Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Két betű, és az és jel angolul

C&A Európában egyike a divattal foglalkozó piacvezető kiskereskedelmi vállalatoknak már évtizedek óta.
Bizonyára sokan vannak olvasóink között, akik örömmel nyugtázzák, hogy a holnap Győrött nyíló Árkád üzletközpontban számos világhírű bolt is kinyitja kapuit. A Saturn, a Hervis, a Mark & Spencer és a többiek is olyan kínálattal garanciái a jó vásárlásnak, amely egész biztosan sok kilométeres távolságból is Győrbe csábítja majd a vevőket. A kínálatban természetesen ott van a C&A hatalmas üzlete is. Vajon ki az, aki most fejből azonnal megmondaná, mit jelent a két betű, közte az angol és jelével? Mi a története a cégnek? Nos, ennek néztünk egy kicsit utána.

Clemens & August

C&A Európában egyike a divattal foglalkozó piacvezető kiskereskedelmi vállalatoknak már évtizedek óta. Ezt biztosan nem tudta. Akkor eljött az ideje az első történelemórának. A Brenninkmeyer család tagjai már a XVII. században kereskedtek textillel és vászonnal. A tényleges sikertörténet azonban 200 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a testvérpár Clemens és August (innen a C&A elnevezés) az addigi lakhelyükről, a németországi Mettingenből elköltöztek és a hollandiai Sneekben megnyitották a textilraktárukat.    

A kezdetek

Az első C&A üzlet, amely 1841-ben nyitotta meg kapuit, nagy sikert aratott. Tulajdonképpen egyike volt azoknak az üzleteknek, amelyek elsőként kínáltak konfekcióárut – különböző nagyságban elkészített készruhákat – egy széles publikum számára. És mindezt nagyon kedvező áron. A vállalat dinamikusan fejlődött és 1910-ig Hollandiában tekintélyes számú üzletet nyitottak meg. A további terjeszkedéssel már átlépték az országhatárt. Németországban 1911-ben, Angliában pedig 1922-ben nyíltak meg az első Hollandián kívüli C&A üzletek. A következő terjeszkedési hullám egy szociálisan és gazdaságilag nem teljesen egységes légkörben következett be. Az 1963-ban Belgiumban megnyitott üzlettel kezdődött. 1972-ben a C&A Franciaországban, 1977-ben Svájcban, 1982-ben Luxemburgban és 1983-ban Spanyolországban nyitott üzletet. 1984-ben következett Ausztria, majd 1991-ben Portugália és 1999-ben pedig Csehország. 

Az európai jelenlét

A C&A-nak Európa-szerte 850 áruháza + 150 Kids Stores + 14 Clockhouse shops-ja van és több mint 32.000 dolgozót foglalkoztat. A készruha kitalálásával kezdődött és a bikinin keresztül a miniszoknyáig a C&A ma is a legújabb divatot kínálja a vásárlóinak a lehető legnagyobb választékban, kedvező áron. És teszi mindezt egész Európában, holnaptól Győrött is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom