkoló használatáért akár két év szabadságvesztés is járhat.
Két nagyobb összegű büntetés áráért már úgy felvértezhetjük autónkat, hogy az előre jelezheti a radaros és lézeres traffipaxokat, sőt ez utóbbiakat blokkolni is tudja, így a gyorshajtás tényét nem tudják rögzíteni. Százszázalékos védelmet így sem kapunk, a rendőrség ráadásul talált egy kiskaput, így az elvileg legális lézerblokkoló használatáért akár két év szabadságvesztés is járhat - írja az origo.hu.

A traffipaxok elleni védekezés legegyszerűbb és egyben legolcsóbb módja egy radar- és lézerdetektor beszerzése, amely már néhány tízezer forinttól elérhető. Ez a készülék nem képes a traffipaxok blokkolására, csupán azok előrejelzésére, ám adott esetben ez is elég lehet, hogy időben lelassítsunk, mire fotózásra alkalmas távolságra érünk (radaros sebességmérésnél, mert a lézeres traffipaxok már mozgóképen rögzítik a gyorshajtás tényét).

Akik még nagyobb biztonságra vágynak, azoknak érdemes lézerblokkolóba is beruházniuk, ám a detektorokkal szemben ezeket már be kell építeni az autóba. Kívülről csak az avatott szem veheti észre az öngyújtó méretű fekete blokkolófejeket, amelyeket rendszerint a rendszám környékére vagy a lökhárítóba építik.

"Akkor határoztam el, hogy blokkolót szereltetek az autómba, amikor a semmi közepén egy kint felejtett harmincas tábla után lefotóztak egy bokor alól" - árulta el név nélkül egy vállalkozó, aki azóta is minden autóját felvértezi lézerblokkolókkal, legutóbb háromszázezer forintot költött egy komplett rendszerre. "A téves riasztások száma gyakorlatilag nulla, és amióta megvan a blokkoló, egy csekket sem kaptam, néha még a rendőrautót sem látom, már jelez a rendszer, akár több kilométerre a mérés helyétől. Ilyenkor mindig lelassítok, mert a blokkoló sem tudja végig kivédeni a jelet, ám mire rögzítik a rendszámot, már a megengedett sebességgel hajtok. A félreértések elkerülése végett, nem rendezek őrült ámokfutásokat a blokkoló védelme alatt, csak a sebességmérésnek álcázott pénzbeszedésből lett elegem, és élek azzal, hogy ezeket legálisan lehet használni itthon. Amikor meg külföldre megyek, egyszerűen kiiktatom a rendszert a műszerfalra szerelt kapcsolóval" - mondta.

A blokkolók és detektorok használatával kapcsolatban az origo.hu megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztályát is, ahonnan azt a választ kapta, hogy bár legálisan birtokolhatók és használhatók a fenti készülékek, egy jogszabálynak köszönhetően mégis - akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is - büntethető az a személy, akit lézerblokkoló használatán érnek. A rendőrség gyakorlatilag egy jogi kiskaput használ ki, erre a törvényrendeletre hivatkozva: "Aki adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

A teljes cikket megtalálja itt.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. bbalint 2011. február 18. 20:59
  „ehhez ért a magyar rendőrség.
  trafizni!itt van kézzel fogható eredmény.
  és a leg köcsögebb helyeken tudnak kitelepülni, nem ott ahol kéne, NEM, ott basszus ahol se járda se semmi, és két sor szalagkorlát.
  szlovákiában már ezelőtt 10 évvell is lehett 70-el menni olyan úton mint pl, a Széchenyi híd.

  bűnüldözés nem megy.
  utálom a trafis rendőröket, ha a családomban lenne egy vágnék rá és beleszarnék”
 • 26. Imcsi 2011. február 18. 20:35
  „"A büntetési tételeket úgy emelték fel hogy azok nincsenek realitásban a magyar bérekkel."
  Vagyis, még mindig nincs azon a szinten, hogy visszatartóerő lenne!”
 • 25. Pofátlan 2011. február 18. 11:20
  „Az utak állapota sok helyen minősíthetetlen az országban.
  Sopronba Óvárról mindig Ausztrián át megyek. Mosontarcsa-Pomogy közt álom az út.
  A büntetési tételeket úgy emelték fel hogy azok nincsenek realitásban a magyar bérekkel.”
 • 24. VJack 2011. február 18. 08:38
  „Pancser, azon ritka pillanat, mikor egyetértünk. :) Szombathelyre full szabályosan leutazni egy rémálom.”
 • 23. astra1 2011. február 17. 21:21
  „a trafi mióta számítástechnikai rendszer?”
 • 22. Imcsi 2011. február 17. 20:51
  „20.!
  Milyen érdekes, ott nincsenek kitakarva a rendszámok! Arrafelé nincsenek személyiségi jogok?”
 • 21. nüs 2011. február 17. 20:41
  „Vakegér, majd hoznak egy törvényt, hogy nekik lehet, persze szigorúan mert a nép is ezt akarta alapon :)”
 • 20. Vakegér 2011. február 17. 20:29
  „http://egyenlito.blog.hu/2011/02/17/ujabb_es_ujabb_fideszes_lezerblokkolok?token=885f066367f387ad099b77145bf2a5ce
  Érdemes elolvasni!”
 • 19. pancser 2011. február 17. 17:51
  „18-hoz! Sok tábla felesleges, ez igaz. Sajnos a lakosság és a falvak önkormányzata azt hiszi, hogy 30-as táblával megoldja mondjuk Szil biztonságát. Ezt még a sziliek sem tartják be, Szilsárkány, Páli ugyanez Vasban 40 a divat, ugyanazon az úton. Itt nálunk lakossági akaratból a Károlyligetben 30-as volt megengedett sebesség 2 évtizedig, aztán rájöttek valamire az itt élők. Most tán két éve 50-el lehet menni újra és semmivel nem romlott a baleseti statisztika, viszont megszűnt a 30-at betartók és nem tartók előzgetése, a forgalom sokkal lendületesebb, biztonságosabb. A 30-as táblákért az önkormányzatok hibáztathatók a falvakban.”
 • 18. VJack 2011. február 17. 17:35
  „Dögöljenek meg, így simán. Az összes idióta jogalkotó. És nem azért mondom, mert notórius szabálytalankodó vagyok, hanem mert lassan egy élhetetlen, túlszabályozott országban fogunk élni. Pontosabban egy irányban túlszabályzott, a másik oldalon viszont alul. Lásd. <...moderálva> -bűnözés.

