Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kérdéses, bírják-e a vajdasági gátak az újabb árhullámot

A Vajdaságban a Tisza vízszintje elérte a töltések magasságát. A szakemberek szerint kérdéses, hogy a gátak bírják-e majd a Magyarországról a héten érkező újabb árhullámot. Romániában keddre virradó éjszaka több mint ezer embert kellett kitelepíteni.
Közben az árvízi védekezésben résztvevők egy második védelmi vonalat építettek, de ha a Tisza vize áttöri a gátat, további 6 ezer hektárnyi terület kerülhet víz alá. Eddig 220 ezer hektárt árasztott el a Tisza a Vajdaságban.

720 kilométer hosszan van érvényben amúgy rendkívüli árvízi vészhelyzet a Tisza és a Duna vajdasági szakaszán - mondta Alexander Nikolics, a vajdasági vízügyi vállalat szakembere. Most az a legfontosabb, hogy a vízszint csökkenjen Szalánkaménnél, ahol a Tisza belefolyik a Dunába. A torkolatnál az a gond, hogy a Duna vízszintje 60 centiméterrel magasabb, ezért a Tisza nem tud belefolyni a Dunába, vagyis a Duna tovább emeli a Tisza vízszintjét.

Az illetékesek nem árulták el, hogy hányan dolgoznak a gátakon, a vízügyi vállalat, a katonaság és az önkéntesek napok óta erősítik a szétázott védvonalakat Titelnél, ráadásul a gátakat a vízről, csónakról és uszályról lehet csak erősíteni, mert a töltések teljesen járhatatlanok. Ez a munka nagyon kockázatos, mert miden percben felszakadhat a gát Nagybecskereknél, a folyamatosan duzzadó folyóvíz nyomását ugyanis nem bírják a töltések.

A Duna időközben már apad, a korábban elöntött lakott területekről már visszahúzódott a víz, de az áradás nyomán fertőzések jelentek meg. A Belgrádtól északra fekvő településeken megtiltották a csapvíz fogyasztását, mert a földalatti kutakba, a víz- és szennyvízvezetékekbe is belefolyt a folyóvíz, és sok helyen a kertes házak emésztőgödreit is kimosta az ár. Ezeken a Belgrád környéki településeken most a fertőzésveszély visszaszorításán dolgoznak.

Nem csökken a katasztrófa veszélye a Duna romániai középső és keleti szakaszán

Eddig majd hatezer embert kellett kitelepíteni, zömmel a korábban víz alá került két dél-romániai Dolj megyei faluból, ahol már több száz ház összedőlt. Most két térség van közvetlen veszélyben. Az egyik a Dolj megyei Bistret és további nyolc település, a másik innen pár száz kilométerre keletre egy jóval nagyobb terület, ahol több kikötővárost is elönthet a víz.

Bistret határában reggel óta több száz katona és csendőr, valamint néhány helybéli próbálta feltartóztatni a vizet, teherautók és kotrógépek segítségével erősítették a gátat, homokzsákokkal próbálták betömni a repedéseket. Este sajnos átfolyt a víz a zsákok alatt és a szántóföldön keresztül elindult az első település felé. A lakosság már egy magaslatra menekítette állatait és értékeit. Ezer embert kitelepítettek, további 9 ezret felkészítettek a menekülésre.

Állítólag még van remény arra, hogy ne kerüljön Bistret víz alá. Románia délkeleti részén, ahol a Duna felfelé, Észak felé kanyarodik, a hatóságok újabb gátrobbantást fontolgatnak, hogy lakatlan területre engedjenek nagyobb vízmennyiséget. A Duna még nem tetőzött, de így is a gátakon átbukó, vagy átszivárgó víz elöntött falu és városrészeket Konstanca, Braila, Galac és Tulcea megyében. Több országútszakasz és megyei út használhatatlan, méteres víz alá került Románia keleti részén.

Közben nyilvánosságra hozta a belügyminiszter az eddigi kármérleget: keddre virradó éjszaka több mint ezer embert kellett kitelepíteni. 119 település mintegy háromezer családi gazdaságát érintette az ár, 170 ház összedőlt és további 120 hamarosan erre a sorsra jut, zömük a két említett dél-romániai faluban, 40 ezer hektár művelt földterület és legelő van víz alatt a Duna-mentén. Hogy az irányított elárasztásokkal mekkora területre került víz, arról szerdán számolnak be a román hatóságok - mondta a belügyminiszter.

Bulgáriában is tovább emelkedett a Duna vízszintje, a part menti településeken megerősítették a töltéseket. A balkáni országban eddig hét településen hirdettek ki veszélyhelyzetet.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom