Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Készül a katasztrófavédelem: 25 éve volt a most előrejelzetthez hasonló idő

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább 30 centis hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztást ad ki.

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki - közölte Bakondi György főigazgató szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatót előtt nem sokkal az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak a megyei védelmi bizottságok elnökei is január 1-jétől.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előre jelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl a hőmérséklet, egyes térségekben elérheti a mínusz 15, mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben - eltérően ugyan - de erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

A várható lépésekről szólva elmondta, az OKF akkor ad ki katasztrófavédelmi riasztást, ha a meteorológiai szolgálat a várható harminc centiméteres hó előtt piros riasztást ad ki. Hozzátette, ekkor a közszolgálati médiumokon és az OKF-fel szerződésben álló kereskedelmi médián keresztül közleményeket adnak majd ki a lakosság tájékoztatására.

A legutóbbi "műholdas eseménynél" adataik szerint 5 millió emberhez jutottak el a hivatalos közlemények, ám ez egyben azt is jelenti, hogy "éppen öt millióhoz viszont nem jutott el". Jelezte, ezért azt kéri, hogy a velük szerződésben nem álló médiumok is ismertessék majd a hivatalos közleményeiket.

Arról is beszélt, hogy az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyeket a lakosságra; egyrészt a hideg miatt veszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet. Így például emberek akadhatnak el a hóban, orvosok, mentők nem tudnak helyszínre menni, nem tudják közúton biztosítani az élelmezést, leszakadhatnak a villanyvezetékek, emberek maradhatnak áram nélkül - fűzte hozzá.

Bakondi György szerint az is előfordulhat, hogy - hatósági intézkedésként - iskolák működését felfüggesztik, vagy bizonyos munkahelyekre való beutazást "megállítják". A főigazgató úgy fogalmazott, "nem hagyunk senkit az út szélén, készen állunk arra, hogy a katasztrófavédelmi, a polgári védelmi és a rendőri erőkkel és a közigazgatási hatóságokkal együtt mindent megtegyünk a lakosság biztonsága érdekében".

Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára utalt arra, hogy a védelmi igazgatási rendszer január 1-jével megváltozott; míg korábban a megyei közgyűlési elnökök (illetve Budapesten a főpolgármester) volt a bizottság elnöke, mostantól a megyei (illetve fővárosi) kormánymegbízottak kapták meg a feladatot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy be tudják majd bizonyítani, a területi szintű kormányhivatalok alkalmasak a szakigazgatási szervek koordinációjára, és honvédelmi, polgári védelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetekben gyorsan meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.
Mint mondta, a helyi védelmi bizottságok feladata felmérni, hogy kik vannak veszélyben, kik küzdenek fűtési gondokkal. E bizottságok dolga tervet készíteni arra is, hogyan lehet az érintetteket biztonságba helyezni. Szabó Erika hangsúlyozta, hogy a megelőzésnek, a felkészítésnek köszönhetően emberek életét lehet majd megmenteni.

Hatala József országos rendőrfőkapitány elmondta, a várható extrém időjárás idején a rendőrség feladata lesz egyebek mellett, hogy a mentést végző szervezetek számára biztosítsák a közlekedést. Ez például azt is jelentheti, hogy egy adott térségben vagy útszakaszon a rendőrség korlátozhatja, illetve leállíthatja a nehézgépjárművek közlekedését.
A rendőrfőkapitány is felidézte, hogy hasonló helyzet 1987-ben volt, amikor három napon keresztül esett a hó, és az időjárás tíz napig okozott problémát az országban. Hatala József újságírói kérdésre közölte, adataik szerint 2011 októbere óta huszonnyolcan hűltek ki Magyarországon.

A főigazgató és a rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint szükség esetén az OKF 12 ezres, a rendőrség 48 ezres teljes állományát be tudják vetni a lakosság védelmében, ám piros riasztás esetén lehetőség van a polgári védelmi erők mozgósítására is, ez pedig országosan további 120 ezer embert jelent.

Kedden Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli, és a várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában, vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.

A belügyminiszter a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárt arra utasította, hogy a munkaügyi központok igazgatóin keresztül hívja fel az érintett önkormányzatok figyelmét, a közfoglalkoztatottak naponta kétszer ellenőrizzék a településen élő időseket, elesetteket, nincsenek-e veszélyben.
Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitányt arra utasította, ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, valamint a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az előttük ismert egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak ellátottságukról.

