Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Kertész Imre: szembe kell nézni a holokauszttal

Magyarország még nem nézett szembe "a szekrényben rejlő hullával": a holokauszt kérdésével, a magyarországi zsidóság kirablásával és szisztematikus legyilkolásával – jelentette ki Kertész Imre Nobel-díjas író.
Szavai szerint ő talán azért kevésbé népszerű Magyarországon, mert a magyar társadalom eddig elutasította az erre való reflexiót.

– A magyar kultúrában még nem vert gyökeret a holokauszt tudata, és aki erről ír, az a margón áll, a széljegyzetek között van jelen – fogalmazott Kertész Imre.

Véleménye szerint Magyarországon szembe kell nézni a holokauszt tényével, s ki fog alakulni egy konszenzus. Mint mondta: sikernek tartja, ha ehhez a folyamathoz egy jottányit is hozzájárult Sorstalanság című regénye.

– Auschwitzban elégett 2000 év etikai kultúrája, nullponton vagyunk, mindent magunknak kell újra teremtenünk – vallotta a hét végére Berlinből Magyarországra hazautazott irodalmi Nobel-díjas szerző.

A Sorstalanságból születendő film üzenete készenlét a rosszra, arra, hogy a világ rossz felé halad – fogalmazott Koltai Lajos operatőr, aki a regény megfilmesítésével első rendezésére készül.

Az operatőr a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a film kevésbé lesz látványos, mint a szintén a zsidóüldözés témájáról szóló – Steven Spielberg rendezte – Schindler listája című alkotás.

Attól alapvetően abban tér majd el az új film, hogy a Sorstalanság belülről kifelé közelít – tette hozzá.

Leszögezte, hogy a Kertész Imre által írt forgatókönyvön semmilyen körülmények között nem változtatnak.

Koltai Lajos elmondta azt is, hogy a filmhez a világhírű olasz komponista, Ennio Morricone ír zenét.

(MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft újra a vállalat-ranglista élén

A Microsoft újra a csúcson van, legalábbis ami a vállalat piaci értékét illeti.… Tovább olvasom