Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kereskedelmi gázolajárat vezetnek be a fuvarozóknak

A magyarországi kereskedelmi gázolajár jövő évi bevezetése növeli a magyar fuvarozó kis- és középvállalkozók versenyképességét, a hazai tankolás révén pedig a költségvetésnek többlet jövedékiadó-bevétele lesz.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke évzáró sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az érdekképviselet javaslatára a kormány bevezeti 2011. január elsejétől a kereskedelmi gázolajárat, amely révén lehetőségük lesz a Magyarországon tankoló bel- és külföldi, 7,5 tonnánál nagyobb gépjárművek, illetve autóbuszok esetén a jövedéki adóból literenként 6,50 forintot visszaigényelni. A jövedéki adó visszaigénylésének feltétele az üzemanyagkártyás fizetés, valamint a vámhivatalnál meglévő regisztráció, amelyet február 15-ig kell elintézni.

A fuvarozók a hazai tankolások után literenként 6,50 forintot visszaigényelhetnek a jövedéki adóból. Fotóillusztráció: K. Cs.
A fuvarozók a hazai tankolások után literenként 6,50 forintot visszaigényelhetnek a jövedéki adóból. Fotóillusztráció: K. Cs.

Vereczkey Zoltán elmondta, hogy az egyesület megállapodott a Mollal a kedvezményekről a tagoknak kibocsátott üzemanyagkártyákhoz kötődően. Az eddig is működő Mol-MKFE Gold kártya mellett az egyesület tagjai igényelhetik a Mol-MKFE Green üzemanyagkártyát, amely többnyire a fuvarozó kis- és középvállalkozók lehetőségeihez igazítja a feltételeket.

Az MKFE számítása szerint jövőre a kereskedelmi gázolajár bevezetésének eredményeként 200 millió literrel növekedhet a magyarországi töltőállomások éves forgalma. A 6,50 forint jövedékiadó-visszatérítés 8,5 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek, de az üzemanyag-fogyasztás növekedése révén a magyar állam 11,5 milliárd többlet jövedékiadó-bevételt könyvelhet el. Karmos Gábor, az MKFE főtitkára elmondta: Magyarországon 18,5 ezer fuvarozó vállalkozó 70 ezer tehergépjárművet üzemeltet, a személyszállításban 2 ezer autóbuszos személyszállító vállalkozás működik 16 ezer járművel.

Olvasóink írták

 • 6. stewe7109 2010. december 31. 12:10
  „Miért 350 az étolaj?
  ?”
 • 5. load 2010. december 30. 13:26
  „Újra üzlet lesz a gázolajjal seftelni.
  Ha ugyanannak a terméknek két ára van egyszerre, mindíg kialakul körülöttük az illegális kereskedelem.
  Úgy, mint anno a fűtőolaj-gázolaj esetében.
  Pancser megoldás.”
 • 4. pancser 2010. december 30. 09:07
  „Ez elv nagyon helyes! A 6,50? Ezen lehet vittakozni, tényleg kevésnek tűnik, ez az út kezdete. Lehet ez még akár 30 ft is vagy még több!”
 • 3. blaze 2010. december 30. 00:49
  „6,50 Ft :D:D:D”
 • 2. tgkv 2010. december 30. 00:02
  „Ha a jövö évi költségvetést is azok a szakemberek számolták ki akik elhiszik hogy ettöl a 6,50-töl bárki is itthon tankol, akkor meneküljön ki merre lát!Évek óta nem tankoltam magyarországon pedig pont megfordulok egy tankal németországból.”
 • 1. hehe08 2010. december 29. 23:30
  „már megint valamelyik ügyeskedő lobbista......
  üzemanyagkártya .... persze......
  ha lenne eszük.... (nincs, és nem is volt!!) a törvényhozóknak akkor jelentősen csökkentenék az adótartalmat.... legalább annyira, hogy magyarországon érje meg a külföldi fuvarozóknak is tankolni.....
  mivel most lehetőség szerint nem itt tankol, így egy fillért nem fizet a magyar államnak, de átmegy az országon, használja az utainkat, a levegőnket .....stb....
  sok kicsi sokra megy.... legalábbis menne....

  firtl elvtárs, ha hazajött afrikából..... esetleg.... megbeszélhetné ezeket a főnökeivel.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentette magát sikkasztás miatt egy ügyvéd

Saját magát jelentette fel egy ügyvéd nagy összegű sikkasztás miatt még december elején, amely… Tovább olvasom