A belügyminiszter azt kérte a polgároktól, tegyenek bejelentést, amikor távolabb élő hozzátartozójuk váratlanul nem ad életjelet magáról.
Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Túrabakancs 2012. február 02. 17:58
  „scilla! /26/
  Csak most értesz velem egyet?! :( Szomorú vagyok ám!”
 • 31. LAZA 2012. február 02. 12:03
  „Sopronban már jó előre felkészítették az államplgárokat a téli időjárásban milyen kötelező tennivalóik lesznek.
  Most már csak az lenne jó ha a város is kellőképpen felkészülne.”
 • 30. Contar 2012. február 02. 11:28
  „4. kismarti: "...1987-ben 2 nap alatt megoldotta az ország a hóhelyzetet."
  Hát az ország lehet, de itt Móváron eltartott talán egy hétig is!”
 • 29. Indygo 2012. február 02. 07:22
  „Végre igazi tél!!! Aztán remélem hamar jön a tavasz, mert már nagyon fázik a seggem.”
 • 28. Jannus 2012. február 01. 23:31
  „Szerintem én ugyanúgy fogok beleszállni jövő héten a kocsimba mint ma, és max némi kis hóval borítva kicsit lassabban jutok el a melóhelyre. Ha nagy lesz a hó akkor max feldobom a hóláncot. Győrön belül szerintem nem lesz para. 87ben kicsit gyengébb volt a technika mint ma. Igazából használni kéne nem pedig a fűtött garázsba állni velük.”
 • 27. miracle 2012. február 01. 22:11
  „Én nem értem, hogy - adott esetben - mi szükség van majd arra, hogy még eggyel több szerv riogasson. Csak simán duplikálják a tájékoztatást. Amit a rádióban bemondanak, azt ugyanúgy meghallja a Mari néni előtte 10 perccel az időjárás-jelentésben. Majd pont attól lesz hivatalos egy hóbucka a Kiskunságban, hogy ők is bemondták, addig meg csak délibáb.
  Ez az egész az internet, meg a 100 rádió, meg 100 tévé, meg a mobil korában olyan anakronisztikus, összeül az Operatív Bizottság egy füstös irodában, majd fél óra tárgyalás után nyakkendőben a kamerák elé lép a főmufti és bejelentik, hogy Figyelem, figyelem, dél-Alföld, dél-Alföld, hivatalosan is esik a hó, maradjanak otthon.”
 • 26. scilla 2012. február 01. 21:44
  „Jéééééééé, most egyetértek Túrabakanccsal :))))))) (19.hsz.)”
 • 25. bojtár 2012. február 01. 20:38
  „jó köszönjük már amit hallottunk mindenre felkészültünk.”
 • 24. RickCartman 2012. február 01. 19:44
  „két napja- többszöri frissítés után -minden időjárási portál írja: a Dunántúlom max. 1-5 (!!!)cm hó várható...ez ugyan nem jelent semmit, de olvasnak a kisalfold-hu-n néha (saját magukon kívül) más oldalakat is? teljesen felesleges itt katasztrófával riogatni, csupán a több kattintás=nagyobb olvasottság miatt!”
 • 23. astra1 2012. február 01. 19:36
  „Akkor most világvége lesz? Vagy csak tél...?”
 • 22. Hunicum 2012. február 01. 19:31
  „A 25 évvel ezelőtti szélsőséges hideg (-25--30 Celsius) az tartós volt, azért ment ritkaságszámba.”
 • 21. józanparaszt 2012. február 01. 19:02
  „az a 30cm vastagság, vagy szélesség?? sztem Sopronban max.2cm lesz, dehát ezen a lapon nem is ez az érdekes nemigaz?”
 • 20. Truder 2012. február 01. 18:00
  „Valóban kemény tél volt 25 éve, és valahogy túléltük. Pedig nem "csináltak ekkora propagandát" neki...”
 • 19. Túrabakancs 2012. február 01. 17:51
  „.viki27.! /17/
  Bizony igazad van! Viszont nekem van egy olyan sejtésem, hogy miért van
  manapság az, hogy hamarabb beszélnek róla, ill. rendelnek bizonyos
  készültségi fokozatokat az időjárással kapcsolatban mint kellene. Emlékezzünk vissza:
  jó pár évvel ezelőtt Aug. 20-án a BP-i tűzijáték alatt kialakult vihar mekkora
  károkat és emberéleteket követelt. Lettek felelősök nem is kevesen, hullottak a
  fejek minden felsőbb és alsóbb szinten. No, ezt elkerülve ezek után minden egyes
  Duna, Tisza stb vízszintemelkedés miatt elrendelik az árvízvédelmi készültséget,
