Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Kellenek a magyarok

Folytatás az 1. oldalról.

– Egyre nehezebb jól képzett szakembereket találni a vendéglátásban – mondta el Christoph Wieser. – Legfőképpen a főszezonon kívüli időszakban van hiány pincérekből és szállodai személyzetből. Úgy gondolom, rugalmasabban kellene hozzáállni a magyar munkaerő kérdéséhez, mert hosszú távon csak ez lehet a megoldás.

Több engedély kellene

Hasonlóan vélekedik a burgenlandi mezőgazdasági kamara elnöke is. – Azokra az időszakokra, amikor a mezőgazdasági munkák nagy része esedékes, fel kellene emelni a szezonális munkavállalási engedélyek számát az eddigi 2500-ról 3200-ra – mondta el Franz Stefan Hautzinger. – Ez enyhíthetné ugyanis csak a növekvő munkaerőhiányt a földeken. Idén például a kemény tél miatt összetorlódtak a munkák és nincs elég ember, aki ezeket elvégezze. A magyar munkaerő szerintem létfontosságú a burgenlandi mezőgazdasági vállalkozások számára. Enélkül képtelenség lenne elvégezni a metszést és a szüretet. Ezért is kértük az illetékeseket, hogy emeljék meg a szezonális ingázók számát.

Összesen 2200 ingázó

– Idén újabb százötvennel emelkedett a kiadható ingázói munkavállalói engedélyek száma, így összesen 2200 magyar dolgozhat ennek keretében Burgenlandban és az alsó-ausztriai Lajtai járásban – mondta el Szatmári József, a Vas Megyei Munkaügyi Központ nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője. – Ezenkívül mezőgazdasági munkákra adható ki engedély legfeljebb hat hónapra, illetve a betakarítási munkák idejére is van lehetőség hathetes hivatalos munkavállalásra, de ezt nem a Vas Megyei Munkaügyi Központnál kell kérvényezni.

Érdekes tendencia

– Az osztrák munkaügyi szakemberek egy érdekes tendenciára hívták fel a figyelmünket – tette hozzá Szatmári József. – Idén télen nagyon sok volt NDK-s német ment Tirolba és Ausztria nyugati felébe dolgozni. Ezek a fiatalok amellett, hogy jól képzettek, elvállalják azokat a munkákat, amelyeket az osztrákok nem. Ráadásul foglalkoztatásukhoz nincs szükségük munkavállalási engedélyre, és német anyanyelvűek. Nem elképzelhetetlen, hogy a téli turisztikai szezon után, nyáron Bécs környékén és Burgenlandban keresnek munkát, kiszorítva innen a magyar munkaerőt.
Jelenleg mintegy 15 ezer magyar dolgozik hivatalosan Ausztriában, ebből nyolcezren Burgenlandban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom