Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Késve kezdődött a felvásárlás

Jó termés ígérkezik az uborkaültetvényeken, a felvásárlás is megkezdődött, igaz, csak a tavalyi árakon és későn. Mert a növény már majdnem egy hónapja termőre fordult.
Kedden megkezdődött az uborkafelvásárlás a Rábaközben. A termelők szerint későn, hiszen vannak olyanok, akik már több hete szedik a termést, ami a korábbi évekhez viszonyítva kimondottan jónak ígérkezik.
A csornai Kocsis Pál kertjében 250 méteren termeszti a növényt, kordonon, afféle nyugdíj-kiegészítésként. Neki bevételkiesést okozott, hogy a beérés után nem tudta azonnal leadni a „Rábaköz aranyát".

– Már majdnem egy hónapja, hogy szedjük az uborkát, amit – mivel a felvásárlók még nem vették – ismerősök, rokonok között osztottunk el. Akárhogy is számolom, ez 30–40 ezer forintos kiesést jelentett, ami azért jelentős – panaszolta a termelő.
Kocsis Pál több évtizede termel uborkát, és bár tudja, hogy a haszon évről évre csökken, nem szünteti meg az ültetvényét.

Mindennap gondozni kell

– Elég nagy a kert, itt csak uborka van. Van még egy területünk, ahol viszont a konyhára való terem meg. Parlagon hagyni nem akarom, szerencsére az egészségünk is megengedi, hogy bajlódjunk vele. Mindennap igényli az odafigyelést, csepegtető rendszerrel öntözzük, és mi-

után a szedés is bejött, úgy fél napunk rámegy a gondozására. Ahogy hallottam, az árak nem változtak a tavalyiakhoz képest, csupán az állami támogatást emelték meg minden kiló után 31 forintra. Ezzel viszont úgy vagyunk, hogy tavaly 25-öt ígértek, de mire a kifizetésre került volna a sor, már csak 21 forint lett belőle.
Borsodi Istvánné Csornán vásárol fel uborkát, a dunakiliti konzervgyárnak. Tegnap délelőtt a tereprendezést végezték el, délután pedig fogadták a termelőket.

Egyre többen hagyják abba

– Mindenki időben megkötötte a szerződést, de az a tapasztalat, hogy évről évre többen hagyják abba a termelést – mondta Borsodi Istvánné. – Akik viszont folytatják, úgy vannak vele, hogy valamit dolgozni kell. Tudják, hogy kicsi a haszon a ráfordításhoz képest, de inkább azért a kevésért is megdolgoznak.

Telített a piac

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy szervezetük két céggel áll kapcsolatban.
– A TÉSZ-en belül két feldolgozóval van szerződésünk, az egyik egyelőre a nagyméretű uborkát veszi át, a másik pedig 3–6 centiméteres mérettől. Ez egy megegyezés eredménye.

A szerződött árakon kezdünk átvenni, ami majd aztán a piaci változások függvényében alakulhat, de még nagyon az elején vagyunk ahhoz, hogy jóslásokba bocsátkozzam. Az biztos, hogy nagyon telített a piac konzervuborkából és a friss uborka korán jelent meg, ami az időjárásnak köszönhető. Ennek eredménye az is, hogy a termés jónak ígérkezik, évek óta nem láttunk ilyen indulást. Most még gondot okoz a feldolgozás, hiszen az üzemek egyelőre a gyümölcsökkel vannak elfoglalva.


Szalánczy Zsolt adatai szerint a Rábaközi TÉSZ-hez 3029 regisztrált gazda tartozik, akik 240 hektárnak megfelelő folyóméteren termelnek.
Az uborkafelvásárlási árak tegnaptól: a 3–6-os méretért 90, az 5–8-asért 50 forintot fizetnek, 45-öt adnak a 6–9-esért, 2 forint 20 fillért pedig a 9–12 centisért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piaci lakáshitelek ára még nőhet

A kétszeri, összesen 3 százalékpontos jegybanki alapkamat-emelés, illetve a múlt hét hétfőn életbe… Tovább olvasom