Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Készülnek az évfordulóra

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a megye több településén állítanak emlékművet. A kezdeményezéseket – a helyi forrásokon kívül – a megyei önkormányzat is támogatja.
Többek között emléktáblával, kopjafával, domborművel, köztéri szoborral tisztelegnek a megye települései az ötvenhatos események fél évszázados jubileumán. Kapuváron például a Polgári Társaság és az önkormányzat kezdeményezésére terveznek emlékművet a város főterére.

A 85-ös főúton

Az ötlet tavasszal merült fel, a megvalósításra azóta sikeres pályázatot nyújtottak be, amelyen négyszázezer forintot nyertek a polgármesteri hivatal hozzájárulása mellé. Az új köztéri alkotást a Lumniczer utca és a 85-ös főút kereszteződésében állítják fel, a polgári társaság tervei szerint idén október 23-án. A művet Sarkadi Antal szobrászművész készíti.

Utcakő, zászló, kopjafa

A budapesti utcakő – a forradalmárok egyik fegyvere – lesz a fő motívuma annak az „egyszerű és jelképes” ’56-os emlékműnek, amit Fertőszentmiklóson az idősek otthona előtti parkban állítanak fel. Jelképes lesz az új alkotás szomszédja is az ellipszis alakú téren, hiszen az 1848 szellemét idéző Petőfi-szoborral kerül párba. Bősárkányban a falu főterén egy Magyarország-alakú márványtábla, a közepéből kinyúló jellegzetes lyukas zászló és az 1956-os évszám hirdeti október 23-tól a forradalom emlékét. Dunaszegen a tavaly kialakított kegyeleti parkban állítanak fel ősszel egy fa haranglábat, és mellette egy márványtáblával is emlékeznek a forradalom jubileumáról. Szerecsenyben a millenniumi parkba tervezik az ötvenhatos emlékhelyet. A kopjafához a budapesti 301-es parcellában keresnek motívumot.

Megyei támogatással

Az említett településeken kívül Babóton, Egyeden, Győrladaméron, Győrújfalun, Markotabödögén, Mosonmagyaróváron, Mosonszentmiklóson, Sokorópátkán és Zsebeházán is terveznek valami módon (például emléktáblával, kopjafával) tisztelegni a forradalom emléke előtt. Törekvéseiket a helyi – gyakran civil – forrásokon kívül a megyei önkormányzat is támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom