Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Kertész Imre átvette az irodalmi Nobel-díjat

Kertész Imre átvette az irodalmi Nobel-díjat a svéd királytól, az Alfred Nobel halálának évfordulóján, a stockholmi hangversenyteremben megrendezett ünnepségen kedden.
XVI. Károly Gusztáv a fizikai, kémiai, orvosi-élettani és irodalmi Nobel-díjjal illetve a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett 12 személynek átnyújtotta az arany emlékérmet és az oklevelet. (A díjazottak a tízmillió korona összegű pénzjutalmat a díjátadás utáni napokban kapják meg.)

Bengt Samuelsson, a Nobel Alapítvány igazgatótanácsának elnöke nyitóbeszédében egyebek között a tudományos értékek és a demokratikus elvek hasonlatosságáról szólt. Szavai szerint a demokrácia értékei közé tartozik az átláthatóság és az őszinteség, amely természetes eleme az új tudáshoz vezető folyamatnak.

Az irodalmi Nobel-díj átnyújtása előtt - svéd és német nyelven elmondott - laudációjában Torgny Lindgren író, a díj odaítéléséről döntő Svéd Akadémia tagja úgy beszélt Kertész Imre munkásságáról, mint egy szimfonikus műről, amely arról szól, hogy az egyén nem hajlandó feladni személyes akaratát és beleolvadni egy kollektív identitásba.A Svéd Akadémia Lindgren szavai szerint a "legerőteljesebben" tiltakozik Kertész Imre korábbi ironikus vélekedése ellen, miszerint ő örökre másodrangú, félreismert és félreértett magyar író, a magyar nyelv örökre másodrangú, félreismert és félreértett nyelv marad.

Alfred Nobel tiszteletére, aki életének utolsó éveit San Remóban töltötte, és ott is halt meg 1896-ban, az olasz város hétezer virágot küldött a svéd főváros szívében található neoklasszikus stílusú hangversenyterem feldíszítésére.

A Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar Mozart, Schubert, Bach, Vivaldi és Bartók-darabokat szólaltatott meg az 1550 fős közönség előtt, az irodalmi Nobel-díj átadása után Bartók Béla Erdélyi táncok című művéből csendültek fel részletek.

A díjkiosztó ünnepség kiemelt politikusvendégeként Göran Persson svéd miniszterelnök és felesége mellett a nézőtér első sorában foglalt helyet Medgyessy Péter miniszterelnök, illetve Görgey Gábor kulturális miniszter és felesége. A ceremónián jelen volt Tojama Acuko japán oktatási miniszter, továbbá Anna Lindh és Marita Ulvskog svéd külügy-, illetve kulturális miniszter is.
Nobel-díjasok közül elsőként Kertész Imre emelkedhetett szólásra a keddi stockholmi Nobel-díjkiosztó ünnepség után megrendezett banketten, a díszvacsora végén, hogy elmondja háromperces beszédét.
A díjátadó ceremónia 1550 résztvevőjéből 1300 személyt, köztük 200 diákot hívtak meg a bankettre, a városházára.
A bankett első része, a díszvacsora a díjkategóriák egy-egy képviselőjének rövid köszönőbeszédével zárult.

Kertész Imre, a Száműzött nyelv című esszéjéből olvasott fel egy részletet németül.
- Azt gondolom, hogy a holokauszt az európai civilizáció traumája, s e civilizáció létkérdése lesz, hogy ez a trauma a kultúra vagy a neurózis, az alkotás vagy a rombolás formájában él tovább az európai társadalmakban - hangzottak a Nobel-díjas író szavai.
Kertész Imre szerint "ez a jövő döntése lesz, amit most már aligha befolyásolhatok".
- Én magam - s ez talán nem merő önáltatás - igyekeztem elvégezni az egzisztenciális munkát, amit Auschwitz túlélése mintegy kötelességként rótt rám - fűzte hozzá.
A díszvacsora után a városháza úgynevezett Aranytermében bált rendeztek.

mti

Kapcsolódó cikkek >>
Díjátadás élőben
Kertész Imre holnap veszi át a Nobel-díjat
Kertész Imre előadást tartott a Svéd Akadémián

Kertész Imrének ajánlotta a ráadást Schiff András
Kertész Imre: „Nevetséges és méltatlan"
Kertész fényéből mindenkinek jut
Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díja
Irodalomból jeles

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sun helyet akar a Windowsban

Hosszú évek óta tartó pereskedés után sem tudott dűlőre jutni a Microsoft… Tovább olvasom