Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Kedvezőtlenül fogadták a piacok a kialakult helyzetet

A vasárnapi önkormányzati választások eredményét, illetve az azt követően kialakult belpolitikai helyzetet, csatározásokat kedvezőtlenül fogadták a piacok. Az euró kurzusa 275,50 forint közelébe erősödött a korábbi 273,30 forintról, az állampapírhozamok pedig több mint 10 bázisponttal emelkedtek. Az ellenzéki győzelem miatti bizonytalanságot fokozta a miniszterelnök személyéről szóló bizalmi szavazás bejelentése.
Patthelyzet van - kommentálta a belpolitikai helyzetet Török Zoltán. A Raiffeisen közgazdásza szerint nem sok jóval kecsegtetnek a következő napok, sőt, a bizonytalanság további növekedése nyomán egy válság kockázata is benne van a pakliban. A legfontosabb kérdés, mi lesz a kiigazító program sorsa, a befektetők árgus szemekkel figyelik, hogyan alakul a reformok kulcsemberének figurájának tekintett Gyurcsány Ferenc párton belüli pozíciója. A piac szerint fennáll a veszélye, hogy rövid távon sérül a reformfolyamat.

Török Bálintot, a Buda-Cash brókerház részvényelemzőjét nem érte váratlanul a tőzsdén kialakult negatív hangulat, szerinte a kormánykoalíció veresége miatti kedvezőtlen piaci hatás csak néhány napig lesz érezhető. Ha Gyurcsány Ferenc marad, akkor nem is lesz komolyabb zuhanás - vélekedett Török Bálint, s hozzátette: nem látja reálisnak Gyurcsány távozását.

Barcza György, az ING makroelemzője annyit mondott: nincs alternatívája a megszorításoknak, így egyelőre a kormányfőcserének is kicsi a valószínűsége.

Gyengült a forint a bizalmi szavazás hírére

Egy kisebb megingás után hétfőn kora délelőtt még 273,30 forinton jegyezték az eurót, de később megindult a gyengülés. Az a devizakereskedők szerint nem az önkormányzati választások eredményével függ össze, a koalíciós vereséget ugyanis valamennyire már beárazta a piac, a lejtmenet azután kezdődött, hogy Veres János pénzügyminiszter jelezte, elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kér maga ellen. A később Gyurcsány Ferenc által is megerősített Veres-nyilatkozatra az euró kurzusa 275-275,50 forintos sávba erősödött, s késő délutánig ezen a szinten mozgott, igaz, aztán becsúszott 275 forint alá, ami azt jelzi, a befektetők idegesek ugyan, de egyelőre nem látják komoly veszélyben Gyurcsány pozícióját.

A Deutsche Bank londoni befektetési részlegének vezetője szerint a legnagyobb kockázat most az elhúzódó bizonytalanság lehet, az, ha a következő hetekben is folytatódnak a politikai csatározások. (A dollárért hétfői a nyitás után 216 forintot adtak, majd a forint visszaesése miatt a 217 forint fölé került a kurzus, hogy aztán egy, a vártnál gyengébb tengerentúli makroadat nyomán a jegyzés visszatérjen a reggeli 216 forint körüli kiindulópontra.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont… Tovább olvasom