Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kelta fesztivál

lesz a Várhelyen

Vasárnap kelta fesztivállal várják az érdeklődőket a Várhelyen, a Soproni-hegység szívében. Az érdeklődőket érdekes programok, többek között ügyességi játékok és kelta büfé is várja.
– Kelta fesztivált rendez vasárnap délelőtt 10-től a Soproni-hegység Natúrpark és a Fertő-táj Világörökség Egyesület a Várhelyen. A programmal a Soproni-hegység természeti értékeire és a kelták gazdag múltjára akarjuk felhívni a figyelmet – mondta el a Kisalföldnek Taschner Tamás, az egyesület titkára. – A kelta boiok törzse mintegy 1600 évvel ezelőtt élt ezen a területen. Ez a népcsoport a természetet szinte istenként imádta. A kelta életérzést és a természetközeli életmódot szeretnénk a programok során bemutatni. A nap folyamán dr. Gömöri János, dr. Gimesi Szabolcs és Tutunzisz Ákos tart előadást a kelták mindennapjairól. Kelta ügyességi játékokat is játszhatnak az érdeklődők. A kelta büfében ízelítőt kaphatnak a kelták étrendjéből. Megkóstolhatják a kelta lepényeket, pirított gabonamagvakat, a bodzaszörpöt, valamint a mézbort és a barna sört. Gyalogtúra is indul a Várhelyre reggel kilenc órakor a Printz-pihenőtől.
A rendezvény középpontjában a régészeti emlékek, köztük a Várhelyen feltárt kelta erődítmény áll. Az itt található földsánc valószínűleg az időszámítás előtt VI–IV. században épült. Ezen a részen halomsírokat is feltártak, ahonnan díszes urnák és egyéb temetkezési jelvények kerültek elő. Feltárták egy cölöpház maradványait is, amely valószínűleg közösségi célokat szolgált.
A Várhelyen Közép-Európa

legnagyobb kora vaskori telepe alakult ki, amelynek erődje

szükség esetén menedéket nyújtott a környék lakóinak.
Az itteni ásatásokat az 1880-as években Bella Lajos kezdte meg, majd később több hullámban is kerültek elő kelta leletek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pont a motivációs levél

Tovább olvasom