Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Készül az Üzletre hangolva program

Készül a vállalkozói környezet dinamizálását elősegítő Üzletre hangolva program, amelynek koncepciójáról és a 2007. évi cselekvési tervéről március végén kormányhatározat születik – mondta Cservenyák Ildikó, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) üzleti környezet fejlesztése főosztályának vezetője az MTI-nek.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Üzletre hangolva programjának célja a vállalkozások működési és tranzakciós költségeinek csökkentése, a jobb szabályozás, a kevesebb papírmunka, adminisztrációs teher, a pénzügyi és jogi kockázatok mérséklése révén.

Felmérések szerint Magyarországon az állami szabályozásból adódó vállalati adminisztratív terhek mértéke a GDP 4,5–6,7 százalékát teheti ki, míg ez az arány az EU idei bővítés előtti 25 tagállamának átlagában 3,5 százalék. Az Európai Unió szándéka szerint 2012-re ezeket a költségeket 25 százalékkal csökkenteni kell.

Cservenyák Ildikó elmondta, hogy az Üzletre hangolva program révén a GKM évi legalább 100 milliárd forint megtakarítást kíván elérni. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy a tárca kezdeményezésére közel 400 javaslat érkezett a vállalkozóktól, vállalkozói érdekképviseletektől az üzleti környezet javítására. A beérkezett javaslatokat értékelték, szűkítették és bekapcsolódva már létező munkacsoportok munkájába, illetve újak létrehozásával azt vizsgálják, milyen jogszabályi változtatások, intézkedések és fejlesztések szükségesek a program sikeres megvalósításához. Jelenleg mintegy 30-40 súlyponti javaslaton dolgoznak.

Cservenyák Ildikó ismertetése szerint a vállalkozói javaslatok jelentősebb része a cég- és adóadminisztráció egyszerűsítésére érkezett, sokan kérték a jogbiztonság erősítését, a szerződéses fegyelem javítását, a körbetartozások csökkentésére irányuló intézkedéseket, illetve a versenytisztaság erőteljesebb érvényesítését.

Cservenyák Ildikó elmondta: például a vállalkozásindítást szabályozó jogszabályban fontos szempont a cégbejegyzés idejének és költségének csökkentése. Az engedélyezési eljárások rendszerét is vizsgálják, és várható egy, az adó- és illetékeljárásokat egyszerűsítő javaslatcsomag is. Jelentős eredményt lehetne elérni az eközigazgatás szélesebb körű elterjesztésével, de ennek infrastrukturális hátterét meg kell erősíteni, amire várhatóan az Új Magyarország fejlesztési terv releváns operatív programjaiban források is rendelkezésre állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik önnek az igazi tél?

Tovább olvasom