Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Két év alatt próbálják újjáéleszteni az Európai Alkotmányt

Kétéves, háromszakaszos stratégiával, Európa társadalmi dimenziójának erősítését célzó új intézkedésekkel igyekszik újjáéleszteni Brüsszel az Európai Alkotmányt.
Az európai biztosok egy héten belül készülnek el tervezetükkel, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke június 15-én terjeszt az EU magas szintű vezetőinek csúcsértekezlete elé.

Az EUPolitix által idézett bizottsági források szerint háromlépéses stratégia szolgálná az alkotmány 2008-as újjáélesztését, miután a közös európai alaptörvény ügye a francia és a holland elutasítás miatt megbukott. Megfelelő politikai akarat, és a tagállamok kormányainak hozzáállása miatt az EU-alkotmány ügyét azóta sem sikerült ismét napirendre tűzni.

A stratégia első lépéseként konkrét politikai menetrend készülne, a haladást szolgáló kulcsfontosságú javaslatok megfogalmazásával. Ezek közé tartozna például a közös energiapolitika, vagy a gazdasági növekedés fokozásához szükséges intézkedések sora.

A második lépést az Európai Közösség 1957-es megalapításának fél évszázados évfordulója jelentené, ami kiváló alkalmat kínál az EU újraértékelésére. A harmadik lépésre, az alkotmány igazi felélesztésére 2008-ban kerülhetne sor, amennyiben Európa politikai légköre jövőre felmelegszik.

A Bizottság nagy hangsúlyt fektet olyan kulcsfontosságú politikai kezdeményezésekre, mint például az EU energiapolitikája, amely az egyesült királyságbeli Hampton Courtban tavaly októberben tartott csúcsértekezleten körvonalazódott. Ott fogalmazódott meg, hogy az állampolgárok megnyerése érdekében támogassák a gazdasági változások miatt nehéz helyzetbe került embereket.

A gondoskodó EU képének megerősítése érdekében várhatóan létrehoznak egy 3,5 milliárd eurós globalizációs kiigazítási alapot, amellyel az ipari reformok miatt elbocsátott dolgozók átképzését és támogatását garantálnák.

Egyes bizottsági források szerint még újabb javaslatok is bekerülhetnek a május 10-i szövegbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom