Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Képes-e ellátni feladatait a Nemzeti Nyomozó Iroda?

A korrupciós botrány nyilvánvalóvá tette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) túlságosan nagy, túlságosan sok feladatot ellátó, nehezen irányítható szervezetté nőtt, amelyben nem elég hatékony a belső kontroll; a szervezetnél vélhetően személyi változásokat is követelő szervezeti átalakítással próbálják elejét venni, hogy megismétlődjenek a történtek - írja a Népszabadság.
A lap csütörtöki száma ismerteti: körülbelül másfél éve kezdődött az a titkos felderítő munka, amelynek eredményeként tucatnyi, a rendőrségen belül is megkülönböztetetten bizalmas munkakörben dolgozó rendőr került a potenciális gyanúsítottak listájára. Két civil is szerepelt ezen a lajstromon: a negyven nagy forgalmú szórakozóhelyet üzemeltető V. László és munkatársa.

A legérzékenyebb pontokra épültek be - fogalmazott róluk a lap beszámolója szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat februári feljelentésével zárult titkos nyomozás egyik irányítója, aki jelezte: az elmúlt másfél-két évben több szervezeti változtatást kizárólag azért hajtottak végre, hogy a "célszemélyek", akik vezető beosztású rendőrtisztekként nap mint nap bűnszervezetek felderítésére és felszámolására indított titkos műveleteket terveztek és irányítottak, ne vegyék észre, hogy most ők kerültek a célkeresztbe.

A lap információi szerint egy "régi, felderítetlen ügy" újra elrendelt nyomozása közben kerültek elő azok a bizonyítékok, szólaltak meg azok a tanúk, amelyek, illetve akik a mostani eljárást megalapozták.

A rendőrség és az ügyészség illetékeseit is meglepte, hogy a már letartóztatott, illetve őrizetbe vett gyanúsítottak (a nyomozás eddigi adatai szerint legalább három éve fennálló) korrupt kapcsolata sem a korábbi belső elhárításnak, sem az érintett rendőri szervek (az NNI és a BRFK) belső ellenőrzésének, sem az érintettek parancsnokainak és beosztottjainak nem szúrt szemet. Az sem tűnt fel senkinek, hogy egyes szórakozóhelyeket (amelyeket a szóbeszéd az elit droglelőhelyeiként emleget) szinte elkerül a rendőrség - írja a Népszabadság.

Szükség van egy FBI típusú szervezetre a rendőrségnek, de nem ilyenre és nem ekkorára - fogalmaztak a lap forrásai, akik szerint a BRFK-n is lesznek változások. Némely esetben azonban az ügyészségi nyomozás miatt még nem lehet lépni, mert akkor az ügy még "meg nem szólított" potenciális gyanúsítottjai számára is nyilvánvalóvá válna, hogy lebuktak.

Nem hivatalos rendőrségi források szerint az NNI és a BRFK egyes részlegein "vad bizonyítékmegsemmisítésbe kezdtek", ám ügyészségi források ezt vitatják - írja a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a beszállítók, ezért nem indulhat még az új sportfogadási oldal

A Szerencsejáték Zrt. szerint a beszállító késedelmes szolgáltatása miatt nem indulhat még az új… Tovább olvasom