Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Azon filózok, hogy mi jön át – Pély Barna egyetlen stílusjegyével élve – a húsvétból azoknak, akik nem gyakorlott körmenetjárók, hanem meggyőződéses vagy úgy maradt ateistaként vágnak neki a háromnapos ünnepnek.

A hosszú hétvége üzenete – megfosztva az ünnepet vallási tartalmától – meglehetősen zavaros. Jön egy nyúl, ami tojásokat hoz azoknak, akik pénzért részegen meglocsolnak kizárólag nőket, plusz ehhez még közepesen „ergya" verseket mondanak, amelyekben azt feszegetik, hogy rituálisan megtermékenyíthetik-e hánytató összetételű pacsulijukkal a könnyelműen otthon maradó asszonyt. Erre kiadni három nap szabit mondhatni felelőtlenség. A háromnapos ünnep amúgy is csak rossz vért szül a családok többségében, az emberek nincsenek hozzászokva ugyanis, hogy közeli hozzátartozóikkal huzamosabb időt töltsenek együtt. Ülnek otthon és isznak általában, hogy ezt feldolgozzák, de ezalól a húsvét kivétel, mivel ilyenkor az emberek el is mennek otthonról, általában kocsival, így a baleseti statisztika is drámaian rosszabbodik. Az ittas vezetésnek ilyen reklámja ritkán van, ezért a rendőrök is kimennek az utakra és megállítanak egy csomó nem ittasan vezetőt is, mivel más megoldás nincsen.

Az egyházi ünnepek elvilágiasodása lezajlott, anélkül, hogy bárki is átgondolta volna, mi a fenét is ünneplünk, ha nem azt, amit eredetileg. Karácsonykor például ajándékot adunk, de drágábbat, mint húsvétkor. Ezt a Jézuska hozza, aki olyan, mint a Télapó, csak nincs szakálla és ráadásul akkor született. Ezért duplán érthetetlen, hogy miért neki kell írni ajándékügyben, mikor egy csecsemő olvasni sem tud, plusz az eredeti sztoriban ő kapta az ajándékokat. A karácsony így olyan szülinapi zsúrnak tűnik, ahol a szülinapos ad mindenkinek ajándékot úgy, hogy ráadásul még járni sem tud. Ebben a relációban a Mikulás a Jézuska előzenekarának tekinthető, aki csak az ablakban helyezi el a csomagot, esetleg a nem távfűtéses lakásokban eljut a kéményig is, a nappaliban kultuszfát azonban nem állítanak neki, max. kipucolják a cipőket. Húsvétkor egy nyúl hoz ajándékot. Az azonban nem tisztázott, hogy mindenkinek ugyanaz a nyúl, vagy pedig több millió nyúl a saját ügyfelének, vagy mint a postás egy kézbesítési körzeten belül, mindenesetre eldugja ezt az ajándékot, mivel olcsóbb a karácsonyinál, ezért valószínűleg szégyelli. A pünkösdre megfejtés már nincs is, az emberek csak megdöbbenten veszik észre, hogy hoppá, még egy háromnapos ünnep, a gazdagok mehetnek belföldi turistáskodni, a szegényeknek meg marad a korábban vázolt alkoholizálás vagy a népszokások erőltetése, mindenféle támpont nélkül.

Aki régi pogány rítusokban keres fogódzkodót, sem jut messzebb, mert a tavaszköszöntés mostanára zárójelbe tevődött, hisz az évszakok tetszőleges sorrendben követik egymást, a busók árnyékra vetődnek, bármikor is kíséreljenek meg egy komolyabb télűzést, a medvék tanácstalanul lófrálnak a barlang előtt, Valentin-napkor pedig a szerelmesek megkezdik az aratást.

Az ünnep előtt az ember járja a bevásárlóközpontot és merev tekintetű csokinyulak néznek rá mindenhonnan, mint egy referencia Mónika-show-közönség, a sonkák között élelmiszer-kommandók cikáznak, a feketevágóhidakon pedig vágnak feketén, szaporán. A fazékban sonka, tovább növelve a zűrzavart, tormával már nagypénteken, mert ki emlékszik már rá, mikor ér véget a böjt, meg egyáltalán mi is az... Húsvéthétfő után úgyis jön majd üvegvisszaváltó kedd.

Litkai Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka kincs az igazi szakember!

Biztos szakmai háttér és megbízhatóság nélkül ma már hosszú távon nem lehet megélni. Röviden: a… Tovább olvasom