Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Készenlétben a jégtörő hajók

Készenlétben állnak a jégtörő hajók: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja.
Készenlétben állnak a jégtörő hajók: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója vasárnap az MTI-t.

Molnár Béla szólt arról, hogy a vízügyi szervezet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is felkészült a jeges árhullámok elleni védekezésre. A Tiszán január 31-én, a Dunán pedig február 3-án rendelt el elsőfokú jégvédekezési készültséget az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. A Tiszán Tokajban négy, Tiszalökön és Kiskörén két-két jégtörőhajó, illetve a Dunán Baján három, Gönyűben pedig két jégtörőhajó áll készenlétben.

A hajók mindaddig a kijelölt helyeken állomásoznak, amíg a jeges árvíz veszélye fennáll - tette hozzá. "Jelenleg egyetlen folyón sem alakult ki olyan helyzet, amely a jégrombolást indokolttá tenné, azonban az elkövetkező napokban a tartós hideg miatt minden folyó esetében a jégjelenségek erősödésére, az állójeges szakaszok és a jégvastagság folyamatos növekedésére kell számítani" - fogalmazott Molnár Béla.

A vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről.

A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásáva 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat, ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén - részletezte a főigazgató. Mint megjegyezte: a Kiskörei, illetve a Tiszalöki Vízlépcsőnél, valamint a siófoki nagyműtárgyaknál folyamatosan üzemelnek a jégtelenítő és vízforgató berendezések a létesítmények üzemképességének megőrzése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roncsautóból, ajtótlan-ablaktalan házból mentettek hajléktalanokat a megyében

Roncsautóból, ajtótlan-ablaktalan házból mentettek hajléktalanokat Győr-Moson-Sopron megyében a… Tovább olvasom