Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Késleltetné Budapest a kukoricaintervenció megszüntetését

Brüsszel feladja a közösségnek évi több tízmillió euróba kerülő kukoricaintervenciót, a mezőgazdasági bizottság javaslata szerint a rendszer jövő júliustól szűnne meg.
Úgy tudni, Budapest igyekszik legalább késleltetni a Magyarország számára kifejezetten káros intézkedés meghozatalát, ám ehhez legfeljebb az osztrákokat és szlovákokat nyerheti meg, ez pedig kevés a bizottsági javaslat megakadályozásához.

Brüsszel egyébként azt mondja, három évvel ezelőtt ugyanígy vették ki a rozsintervenciót a közösségi politika hatálya alól, úgy, hogy az lényegében csak német érdekeket sértett.

A magyar termelők fő hátránya, hogy távol esnek a tengeri kikötőktől, így csak magasabb, kevésbé versenyképes áron érné meg nekik az export, mint tengerparti társaiknak. Az agrártárca szerint a helyzetre a bioetanol lehet a megoldás, rövidesen a hazai szántóterület negyedén, egymillió hektáron lehetne energianövényeket termelni, ebből félmillión kukoricát, így az ágazat túléléséhez nem is lenne szükség intervencióra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint sport

Nehéz lenne egyetlen jelzővel illetni mindazt, amit a taoista tai csi jelent. Több mint sport és nem… Tovább olvasom