Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Keresik a megoldást a fenyvesi kisvasút megmentésére

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium nem akarja megszüntetni a balatonfenyvesi kisvasutat, amelynek menetrendje is elkészült a szokásos napi öt vonatpárral, de hatályba léptetése attól függ, lesz-e forrás a működtetésre.

A miniszter nem hagyott afelől kétséget, hogy a nagy üzemméretű MÁV számára egy ilyen kis gazdasági vasútvonal "inkább nyűgöt jelent, mint valós társasági érdeket", amelyet helyi irányítás, esetleg helyi tulajdonlás mellett jobb hatásfokkal lehetne üzemeltetni.

A levél megfogalmazása szerint ma az a kérdés, hogy ki, milyen erőforrásból, és miként finanszírozza a balatonfenyvesi kisvasút működtetését. Egyértelműen szét kell ugyanis választani az állami közellátási feladatot és az egyéb, például turisztikai célú hasznosítást. Lokális gazdasági érdekekhez pályázati , vagy túrizmus-fejlesztési erőforrásokat kell találni - mutat rá.

Ami a közlekedési feladatokat illeti, a miniszter javaslata szerint a mikro-települések, tanyák, majorok igényeit jól ki lehet szolgálni falugondnoki busz működtetésével. Hónig Péter leszögezte, a tárca a fenyvesi kisvasutat sem megszüntetni, sem szüneteltetni nem akarja, hanem az érintett önkormányzatokkal közösen helyi megrendelésűvé kívánja tenni már 2010-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy az érintett települések számára erőforrást kell biztosítani ahhoz, hogy megrendeljék a MÁV-tól a szolgáltatást.

A szükséges pénzügyi és jogi feltételek tisztázása még folyamatban van - derült ki a levélből. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere jelentős előrelépésnek nevezte a levélben közölteket. Válaszlevelében arra kéri a tárca vezetőjét, hogy a több mint 50 éve működő fenyvesi kisvasút üzemelése maradjon folyamatos a sorsának rendezéséig.

A polgármester méltatta, hogy miután korábban három éven át nem kapott választ a közlekedési tárcától a kisvasút ügyében egyeztetést kérő beadványaira, most a miniszter azonnal érdemi választ küldött a közelmúltban elküldött levelére. Hangsúlyozta, a fenyvesi kisvasút nem csak az érintett települések belügye, hiszen a helyi közlekedés biztosítása mellett a Balaton régió turisztikai attrakciója, amely környezetbarát közlekedést biztosít a Nagyberek természetvédelmi területén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raiffeisen: jövőre drágul a hitelezés

Jövőre várhatóan drágul a hitelezés Közép és Kelet-Európában - vélekedett a Raiffeisen International… Tovább olvasom