Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kedden tárgyal Románia és Bulgária csatlakozásáról az EP

Az Európai Parlament e heti, ma kezdődő plenáris ülését a franciaországi Strasbourgban tartja. A képviselők vitáznak Románia és Bulgária uniós csatlakozásának időpontjáról, és várhatóan elfogadják a 2007-2013-as költségvetési megállapodást.
Felszólal az EP-ben a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász. A plenáris ülés elé kerülő egyik jogszabálytervezet arról rendelkezik, hogy milyen feltételek mellett lehet majd az élelmiszer-termékeken azok egészségességére utaló kifejezéseket használni.

Hétfőn este vitáznak az euroképviselők arról, hogy miként szabályozzák az élelmiszer-termékeken feltüntethető feliratokat, engedjék-e az olyan jelzések feltüntetését, mint például hogy „alacsony zsírtartalmú". Szintén napirendre kerül az élelmiszerekhez hozzáadott vitaminokkal, ásványi anyagokkal foglalkozó jogszabály felülvizsgálata.

A képviselők ugyancsak hétfő este foglalkoznak az európai angolnaállomány helyreállítását célul tűző jogszabállyal (Maat-jelentés).

Kedden kerül napirendre a Marco Polo II. program, a háziállatok szivacsos agyvelőbántalmainak kezelésével foglalkozó jelentés és Jürgen Starknak az Európai Központi Bank igazgatótanácsába történő kinevezése.

A napirendtervezet szerint kedden 15:00 és 17:30 óra között számol be az Európai Bizottság arról, hogy javasolja-e Románia és Bulgária uniós felvételének egy évvel, 2008. január 1-jére történő elhalasztását. A bizottsági nyilatkozatot plenáris vita követi.

Kedden este Margot Wallström uniós biztos és az EP-képviselők értékelik az Európa jövőjéről zajló közös diskurzus helyzetét.

Szerda délelőtt az áprilisban tető alá hozott intézményközi, 2007-2013-ra szóló költségvetési megállapodáshoz adhatja meg hivatalos hozzájárulását az európai törvényhozás. Ugyanekkor még négy, az uniós külkapcsolatokban felhasználható finanszírozási eszközről vitáznak a képviselők. Az egyik ilyen jelentés (az előcsatlakozási eszközről szóló) Szent-Iványi István nevéhez fűződik. Erről a parlament várhatóan majd csak júniusban szavaz.

Szerda délután kerül napirendre a balkáni országokkal energiaközösséget létrehozó szerződés (Chichester-jelentés).

Csütörtök délelőtt az európai természeti katasztrófákkal (árvíz, szárazság, erdőtüzek), azok hatásaival és az évi 1 milliárd eurós kerettel felálló uniós szolidaritási alappal foglalkozik a parlament.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az… Tovább olvasom