Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Képes emlékezet

Fotókiállítás nyílt a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Ház galériájában. A Hossala Tamás fotográfus képeiből összeállított tárlat címe: „Menekülők útja”. Az itt látható képek emlékeztetnek az ötven évvel ezelőtt történt tragikus eseményekre. Sok ezer honfitársunk hagyta el hazáját, szülőföldjét, menekültek a megtorlások elől. Több tízezren a Hanságon keresztül, az andaui hídon át, a „Menekülők útján”, a „Szabadság mérföldköve” felé. A történelmi események emlékére az út mindkét oldalát szobrok vigyázzák. Przik a magyar történelmet az osztrák oldalon. Ennek a helyszínnek fontos üzenete van: emlékeztet a múltra, figyelmeztetés a mának, üzen a jövőnek. Ezekből láthatunk képeket.

A képek mondanivalója behatol a lélek mélységeibe. Megrázó erejűek. A mai világunk felé is kiált a „hanyi golgota”. Kiált azért, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki meggyőződése, nemzetisége, vallása miatt kényszerüljön hazája elhagyására. Amit a szó, az írás nem tud elmondani, a képeken keresztül a táj beszél, üzen, a szobrok kiáltanak, s így a gondolat láthatóvá válik a fotóművészet erejével.
A fotók a drámai pillanatokat emelik az örökkévalóságba. A kiállítást Karl Edwell, az Andaui Turisztikai Egyesület elnöke nyitotta meg. A fotográfus életútját Lőrincz György, a művelődési ház igazgatója ismertette. Közreműködtek a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és Lőrinczné Karácsony Hajnal pedig verset mondott. A kiállítás megtekinthető még november 4-ig.
Medgyessy Imre, Jánossomorja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont… Tovább olvasom