Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Keresztapák: segítség a csángó gyerekeknek

Legyen ön is keresztapa! Ezzel a felhívással fordultak a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetői azokhoz a segítőkész emberekhez, akik támogatni kívánják a csángó magyar oktatási programot. Megyénkben is vannak már segítőkész „rokonok”.
A győri Nagy Sándorék is azok között vannak, akiknek van egy „fogadott” csángó gyermekük. A feleség egy Erdélyről szóló honlapon bukkant a felhívásra. Mária magyar szakos tanár lévén szívügyének tekinti a magyar nyelv ápolását, ezért jelentkeztek a programra. Évente 30 ezer forintot küldenek, ami egy diák tanulási költségét fedezi. Az általános iskolás „keresztgyermeküktől” levelet is kaptak, ami azt bizonyítja: az anyanyelvük terén is több tanulásra van szükségük az ottani fiataloknak.
Csángóföldön egyébként szinte mindenkit, akiről feltételezik, hogy barát, hogy jó szándékkal közeledik a faluhoz, a családhoz, a kapuhoz, keresztapának szólítanak.
A Legyen ön is keresztapa! program célja az, hogy akik tehetik, vállalják fel egy vagy több csángó gyereknek az oktatási költségét, hogy tudják őket magyar nyelvre tanítani otthon, szülőföldjükön.
Nyolc osztállyal a legkevésbé megfizetett munkát végeztetik a csángókkal, értelmiségi rétegük nincsen. Az elmúlt másfél évtizedben nyílt arra lehetőség, hogy jó néhány csángó fiatal magyar nyelven felsőfokú tanulmányokat végezzen Erdélyben és Magyarországon. Többen hazatértek szülőföldjükre, ám egyelőre csupán egy igen vékony értelmiségi rétegről lehet beszélni.
Ahogy egy jelentkezés beérkezik a programra, azonnal kijelölnek egy gyereket, aki az illetőnek a keresztgyereke lesz idézőjelben, és akkor az a gyerek ír egy bemutatkozót, bemutatja a családját, azt elküldik postán az illető adományozónak, arra lehet egyenesen a gyereknek válaszolni levélben. Karácsonykor lehet egy kis csomagocskát küldeni neki, esetleg nyáron meg lehet látogatni azt a családot, lehet ismerkedni. Nem kötelező, de lehet. Ez talán túlmutathat az anyagi támogatáson is. Az érdeklődők a következő internetes honlapon találhatnak részleteket a programról: http:// www.csango.ro, a jelentkezéseket a keresztapa@csango.

ro e-mail címre várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben az utánpótlás

Az SC Sopron két legfiatalabb korosztálya, az U8-as és U9-es csapat egymás közötti csatája előzi meg… Tovább olvasom