Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kertészeti támogatásokkal a minőségi magyar termékekért

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) kertészetek korszerűsítését célzó intézkedése a versenyképesség és a termeléshatékonyság minőségközpontú növelését célozza.

A támogatási kérelmek 2010. január 15-ig nyújthatók be.

Három célterület köré csoportosulnak a támogatható tevékenységek. A termelés körülményeinek javítását szolgáló létesítmények építése, korszerűsítése és a kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett lehetőség nyílik új tároló-, feldolgozóegységek építésére, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekkel együtt. A harmadik célterület az új – vagy megújult – kertészeti létesítmények energiaellátását foglalja magában, ami kiterjedhet gépek, berendezések beszerzésére, termálkútfúrásra és a meglévő termálkút fennmaradását biztosító beruházásokra, valamint a hőenergia-előállításhoz kapcsolódó tüzelő-, biogáz-, termálkút- és napenergia-hasznosító berendezéssel funkcionális egységet képező tartozékok, szerelvények megvásárlására.

Az egy ügyfél által igényelhető támogatás összege benyújtási időszakonként és célterületenként legfeljebb 735  ezer euró, azaz megközelítőleg 200 millió forint lehet. Mértéke alapesetben a beruházás összes elszámolható kiadásának 35–40 százaléka, de bizonyos körülmények fennállása esetén – ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő vagy a beruházás kedvezőtlen adottságú, illetve Natura 2000 területen valósul meg – a támogatási arány elérheti akár az 55–60 százalékot is. A támogatás igénybevételére jogosult a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy ezek leányvállalatai, a kertészeti és a burgonyaágazatban működő termelői csoport, továbbá az a gazdálkodó, aki a TEÁOR’08 I. melléklete szerinti 01.1, 01.3 vagy 01.5 tevékenység valamelyikét végzi.

– Két rossz év van mögöttünk – közölte Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. – A piac megváltozott. Nem szabad erőn felül leszorítani a kiadásokat, nem szabad halogatni, hogy az ÚMVP forrásaival a háttérben a gazdák mielőbb és minél nagyobb területen kihelyezzék a jégvédelem eszközeit – mondta. Úgy véli, az öntözésre is szükség lenne legalább a gyümölcsösök háromnegye-
dében. Biztonságos zöldség-gyümölcs termelés nem létezik hatékonyan működő szövetkezeti rendszer nélkül, ennek egyre szélesebb körűvé válását az ÚMVP több intézkedése ösztönzi.

Az ÚMVP kertészetkorszerűsítési jogcímének előző megnyitása során 172 projekt részesült összesen több mint 13,2 milliárd forint támogatásban, amelyből mindeddig 1,5 milliárd forintot fizettek ki, nagyobbrészt előleg formájában. A beruházások késlekedése minden bizonnyal az önrész előteremtése körüli nehézségekre, a banki hitelnyújtási hajlandóság visszaesésére vezethető vissza. A kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzését támogató intézkedés adatai jóval kedvezőbbek: a kedvezményezettek száma meghaladja a 2000-et, az összes megítélt támogatás a 10 milliárd forintot, a teljesített kifizetések pedig csaknem elérik az odaítélt összeg felét. Az ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás következő körére 2010 első negyedévében számíthatnak a jogosultak.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2009. december 10. 22:06
    „Remelhetoleg ez nem a genetikailag modositott termekek novelesenek fedoneve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Prés alatt˝ a szociális szféra

Beláthatatlan következményekkel járhat a szociális szféra jövő évi megsarcolása, amely a büdzséből… Tovább olvasom