Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Keserű Imre: A pispeklila biblia

Keserű Imre rendező és pedagógus, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatanára Esterházy Péter Termelési-regényéről beszél.
„Huszonkét évesen a barátaimmal együtt olvastuk a „kisssregényt", és elájultunk attól, milyen bravúrosan ír Esterházy: felvonultatott iróniát, nyelvi leleményeket, idősíkokat, párhuzamos szerkesztést, vendégszövegeket, kettéválasztotta az elbeszélő és a cselekvő ént.

Második olvasására szerettünk bele abba a módba, ahogyan a Mester (akkora már csak így neveztük), a saját életét tette regény tárgyává önimádat és önsajnálat nélkül, már-már kíméletlenül.

Harmadszor a pontos, borotvaéles világlátása volt a legvonzóbb, a barátaimmal órák hosszat idézgettük csúfondáros, bölcs mondatait.

A könyv életünk részévé vált, magunk között pispeklila bibliának hívtuk – és csak félig tréfából. Láttuk Latinovits, Hajnóczy, Paál Isti és a többiek heroikus, kétségbeesett önpusztítását – és az „élni kell mindenképpen valahogy" jegyében a pörkölt-Trabant-hétvégi telek háromszögébe süppedők joviális unalmát.

Nem is annyira a mű, hanem a mögötte álló ember lett számunkra az egyik legfontosabb példa arra, hogy lehet másképpen is: a világ elviselhetetlen állapota feletti felháborodás összeegyeztethető az élet szeretetével, s hogy – bár egyikünk sem volt istenhívő – meg kell próbálnunk „Istennek tetsző módon élni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dell: 9,1 millió eladott számítógép egy negyedév alatt

A július 31-én zárult második pénzügyi negyedévben a Dell 13,4 milliárd dolláros forgalmat ért el,… Tovább olvasom