  minden egyes hevesebb széllökés az már hurrikán, minden egyes leesett pár cm-es hóréteg
  pedig 20-éve nem látott havazás. Védik magukat az illetékesek, inkább előre beszélnek még
  ha nem is lesz katasztrófahelyzet, mint hogy kirúgják őket a jó kis állásukból. A szigorú
  és bosszúszomjas bűnbakkereséses törvények miatt van ez így!”
 • 18. ISU 2012. február 01. 17:41
  „Nem riasztást kell kiadni, hanem a rászorult és elesett embereknek némi tüzelőt kellene biztosítani ! Azt ők is fogják látni, hogy milyen az idő, de ha nem tudnak fűteni megfagynak ! A családok nem fognak elmenni a kikiáltott melegedő helyekre még akkor sem nagyon,- kivéve a hajléktalanokat-, ha meleg teát, esetleg zsíroskenyeret adnak !”
 • 17. .viki27. 2012. február 01. 17:28
  „Gyerek koromban minden télen volt tartós hó és kemény mínuszok és senkinek nem volt semmi baja.A korcsolyapálya abban az időben-az idősebbek emlékeznek rá-nem volt be fedve éjjelente fel öntötték nappalra lehetett használni.A Betkán csúszkáltak a gyerekek a szánkóval mert volt hó,és nem pánik.És az utcákról a havat a Duna partra hordták teherautókkal.Nem tudom minek ez a pánik.Ja,hogy akkor nem voltak hajléktalanok?Meg tudták venni az emberek a tüzelőt?”
 • 16. Túrabakancs 2012. február 01. 17:05
  „pappe! /14/
  Nagyanyád megállapítása csak általánosságban igaz, a ritka felállású téli mediciklonoknál
  nem mérvadó!! Az általam alább említett 2006-os évben nagy hó esett nappali -7-11-fokban,
  igaz ez szinte minden esetben apró szemű porhó. Ha szél van, akkor meg szinte homokszem
  nagyságú, a szél szétdarabolja a hópelyheket. Ha jól emlékszem 1993-ban vagy 1996- ban is
  kemény telek voltak hatalmas havakkal, még itt nálunk Győr környékén is. A hó akkor is
  -6-8-fokban hullott.
  Más: majdnem 289 a forint, ha más nem, hát ez vigasztalja legalább az embereket! :)”
 • 15. Túrabakancs 2012. február 01. 16:58
  „pappe! /13/
  Így van! :) 2006 tele sokkal keményebb volt, akkoriban hideg és hó is párosult az
  akkori télhez, nem is akármekkora. /Győr közel 35cm, igaz több nap alatt/ Ami
  furcsa a hétvégi időjárással kapcsolatban az az, hogy nem a mostani kialakult ciklon
  okoz majd havat, hanem ami még csak Spanyolország területén aktivizálódik. Igaz,
  még alig látható a "picike". :) Lehet hogy a jövő hét végi ciklon nagyobbat szól majd mint
  a mostani előrejelzett. Szerintem így lesz, hiszen a mostani ciklon pályája inkább
  a volt Jugoszlávia területe lesz, ott kapnak majd a hajukba egy kis fél méteres havat
  szerencsétlenek. A meglévő mellé... A mediterrán ciklonok útvonalai a legkiszámít-
  hatatlanabbak, nehéz őket előrejelezni, főleg a bennük található csapadék mennyiségét!
  Itt Győrben és térségében nem kell vészhelyzetre készülni, mindenki tegye nyugodtan a megszokott
  dolgát. Ismétlem a jövő heti az más tészta lesz úgy néz ki. Ja igen, a mostani hidegek után /kb. min. 2-hét/
  a következő felmelegedés plusz egy-két fokai maga lesz a tavaszi melegség. :)”
 • 14. pappe 2012. február 01. 16:54
  „Nagymamám mindig azt mondta, hogy kemény hidegben (-10 fok alatt) sohasem havazik! Akkor most -20 fok lesz és nem havazik, vagy nem lesz -20 fok, hanem havazni fog. Mert a kettő üti egymást!”
 • 13. pappe 2012. február 01. 16:32
  „"25 éve volt a most előrejelzetthez hasonló idő" Ne már! Nem hiszem el, hogy 25 éve volt utoljára éjszakánként -10 fok vagy hogy 25 éve havazott utoljára! Blődség...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás, csalás, hamisítás: hét elfogatóparancs volt ellene, Budapesten kapták el

Elfogtak a rendőrök egy férfit, aki ellen hét elfogatóparancs volt érvényben csalás, pénzhamisítás,… Tovább olvasom