  Szerintem meg be kellene ültetni egy profi sofőrt egy átlag autóba és elmenni a legközelebbi 30-as táblával jelzett kanyarig. Aztán ha be tudja az illető venni nyolcvannal, akkor a közútkezelőt kellene jól megbüntetni. Stb.”
 • 17. hellboy780917 2011. február 17. 16:39
  „egy ügyvéd nyilatkozata, érdemes elolvasni...:D:D:D:D

  http://www.hegylakok.hu/2011/02/macidoktor_rovata/ket-ev-a-lezerblokkoloert-nem/”
 • 16. kolombela 2011. február 17. 15:19
  „Azért ez nagyon jó! Az időseket megkínzó, bántalmazó, kiraboló cigányok sem kapnak ennél többet. Ez ám a "magyar" (i)gazságszolgáltatás”
 • 15. tejfelesszájú 2011. február 17. 15:06
  „12. Lobbo71 2011.02.17. 13:14
  Hát persze, hihető
  1. 15 év alatt megtett össz 10 km távot
  2. amikor épp 33 al ment 30 as táblánál, szerencséje volt
  3. nem látja a fától az erdőt, és még demagóg is”
 • 14. zeta62 2011. február 17. 13:26
  „Az út minősége miatt tesznek ki a legtöbbször sebességkorlátozó táblákat, aminek egyszerűen semmi más oka nincs, mint az úthibákból bekövetkező károkért való felelősség elhárítása. Ha már nem költenek a javításra, akkor az autós kárát se akarják téríteni.”
 • 13. pancser 2011. február 17. 13:20
  „Törvénytisztelő polgár igyekszem lenni csakhogy ez a 86-os úton az istennek sem megvalósítható. Kinn felejtett táblák, meg az út állapotok miatti harmincasok, meg mindennek fittyet hányó kamionosok, az út teljes hosszában. Az út mellet fekvő önkormányzatok elöljárósága is vaskalaposok gyűldéje a 30-as tábláik alapján. A kamionokat egyáltalán nem érdeklik a feleslegesen kirakott tábláik, de arra jók hogy ha netán betartom községbeli harmincasokat, akkor a kamionosok a kocsim fenekébe jönnek, dudálnak veszettül. Ha a környezetvédelmi szempontokat nézem akkor is gond van az elöljáróságok fizikai ismereteivel, lassab sebesség több légszennyezés, nagyobb zaj.
  Mindezek mellett az előrejelzők használatát büntetném én is, mint ahogy teszik ezt a szomszédos Ausztriában.”
 • 12. Lobbo71 2011. február 17. 13:14
  „Nekem nincs se detektorom, se blokkolóm, mégis megúsztam az elmúlt 15 évet büntetés nélkül. Ha nekem sikerül betartani a sebességhatárokat, akkor szerintem mindenkinek menni fog. Pénzt csak attól lehet beszedni, aki szabályt szeg.
  A 30-as tábla miatt síróknak: az autóban ülve az esetek 99%-ában NEM LÁTHATOD, hogy miért van ott az a tábla. És főleg nem kérdőjelezheted meg. Egy dolgod van: betartani. Ha nagyon zavar, lehet jelenteni a közútkezelőnek, de ott és akkor, amikor odaérsz kocsival, semmi más dolgod nincs, mint lelassítani.”
 • 11. Hunicum 2011. február 17. 12:27
  „Ha jól veszem ki az ORFK sajtóosztályának szavait, akkor csak abban az esetben valósul meg a vétség, ha valóban blokkolva van a lézeres sebességmérő. Ha csak előre jelzi a készüléke a sebességmérő berendezést és vissza lassít a delikvens, akkor nem követ el bűncselekményt.”
 • 10. zeta62 2011. február 17. 12:11
  „Ez lenne az utolsó, de a mai Magyarország valóban a "kiskapuk" országa.
  Ez meg olyan, mint a "gumiszabály", arra, és akkor alkalmazzák, akire akarják.”
 • 9. Stewe 2011. február 17. 11:27
  „6.os: sok sikert a 30 as kintfelejtett táblákhoz.”
 • 8. hellboy780917 2011. február 17. 11:24
  „én megnézném azt a jogszabályt, mert soha nem ragadhatunk ki szövegkörnyezetéből idézetet jogszabály, törvény esetén, mert van hogy többet kell együttesen értelmezni, s vannak amik felette állnak a másiknak... cikkíró írja már el a jogszabályt, bár sejtem melyik az, mert ez így kukás... hiába nyilatkozták le.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság

Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén… Tovább olvasom