Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Kerényi újabb vödröt kapott, hogy a homokozójában játszadozzon˝

Az LMP-s Jávor Benedek és Karácsony Gergely visszaadta a Nemzeti Könyvtár sorozatának első hét kötetét, amelyeket Kerényi Imre ajándékként küldött el a frakcióvezetőnek.
Az LMP-s Jávor Benedek és Karácsony Gergely kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban visszaadta a Nemzeti Könyvtár sorozatának első hét kötetét, amelyeket Kerényi Imre ajándékként küldött el a frakcióvezetőnek.

A két politikus ezt megelőzően a parlament előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen Jávor Benedek azt mondta, hogy a könyvsorozatra a kormány háromszázmillió forintot költött, miközben a könyvkiadás további teljes támogatására kétszázmilliót szántak. A frakcióvezető szavai szerint ezek alapján a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által összeállított "kurzuskönyvtár" másfélszer annyit ér, mint a teljes magyar könyvszakma. A politikus kijelentette: miután ezt elfogadhatatlannak tartja, visszaadja az ajándékba kapott köteteket, de egyúttal azt is hozzátette, nem a sorozatban megjelenő szerzőkkel van problémája.

Úgy tűnik, hogy miután Kerényi Imre bevégezte az alaptörvény díszkiadása körüli munkáját, "újabb vödröt és lapátot kapott, hogy a homokozójában tovább játszadozzon" mondta Jávor Benedek, aki azt kérte, hogy a Nemzeti Könyvtárra szánt forrásokat inkább a magyar könyvkiadásra fordítsák.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy a kultúra területén egyszerre van jelen a pazarlás és a szűkösség. Éppen a napokban derült ki, hogy a kulturális költségvetésből 2,5 milliárd forintot zárolnak - említette példaként.

Egy olyan országban, ahol az elmúlt két évben drámaian visszafogták a kulturális támogatást és a kulturális sokszínűség folyamatosan sérül, ilyen kultuszkönyv-sorozatokra nincsen szükség - jelentette ki.

Ezt követően a két politikus a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium portáján leadta a könyveket. Indoklásul elmondták, azért ott, mert a könyvekhez csatolt levél a tárca fejléces papírján érkezett.

A Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat október elején indult útjára. Az első köteteket október elején mutatta be a sajtó képviselőinek Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Kerényi Imre akkor elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg, többek között Tormay Cécile, Esterházy János, Bethlen István, Kós Károly és Bánffy Miklós tollából, életéről.

A könyvekhez kapcsolódva öt szobrot és közteret is felavatnak, felújítanak majd, amelyek a fenti közéleti személyiségek, írók nevét viselik. Róluk emellett konferenciákkal, televíziós műsorokkal is megemlékeznek.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: a Nemzeti Könyvtár "fölfelé nyitott" sorozat, amely 24 kötetes "hullámokban" jelenik meg hét rovattal, így a magyar írók, a magyar hősök, a magyar tájak, a magyar mesék, a magyar ízek, a magyar ritkaságok és a magyar ünnepek kategóriákban.

Az elsőként bemutatott hét kötet között van Tormay Cécile A régi ház című könyve, amelyet megjelenése után 17 nyelvre fordítottak le, valamint Jókai Mór Benyovszky Móric élete, Gundel Károly A vendéglátás művészete, valamint Herman Ottó A madarak hasznáról és káráról című könyve és Szigethy Gábor szerkesztésében az Október 23. című kötet.

Olvasóink írták

 • 5. Losba 2012. november 07. 13:31
  „valaki
  ..igazad van ..magyarázd el nekik, ezek nem értik, hogy kellenek a festmények asztalok, alapsemmik,stb..az jó nekünk...és nem azért van mert ő egy jó fityiszes haver.... akinek juttatunk az adófizetőktől egy rakás milliót...
  ...ez is rendbe van....ugye valaki ?...moderálva hitetlenek , nem értitek, hogy ez milyen jó ?! ...”
 • 4. gyugyu1 2012. november 06. 20:15
  „Csak az a baj,hogy ez nekünk több milliárdba kerül !

  " Nem mindegy ha az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !!! "

  Gyógykezelni kellene az olcsóbb lenne !!”
 • 3. Valaki 2012. november 06. 17:56
  „embertelenül jót mosolygok rajtatok én is, mszp-s bohócokon, amikor egymást licitálva mondjátok a semmit! :)))”
 • 2. miracle 2012. november 06. 16:35
  „"alaptörvény díszkiadása"
  Ha-ha, már rég egy érvénytelen kacat, levélnehezék, tekintve, hogy többször is belepiszkítottak, így - eredeti formájában - már nem is hatályos.”
 • 1. embertelen 2012. november 06. 15:47
  „Szerintem Kerényi Imre Orbán Viktor udvari bolondja, már a megjelenésén is jót szoktam röhögni, amit mond, attól meg a hasamat fogom a röhögéstől. Minden országba kellene egy ilyen bohóc figura, hogy felvidítsa a népet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kormányhivatal segít Szita Bence temetésében

Azonnali pénzügyi segélyben részesítette a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata a… Tovább olvasom