Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kénnel hűthetik a Földet a felmelegedés ellen

Végső esetben - ha túl gyors a felmelegedés - engedhetünk ként a sztratoszférába, ami visszaveri a napsugárzást és a hőt - nyilatkozta a Paul J. Crutzen, Nobel-díjas vegyész.
A 74 éves holland tudós a magas légköri ózonréteg keletkezésének és megszűnésének értelmezéséért, magyarán az ózonlyuk földi klímára gyakorolt hatásának felismeréséért 1995-ben kapta a megosztott kémiai Nobel-díjat.

Mostanra már születtek reményt keltő kezdeményezések – válaszolta arra a kérdésre, hogy a politikusok elég komolyan veszik-e a globális felmelegedés problémáját. Németország például 2030-ra 40 százalékkal csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátását. Ígéretekkel már korábban is tele volt a padlás, de például a kiotói jegyzőkönyvben foglalt értékeket nem tudják elérni.

Összességében kicsit gyanakszom, hogy megint csak könnyű ígéretekről van szó, ezzel együtt bizakodom is. Elégedett vagyok a klímaváltozással foglalkozó ENSZ-testület jelentésével és annak fogadtatásával - mondta. Végső esetben, ha túl gyors a felmelegedés, tervekkel kell rendelkeznünk.

Így például, mint ahogy az egyébként vulkánkitöréseknél is felszabadul, mi is engedhetünk ként a sztratoszférába, ami visszaveri a napsugárzást és a hőt. Technikailag ez lehetséges. Vigyáznunk kell viszont arra: amennyiben kiküszöbölünk egy problémát, ne idézzünk elő újabbakat. Ezért a következő években, évtizedekben folytatnunk kell a kutatásokat. Nem mondom, hogy máris próbáljuk ki élesben az ötletemet, sőt azt remélem, soha nem is lesz rá szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom