Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Kegyelmet kapott az azeri baltás gyilkos

A budapesti gyilkosságért életfogytiglanra ítélt Ramil Safarovot Bakuban azonnal elengedték Azerbajdzsánban.

Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult pénteken Ramil Sahib Safarov, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért.

Ilham Aliyev elnök kegyelmi rendeletének kiadása után a 35 éves férfit azonnal szabadlábra helyezték azeri hírportálok beszámolója szerint.

Larisza Alaverdján örmény politikus, parlamenti képviselő, emberi jogvédő csütörtöki jereváni sajtóértekezletén - még Safarov kiszabadulásának közzététele előtt - úgy nyilatkozott, hogy Azerbajdzsán Magyarországnak ígért pénzügyi segítséggel akarja elérni Safarov elengedését.

Ezzel összefüggésben Alaverdján több médiaközlésre hivatkozott, amelyek szerint Azerbajdzsán kész lenne magyar államkötvényeket vásárolni 2-3 milliárd dollár értékben - jelentette a PanARMENIAN.Net örmény internetes portál.

 Az azeri baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov megkoszorúzza a mártírok emlékművét Bakuban 2012. augusztus 31-én, miután hazaszállították Magyarországról Azerbajdzsánba.
Az azeri baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov megkoszorúzza a mártírok emlékművét Bakuban 2012. augusztus 31-én, miután hazaszállították Magyarországról Azerbajdzsánba.
Fotó: MTI/AP/Aziz Karimov

Alaverdján azt is közölte, hogy több mint nyolcvan nem kormányzati szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett Safarov kiadatásának megakadályozása céljából.

Nazeli Vardanján örmény ügyvéd ugyanezen a sajtóértekezleten megismételte a bűncselekmény elkövetését követően hangoztatott véleményét, amely szerint Safarov azerbajdzsáni állami utasításra hajtotta végre a gyilkosságot. Vardanján sürgette, hogy az örmény hatóságok tegyenek meg minden lehetséges lépést Safarov elengedésének megakadályozására. Mint mondta, Safarov kiadatása Azerbajdzsánnak egyet jelentene azzal, hogy a gyilkosnak nem kell letöltenie büntetését, minthogy hazájában "nemzeti hősnek" tekintik.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult, és 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtöntüntetésre ítélte, a Fővárosi Ítélőtábla pedig 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A kegyelmi döntésre az azeri államfőnek az ország alkotmánya alapján joga van.

Korábban írtuk:

Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését az azeri baltás gyilkos, akit pénteken szállítottak át Azerbajdzsánba - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel, miközben azeri hírportálok szerint az örmény társát agyonverő férfi az azeri elnöktől kegyelmet kapott és azonnal szabadlábra helyezték.

A KIM közleménye szerint az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

A magyar szaktárca emlékeztet arra: az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az elítélt személyek átszállításáról szóló strasbourgi európai egyezmény alapján szállítsák át.

Azt írták, a Magyarországon 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez az átszállítását kérte Azerbajdzsánba.

Az egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese, azt a magyar Országgyűlés az 1994. évi XX. törvénnyel hirdette ki.

Az egyezmény szerint az egyik fél területén elítélt a kiszabott büntetés letöltéséhez az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően a másik fél területére átszállítható.

Az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az egyezmény alapján szállítsák át.

Rögzítették: a végrehajtó állam illetékes hatóságainak folytatniuk kell a büntetés végrehajtását, vagy bírósági, illetőleg államigazgatási eljárás keretében át kell alakítaniuk az ítéletet a végrehajtó állam határozatává. A végrehajtás folytatása esetén a végrehajtó állam kötve van az ítéletnek az ítélkező államban meghatározott jogi természetéhez és időtartamához - mutatott rá a KIM közleménye.

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az azeri minisztérium arról is tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján - olvasható a KIM közleményében.

Kitértek arra: mivel Ramil Sahib Safarov átszállításának az egyezmény által megkövetelt feltételei fennállnak, az elítélt átszállítását a közigazgatási és igazságügyi miniszter engedélyezte. Ramil Sahib Safarovot pénteken átszállították Azerbajdzsánba.

Az egyezmény szerint az átszállítást követően a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga irányadó és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára - mutatott rá a minisztérium.

A közleményben megemlítették, hogy Magyarországról az strasbourgi európai egyezmény alapján 2010-ben 11 elítéltet, 2011-ben 7 elítéltet, 2012-ben eddig 8 elítéltet szállítottak külföldre. Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében is mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint jár el - tették hozzá.

Hírügynökségi jelentések szerint Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult pénteken Ramil Sahib Safarov, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársának a meggyilkolásáért.

Ilham Aliyev elnök kegyelmi rendeletének kiadása után a 35 éves férfit azonnal szabadlábra helyezték.

