Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Képzeletbeli séta Szegeden, 2013-ban

A déli, harmadik híd ugyan 2013-ra még nem épül meg Szegeden, de egy másik ponton, az M43-as nyomvonalán már átszáguldhatunk a Tiszán. A városban az árvízi emlékműtől a pályaudvarig az elképzelt biopolisz park részeként klinikai tömb épül, ipari üzemek termelnek a város határában, mobil partfal és megújult rakpart csalogatja a turistákat a belvárosban, hogy csak néhány tervet említsünk meg azok közül, amelyeknek vázlatát nemrégiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezébe adták a városházán.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Szeged pólusváros, kiemelt fejlesztési központ. Ide nem automatikusan érkeznek a források, hanem kidolgozott programok alapján dől majd az uniós pénz 2007–2013 között. A kidolgozott programok megvannak, ezekhez kért támogatást nemrégiben a városvezetés Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztostól. Susányi Tamással, a Szeged Fejlesztési Pólus Kht. ügyvezető igazgatójával teszünk képzeletbeli kirándulást a nem túl távoli jövőben. Ez a cég menedzseli a programkészítést és a várható projekteket is.

Virtuális sétánkra az árvízi emlékműtől indulunk el a mi biopoliszunkban. Szegeden (a biopolisz a tudásalapú gazdaságra épülő város fedőneve) itt, a Pathológiai Intézet folytatásában, a Boszorkánysziget „partján" az új klinikai tömb néven közismertté vált beruházás keretében épül fel egy egészségügyi központ. Benne, a Semmelweis utcában, a mostani „új" klinika szomszédságában húzzák fel az ezerágyas klinikát, amelyben a közfinanszírozott és a térítéses egészségügy éppúgy helyet kapna, mint a modern egészségipar, s amely – ha helyre, épületekre van szüksége, akkor – tovább terjeszkedhet. Tovább, a kijelölt harmadik hídfőtől délre, egészen a Tisza-pályaudvar határáig.

Zsidó negyed, új villamos

Kiemelt projekt az elektromos tömegközlekedés fejlesztése: 2013-ban villamos járna majd a Rókusi körúton a Kossuth és a Csongrádi sugárút között, új troli a mostani 10-es busz vonalán. A Dóm téren szint alatti tereket alakítanának ki, a Széchenyi téren díszburkolat lesz megújult parktükrökkel, s kinyitják a zsidó negyedet a belváros felé. Folytatódik természetesen a lakótelepek rehabilitációja is.

A harmadik hídról kiderült, nem épül meg 2013-ig, viszont a hídfőt kialakítják, ez a terület rendezésének alapját képezi. Híd az M43-as nyomvonalán épül majd (az új sztráda szintén a kiemelt projektek között szerepel). Susányi Tamás elmondta: a hídfőtől a vasútállomás hátáig elérő úgynevezett biopolisz park szabályozási terve lényegében elkészült, utána a szükséges út- és közműépítés következik.

A program kiemelt eleme a nyugati ipari logisztikai tengely elnevezésű projekt. Ennek részeként várhatóan elkészül a nyugati elkerülő út harmadik szakasza a dorozsmai körforgalomtól az E75-ösig. Ezen út mellett fekszik a mostani logisztikai központ, amely mögött újabb 80 hektárnyi állami területen lehetne létrehozni a dorozsmai ipari parkot, kifejezetten termelő üzemek számára. A szabályozási terv ezeket a funkciókat már kijelölte. Ipari övezet számára alkalmas területek fekszenek a még mindig szovjet laktanyaként emlegetett – és újabb funkciókra váró – ingatlan mögött is.


Mobil partfal, Tisza főutca

Amikor ezeken a hasábokon először írtunk a mostani beton partfal helyett építendő mobil partfal lehetőségéről, sokan azt gondolták, vicc. Nos, nem az: a „Szeged főutcája, a Tisza" projekten belül ugyanis először az árvízvédelemre kell koncentrálni, például egy legalább 10 milliárd forintból elkészülő olyan mobil partfalra, amely a globális felmelegedés okozta nagyobb vizek kivédésére is alkalmas. Emellett esztétikusabb, mint a mai, árvízmentes időszakban összenyitná a Tiszát a várossal, a rakpartra teraszok, parkolók, hajóállomások, vízitelepek, bicikliutak épülhetnének. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei hetedszer

Ökölvívás

Az esélyeknek megfelelően ismét megvédte címét Erdei Zsolt, a Boksz… Tovább olvasom