Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kései szüret

Folytatás az 1. oldalról.

– Mindenki, aki kései szüretelésű bort szeretne készíteni, nagy kockázatot vállal, hiszen akár egyetlen napon is múlhat, hogy tönkremenjen a termés – mondja Iváncsics Zoltán borász. – Ekkora területről rendes szüret idején átlagosan 40–45 mázsa szedhető, most talán 12–15 mázsa lesz. Ebből mintegy 600–700 liter bor készíthető. A must cukorfoka 30–32. A bor maradék cukorfoka várhatóan 80–100 gramm lesz.
Már délidőben járunk, amikor az utolsó fürt is kannába kerül. Iváncsics Zoltán számára is befejeződött az idei szüret, hogy aztán folytatódjék a munka, a borkészítés művészete a pincében.

Különleges borok

A késői szüretelésű bor túlérett bogyókból készül. A nemes rothadás következtében a fürtökből már csak kis mennyiségű must préselhető ki. Az ilyen bor tartós illatában az aszúkra jellemző botritiszes illat az uralkodó.
A jégbor olyan borkülönlegesség, amely a tőkén megfagyott túlérett szőlő fagyott feldolgozásából származik. Rendszerint három napig legalább –7 foknak kell lennie, és csak ekkor lehet szüretelni. Ilyenkor a bogyókba már nincs cukorbeáramlás, de a fagy következtében elhalt bogyóhéjon keresztül fokozottabb a párolgás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint megéri az új stadion építése?

Tovább olvasom