Safarov, aki a NATO békepartnerségi programja keretében tanult Magyarországon, 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtöntüntetésre ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A kegyelmi döntést az azeri államfő az ország alkotmánya - az elnöki jogköröket felsoroló 109. cikk 22. bekezdése - alapján hozta. Ez kimondja, hogy a köztársaság elnöke kegyelmet gyakorolhat.

Olvasóink írták

 • 9. Gőcze_László 2012. szeptember 01. 10:14
  „ad. #8.)
  Üzletet mi akarunk, ha akarunk. Hogy ki a szószegő, azt jobb nem feszegetni. Az üggyel kapcsolatos KIM nyilatkozat csupa feltételes dolgot említ, egyáltalán nem tartalmazza azt, hogy a kiadatás után, a tárgyalások ereményeként, gyilkosnak otthon is börtönben kell maradnia.
  Csak akkor kezelnek egy ilyen jellegű ügyet ennyire nagyvonalúan, ha a mögöttes, nem nyilvános szándék sokkal fontosabb annál, hogy az esetleges - nem várt - következményeket is figyelembe vegyék a döntés meghozatalánál.”
 • 8. pancser 2012. szeptember 01. 09:32
  „A magyar diplomácia mint már megszokhattuk, háta mögött a hasonló képességű magyarjaival ismét csődöt mondott. Belekeveredtünk egy konfliktusba, amihez semmi közünk. Nem akarom minősíteni az azeri vezetést, de érdemelnek ezek valamiféle egyezséget, üzletet ezek a szószegők? A másik oldalon az örmény diaszpóra szerte a világon jelen van, indokolatlanul haragítottuk magunkra őket. ennek súlyos böjtje lesz, nincsen az az azeri üzlet amely ezért kárpótolna. Óh magyar gondolkodjál végre okosan, hasznot hozóan!”
 • 7. mir 2012. szeptember 01. 08:45
  „4. asvel 2012.08.31. 22:29

  Magda Marinko is életfogytot kapott nálunk. Mégse adtuk ki a szerbeknek. Ja hogy az ő eltartása nem gond?”
 • 6. Gőcze_László 2012. szeptember 01. 08:32
  „ad. #4.)
  A feltett kérdés jogos, a költségkímélést célzó megoldás mikéntje nem igazán tisztességes.
  Ám csökkentsük a kiadásokat, tegyünk eleget a jogszerűen kérhető áthelyezési igénynek, de előtte kötelező érvényű ígérvényt kényszerítsünk ki, hogy a gyilkos otthon sem mentesülhet a büntetése letöltése alól.
  Ilyen ügyekben egy tisztességes eljárás keretében neem fogadhatunk el olyan állítást, amely szerint a tényállás az elkövető hazájában is ugyanolyan súlyos ítélettel büntethető. Tehát nem kötelezően.
  Ha meg egyéb, nem publikus céltól vezérelve lépünk, akkor viseljük annak következményeit, bármi is az. Persze erre is lehet rántani egyet a vállon. De biztosan ez a helyes viselkedés?”
 • 5. mir 2012. szeptember 01. 08:28
  „4. asvel 2012.08.31. 22:29

  Most tényleg jobb. Olyan egyszerűek tudtok lenni.”
 • 4. asvel 2012. augusztus 31. 22:29
  „Egy azeri megöl nálunk egy örményt, ezért itt életfogytiglant kap, ezek után a magyar adófizetők pénzéből életfogytig eltartjuk több 100 millió forintért vagy kiadjuk..... Vajon melyik a jobb megoldás?”
 • 3. sogorferenc 2012. augusztus 31. 22:05
  „Megint egy jó cselekedet! Ezért a megbízhatóságáért szeretik a magyarokat! Sok mindent elhiszek a mai magyar valóságról, de azt, hogy magyar államkötvények vásárlása ( pláne 2-3 milliárd dollárért) és ennek a nemzeti hősnek szabadon bocsátása közt összefüggés lenne azt nem!”
 • 2. bogica 2012. augusztus 31. 20:08
  „Sunyi kis g... Az alvo katona tarsat verte agyon es otthon höskent ünneplik?Hagyni kellet volna a börtönbe amig el.Mi lesz ha megint agyon üt valakit mig az alszik?Hol az igazsag-szolgaltatas???????????????????”
 • 1. sopron700 2012. augusztus 31. 16:51
  „Ha így haladunk minden háborús bűnös is megúszhatja, hogy elítéljék vagy a meglévő ítéleteket letöltse.Churchill megmondta, hogy a demokrácia egy nagy p...., de nincs jelenleg jobb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: erős a gyanú, hogy lehallgatják a párt tagjait, képviselőit

A Jobbik szerint "nagykoalíciós összeborulás" történt, ami tovább erősíti a gyanút, hogy a Jobbik tagjait, szimpatizánsait és országgyűlési képviselőit törvénytelenül lehallgatják, megfigyelik. Tovább olvasom