Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Keserű keresztes háború

A Zwack Unikumhoz szinte megtévesztésig hasonló likőrrel rukkolt elő a Győri Likőrgyár Rt. Az Unicumnak és a Hungaricumnak a csomagolása és logója szinte egyforma. A Zwack Unicum pert indított.
Fotómontázs: Bertleff András – Horváth János Hasonlónak vélik: A Zwack Unicum Rt. szerint legismertebb termékükkel szemben a Győri Likőrgyár többszörös védjegybitorlást és tisztességtelen versenycselekményt követett el.
A Fővárosi Bíróság előtt a Győri Likőrgyár Rt. ellen „ többszörös védjegybitorlás és tisztességtelen versenycselekmény ” miatt indított pert a vállalat. Kerényi Péter, a Zwack kommunikációs igazgatója a győri cég lépését a védjegybitorlás mellett jellegbitorlásnak is minősítette, amely megvalósítja a fogyasztók megtévesztését. Mindez azután történt, hogy a győri cég a napokban megjelent a hazai piacon „ Hungaricum keserű ” likőrével. Szatmári Tamás, a társaság vezérigazgatója azt mondja, számítottak arra, hogy a vetélytárs nem fog örülni új terméküknek, arra viszont nem, hogy így

reagál. Az rt. azt szeretné, ha a verseny a piacon és nem a bíróságon dőlne el, egyébként a Győri Likőrgyár Rt. is beperelte a Zwackot.
A honi szeszitalpiacból huszonegy százalékkal részesedő, második legnagyobbnak számító Győri Likőrgyár Rt. a napokban kezdte meg a Hungaricum keserű forgalmazását.
A piacvezető Zwack Unikumnál mintegy egyharmaddal olcsóbb likőrt a partnerek örömmel fogadták – állítja Szatmári Tamás, a győri társaság vezérigazgatója. Két éve készültek a Hungaricum termékcsalád kihozatalára. Az ország legtekintélyesebbjei között számon tartott, e területre is szakosodott irodáját bízták meg, s az helyeztette védjegyoltalom alá tavaly júliusban a Hungaricum szót, később az alkalmazandó üveg formáját és az arra kerülő „ Hungaricum keserű ” feliratot.

„ Nem kísérteties ”

A vezérigazgató azt állítja, nincs kísérteties hasonlóság cégük terméke és az Unicum között. A győri cég üvege nem teljesen gömbölyű, az elején egyenesen levágott, és a címkéje ellentétben a vetélytárséval, mely mély vörös alapon lévő aranykereszt, az övék halványpiros alapon egy sárga X.

Italoknál előfordul

Szatmári Tamás emlékeztetett arra, hogy általában az italok címkéi és palackjai rendkívüli módon hasonlítanak egymásra, pl. a hét-nyolc fajta sima zöld, illetve matt üveges Napóleon Brandy, pedig mindegyiket más-más cég gyártja. A tizenöt éve alapított cég már javában forgalmazta a „ Győri Vilmoskörte pálinka ” termékét, amikor a vetélytárs megjelent ugyanolyan kiszerelésű, „ Pataki Vilmoskörte pálinkával ” .

Döntsön a piac

A győri cég a legkevésbé se számít arra, hogy vetélytársa fellépése után a bíróság betiltja az új italt. Úgy gondolja, a két cég a piacon mérkőzik meg egymással. Szatmári Tamás közölte a Kisalfölddel, cége pert indított a Zwack Unikum Rt. ellen, mert a kereskedőknek írt levelében „ védjegybirtoklónak ” minősítette őket és olyan nyilatkozatokat küldött számukra, amelyben az szerepel a Győri Likőrgyár Rt. aláírásával, hogy „ tévedett ” és elnézést kér, továbbá kivonja a piacról a Hungaricumot. Szatmári állítja, a Zwack nem először élt ilyen eszközzel.

Védjegybitorlás ?

A Zwack Unicum Rt. kontra Győri Likőrgyár Rt. „ keserűháborúról ” Kerényi Péter, a társaság kommunikációs igazgatója azt mondta, amit bírósági beadványukban közöltek, vagyis hogy a Győri Likőrgyár Rt. új termékének kihozatalával többszörös védjegybitorlást és tisztességtelen versenycselekményt valósított meg, cége ezt sérelmezi. Azt a kérdést, hogy a hatályos magyar jog szerint ezek megvalósultak-e vagy sem, majd a bíróság dönti el.

Lovagias gesztus

A kommunikációs igazgató a leghatározottabban visszautasította, hogy vetélytársa nevében írt volna partnereinek olyan nyilatkozatot, miszerint a győri cég tévedett és elnézést kér. Arról a nyilatkozatról lehet szó, melyet az általuk megbízott ügyvédi iroda készített, s amelynek keltezése ki van pontozva, ahogy a Győri Likőrgyár Rt. neve után sincs ott aláírás. A Zwack Unicum Rt. ezt a nyilatkozatot tehát tervezetnek szánta. Abban az esetben, ha a partnere elfogadja és aláírja, a lovagiasság szabályai szerint jár el és eltekint a pereskedéstől.
Hasonlítsa össze a két üveget! >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Luzsányi Andrea

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom