Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Kedvezően változnak az elektronikus kereskedelmi szabályok

Mind a fogyasztóknak, mind a kis- és középvállalkozásoknak kedvez az elektronikus kereskedelmi törvény módosítása. Ezentúl tilos e-mailben engedélyt kérni hirdetések küldéséhez, viszont nem lesz kötelező üzlethelyiséget nyitni azoknak a cégeknek, amelyek az interneten keresztül folytatnak kereskedelmi tevékenységet.
Solymár Károly, a GKM Infokommunikációs és e-Gazdasági Főosztályának vezetője a Vállalkozói Negyed kérdésére elmondta, hogy két területet változtat meg jelentősen a módosítás. Mivel ezelőtt minden internetes csomagküldő szolgálatnak kötelező volt üzlethelyiséget nyitni, sok vállalkozó kedvűt visszafogott az előírás, aki pedig üzlethelyiség nélkül mégis folytatta a tevékenységet, komoly bírságokra számíthatott.

A törvénymódosítás ezt a kötelezettséget eltörli, így a kis- és középvállalkozások megszabadulnak bizonyos anyagi terhektől és a bírság lehetséges kiszabásának félelmétől. "Nem szabad, hogy beszorítsuk a cégeket ebbe az életszerűtlen megoldásba" - mondja Solymár Károly. Az üzlethelyiséggel kapcsolatos módosítás 2008. március 31-én lép életbe.

Az internetet gyakran használó fogyasztók bizonyára értékelni fogják a törvény spamekre vonatkozó módosítását. Nemcsak e-mailben, de SMS-ben, MMS-ben és telefaxon sem lehet ezentúl kérni engedélyt arra, hogy hirdetéseket küldhessenek a címzett elérhetőségeire. Emellett a spamek felderítése is hatékonyabbá válik. A hirdetők számtalan olyan módszerrel rendelkeznek, amelyek segítségével reklámcélú leveleik első pillantásra nem látszanak spamnek.

Ezentúl az ilyen eltévedt és magánlevélként feltüntetett e-mailek is jobban kiszűrhetőek lesznek, és nemcsak a termékét népszerűsítő céget büntethetik meg, hanem azt is, aki továbbítja a kéretlen e-maileket. A spamekre vonatkozó szigorítás a kihirdetéstől számított 30 napon belül lép életbe, amely előreláthatólag a nyár folyamán történik meg.

Solymár Károly szerint az üzlethelyiségek fenntartási kötelezettségének megszüntetésével emelkedhet a piacra lépők száma az elektronikus kereskedelemben. Mivel alacsonyabb költségekkel lehet megkezdeni a tevékenységet, és 2008. március 31-től már bírságok kiszabásától sem kell tartani, előreláthatólag többen mernek belevágni az internetes kereskedelembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év tömény aggodalom

Életükből több mint öt évet, avagy évente 27 napot töltenek aggódással a britek – ez derül ki… Tovább olvasom