Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

Keresztapák a csángó gyerekekért

A csángóföldi magyar oktatást segíti az a nyolc győri „keresztapa”, akik pénzzel járulnak hozzá az ott élő gyerekek taníttatásához. A napokban egyikük ellátogatott Lábnikon élő „keresztfiához”, Bot Misihez. A rendkívül szegényes körülmények meggyőzték: jó helyre kerül a pénz.
A Moldvai Csángók Szövetsége három évvel ezelőtt indította el „Keresztszülő” programját, mely a szegény körülmények között élő csángóföldi magyar gyerekek taníttatását hivatott segíteni. A program megértő segítőkre talált, az előző tanévben egy, a most indulóban újabb két helyszínen lehet magyarul tanulni, tanítani. Ezzel összesen tizenhat településen lesz lehetőségük a gyerekeknek magyarórára járni.
A málló falakon folyt be az eső a szobába, amelyet tizenhárman laknak, a szegénység elképzelhetetlen, de annál nagyobb a szeretet és a hála, amely a csángóföldi Lábnikon (Besztercétől délkeletre) fogadta az oda látogató győri Szabó Jenőt. A vállalkozó az elsők között csatlakozott az országos felhíváshoz, s fizette be a 40 ezer forintos támogatást, s teszi ezt azóta is minden évben.
Ekkor látta, nem veszik el a támogatás. Idén úgy gondolta, meglátogatja a családot.
– A tapasztaltak meggyőztek arról, hogy szükség van a támogatásra. Misi iskolába járhat, tanulhat, s nem lehet szavakba önteni, hogy mennyire hálás ezért. Többször is gombóc volt a torkomban, amikor a fiú a szívére tette a kezét és úgy köszönte meg, hogy tanulhat – emlékezett a vállalkozó, aki nyolc segítőkész győrivel létrehozta a „Keresztapa Klubot”.
A Magyarországon eddig befizetett pénzekből elkezdődött az iskola építése Lábnikon is. Igaz, nem nagy az épület, csak három szoba lesz benne, de legalább egy helyen tanulhatnak a gyerekek. A tanítók fizetését is fedezi a befizetett pénz.
A tanítás költsége ez évben egy kisdiák számára 40 ezer, míg a tovább tanulóknak 150 ezer forint évente. A pénzen felül nagy segítség a gyerekeknek az a személyes biztatás, amit a „keresztszülők” nyújtanak egy-egy levelükkel, s arra kérik a tanulókat, számoljanak be tanulmányaikról.
Aki szeretné támogatni a csángó magyar tanítást, adományát a következő számlaszámra juttathatja el forintban: OTP, 11742173-20154778-00000000.
„ Kedves Keresztapa! Nagyon szépen köszönöm, hogy a maga segítségének köszönhetően iskolába járhatok, s magyarul tanulhatok. A jó Isten áldja meg magát. Bot Mihály” – ezzel a szöveggel kapott levelet Lábnikról a győri „keresztapa”, miután először befizette a pénzt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarásból jelest érdemel az MTE

Tovább olvasom