Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kedvező szelet fogott az Integrál vitorlája

A győri Integrál-H rt. fellélegezhet: az építőipari leépülés után újra élénkül a piac.

Körülbelül két évvel ezelőtt érzékelhetővé vált az építőipar leépülése. Nyugat-európai cégek áramoltak az országba, több vállalkozást felvásároltak, kialakult a Strabag-hegemónia hazánkban és ezzel együtt a magyar cégek nagy hátrányba kerültek. A győri Integrál-H rt. is a túlélésre rendelkezett be. Imre István, a magyar tulajdonban lévő győri részvénytársaság vezérigazgatója úgy érzi, most már fellélegezhetnek. Újra élénkül a piac, kedvező szelet fogott az Integrál vitorlája.

Elég akár egy óra is, hogy a falu nyugalmát érezve, a helybeliekkel beszélgetve, a pannonhalmai monostor kisugárzásával körülvéve megszabaduljon a feszültségtől a cégvezető.
„Roppant nehéz gazdasági krízisen vagyunk túl. Kevesebb és kisebb súlyú megrendelést kaptunk. A nagy nyugati cégek mellett a magyar vállalkozások a második vonalba szorultak, ahol igazából már csak bérmunka végezhető, addig a szintig már leszedik az esetleges extraprofitot. Erre sok példát tudnék mondani itt, Győrben is. Ilyen körülmények között a túlélési stratégiánk biztosan fájdalmas volt, de a cég rendben van, piacképes, versenyképes" – összegezte az elmúlt két évet az Integrál vezérigazgatója. Imre István ma már jóval derűlátóbb, mint tavaly. Örvendetesnek tartja, hogy a gazdaságban a recesszió ellenére több magyar tulajdonú vállalkozás is erősödni tudott. Fejlesztettek, beruháztak. Szép dolog, mondja, hogy magyar a magyarnak ad munkát. Eddig szinte csak az volt jó, amit külföldiek építettek, mára ez a szemlélet megváltozott.

Ami Győrt illeti, az Integrál az elmúlt időszakban kevésbé érezhette azt a hátteret, védelmet, amit a helyi vállalkozások elvárhatnának. Ez nem pénzügyi, sokkal inkább piaci támogatást jelentett volna ahhoz, hogy versenyképesek maradhassanak. Ennek ellenére saját erőből is sikerült átvészelniük a kritikus időszakot.
„Nap mint nap keresnek bennünket, nagyon jók a kilátásaink. Most is már szinte százszázalékos a leterheltségünk, a közeljövőben pedig még nagyobb beruházások kezdődnek, javarészt magyar érdekeltségben, befektetői alapon. Fekete macskás és babonás ember lévén nem szívesen beszélnék konkrét üzletekről, de néhány hét múlva talán már többet lehet mondani" – ígéri Imre István.

A lakáspiacon eközben még most sem rózsás a helyzet. Ma is rengeteg eladatlan ingatlan van országszerte, és a minőségi lakáscsere dinamizmusa is visszaesett. Az Integrál az elmúlt években eladta saját építésű lakásait, új programot viszont nem kezdtek, ezért nem is érzik a negatív hatásokat. Megvannak viszont a tartalék területeik, méghozzá nagyon jó, értékes városrészekben, például Győrben is. Úgy prognosztizálják, hogy számukra a jövő év lesz az előtervezések, engedélyezések ideje, 2007-ben pedig már százas nagyságrendben az Integrál is folytatja a lakásépítést.

Munka persze addig is akad bőven, köszönhetően az érzékelhető fellendülésnek. „Jó érzés – mondja Imre István –, hogy egyik nap felavatsz egy létesítményt a gönyűi kikötőben, másnap pedig indítasz egy új beruházást, lerakod az ikrényi sportcentrum alapkövét, vagy éppen a szegedi új sajtóház építésébe foghatsz."

A feketemunkával szembeni törvényi szigornak örül az Integrál tulajdonosa. Győrben a törvény háza, a fellebbviteli ügyészség és a táblabíróság építésénél is találtak feketemunkásokat. Imre István azt mondja, ha ők nyerték volna ezeket a beruházásokat, ilyen negatív címlapsztorit biztosan nem adtak volna az újságnak. Az ő cége jól szervezett és törvényesen működik. „Én nagyon haragszom a feketemunkára, a zsebbe fizetésre. Ezek a mutyizások felborítják a piaci egyensúlyt. Támogatom, hogy törvényi szigorral, ellenőrzésekkel kiirtsák a feketemunkát. A komoly megrendelők, például a németek vagy az angolok hamar kiszűrik, hogyha valami nincs rendben egy cégnél. A magyarországi közbeszerzésekkel más a helyzet. Hiába szerették volna például a helyi hatóságok, hogy az Integrál nyerje meg a bíróság vagy az ügyészség építését. Elég talán, ha csak annyit mondok, hogy egy közbeszerzési eljárásnak bizony sok hibája van Magyarországon. Nagyon nehezen tudnak versenyben maradni helyi cégek, ha a fővárosban hozzák a döntést. Amikor feketemunkások buknak le ott is, ahol egyébként a törvényt képviselik, nincs mit tenni, el kell fordulni, lenyelni a békát, hogy nem te kaptad a munkát, és menni a saját utadon."

Ez az út stresszes napokon gyakran Pázmándfalura vezet, az Integrál ménesbirtokára. Azt mondja Imre István, elég akár egy óra is, hogy a lovak harmonikus mozgását nézve, a falu nyugalmát érezve, a helybeliekkel beszélgetve, a pannonhalmai monostor kisugárzásával körülvéve megszabaduljon a feszültségtől. Igen, a ménes egyféle stresszoldó, a tájba illő impozáns vendégházzal, a pincészettel, a többhektárnyi szőlővel, a saját borral, vagy éppen a patinás Integrál-DAC focicsapattal, lovassporttal együtt. Szükség van ilyen menekülőutakra minden csúcsvezető életében, hogy aztán újratöltődve térjen vissza a kőkemény üzleti világba. Ahol gyakran politikai döntések születnek. Igen, az építőiparban is így van ez, emiatt van például a Strabag hegemóniája, nem kell messze menni, elég, ha az ember körülnéz Győrben. „Egyébként azért is sajnálom, hogy nem mi kaptuk például az Árkád építését, mert már megvolt az egyezség arról, hogy egy német sztár futballcsapatot Győrbe hozunk. Milyen szép lett volna: két éve itt járt a Bayern az ETO-nál, most jött volna a Hamburg a DAC-hoz" – panaszolja Imre István.
Persze, nem kell kétségbeesni, teszi hozzá, hiszen multihegemónia ide vagy oda, az ő irodájában is sokan megfordulnak, egymásnak adják a kilincset jobbról is, balról is, támogatni való ügy pedig akad szép számmal.

A lényeg, hogy újra itt a konjunktúra, s hacsak egy óriáscég nem tesz ellenállhatatlan ajánlatot az Integrálra, a piacára, hacsak nem sodorja el a globalizáció, a legnagyobb győri rt. hosszú távon is fejlődő, hazai tulajdonú cég marad a magyar építőiparban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abigél kontra Harry Potter

Szabó Magda Abigélje J. K. Rowling Harry Potterjével kerül szembe A Nagy Könyv versenyben. Tovább olvasom