Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kerti munkák tavasszal

Úgy tűnik, a tavasz csak nehezen lesz úrrá a télen. Akárcsak tavaly, most is késésben van a természet.

A hűvös idő nem kedvez a kertészkedésnek, pedig már sokan alig várják, hogy kellemes napsütésben, kiszabadulva a természetbe, megkezdhessék kertjük szépítését. Munkácsi Mihály táj- és környezetrendező szakmérnököt a tavaszi munkákról kérdeztük.

– Néhány héttel el vagyunk maradva az ilyenkor szokásos teendőkkel, de a természet konzekvens, és gyakorlatilag mindennel késésben van, így a kertápolásnak nincsenek olyan mozzanatai, amelyeket korábban kellett volna elvégezni – vélekedik a szakember.

– A kertben bőven van mit tenni. Mivel érdemes elkezdeni a tavaszi munkákat?

– Talán a tavaszi metszéssel. Megnézzük, milyen károkat okozott a tél. Ha fagykárt észlelünk, akkor azokat igyekszünk helyrehozni: az elpusztult ágrészeket visszavágjuk, az elsűrűsödött ágakat ritkítjuk. A koronaszellősítés sem árt. A buja korona felesleges terhet jelent a növény számára. Fontos, hogy rügyfakadás előtt végezzünk a metszéssel, kivéve a tavasszal virágzó bokrokat, amelyeket természetesen elnyílás után metsszük. Ebben az időszakban szükséges elvégezni a lemosópermetezést is. A klasszikus réztartalmú (például rézszulfát) lemosópermetezéssel a díszkertben óvatosan kell bánni, hiszen addig, amíg a gyümölcsösben a lecsepegő permetoldat a földben nem tesz kárt, addig a kertben a fák alatt lévő füvet vagy örökzöldet megperzselheti. Ezért az ilyen helyen vissza kell térni a szintetikus szerekhez.

– Korábban a Balaton-felvidéket és a Bakony erdeit is pusztító bagolypille megjelent a megyében is?

– Sajnos igen. Szigetszerűen felütötte fejét már Sopron környékén, de az idén Győr környékén is megjelent, ezért célszerű megnézni a bagolypille petecsomóit a fák törzsén. Ezek barnás, domború, több centi átmérőjű, molyhos csomók, amelyek kinézetre olyanok, mint a barna vizes vattacsomók. El kell távolítani és meg kell semmisíteni.

– Az elvégzendő munkák nagy része hőmérsékletfüggő. Ki lehet-e már takarni a növények tövét?

– A fagyveszélyek elmúltával – nagyobb fagy már nem várható – a növények tövét ki lehet takarni. A fák, örökzöldek tövének takarása maradhat is, hiszen a levél vagy egyéb növényi anyagok a fák gyökérzete számára folyamatos tápanyagul is szolgálnak. Érdemes újólag komposzttal vagy fakéreggel beszórni. Kevésbé szárad ki a későbbiekben.

– A gyepgondozás sem maradhat ki. Több helyen mintha eltűnt volna a fű, és helyébe szalmasárgás foltok jelentek meg.

– A gyepnek nem tett jót a fagyott hó, mert szinte légmentesen elzárta a levegőtől. Ezért sok helyen pusztított a hópenész, ami egy gombabetegség. A megoldás: lombsöprűvel kell alaposan megborzolni a gyepet, így a fű gyorsan tud száradni, a gomba elpusztul. Ha viszont nem tud, mert úgy marad, ahogy lefektette a hó, folytatódik a rothadás. A gyepet célszerű komplex műtrágyával megszórni. Meghálálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsesedik az itthoni internet felhasználás

Ma még főleg az érettségivel, illetve egyetemi végzettséggel rendelkezők használják otthonukban az… Tovább olvasom