Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kedden jön a reformprogram - Hét területet szerveznek át?

A felsőoktatást, rokkantsági ellátást, a nyugdíjrendszert, az adminisztrációcsökkentést, az adórendszert, a foglalkoztatást és a közösségi közlekedést raformálna meg a kormány.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eddig hét megújításra szoruló területről közölt elemzést az államháztartás szerkezetét vizsgáló sorozatában. A tárca szerint az ország újjászervezése érdekében van szükség a változtatásra.

A kormány szombati ülésén tárgyalja a strukturális reformokkal kapcsolatos végleges előterjesztést. A tervek szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden ismerteti a kormány reformprogramját.

Az NGM február közepén kezdte el publikálni azokat az elemzéseit, amelyek majd megalapozzák az kormány intézkedéseit. A minisztérium közölte: az államháztartást érintő változtatásokra elsősorban azokon a területeken van szükség, ahol a magyar költségvetés nemzetközi összehasonlításban sokat költ, vagy sok adót von el, vagy a rendelkezésre álló források felhasználása a nemzetközi átlagnál alacsonyabb hatékonyságú.

Az NGM által eddig a sorozatban elemzett területek: a felsőoktatást, rokkantsági ellátást, a nyugdíjrendszert, az adminisztrációcsökkentést, az adórendszert, a foglalkoztatást és a közösségi közlekedést.

A konkrét területeken kívül külön elemzést készítettek az államháztartás szerkezetéről és az államadósságról.

A felsőoktatásról szólva leszögezte: a minőség, az állami szerepvállalás, az intézményi struktúra és a képzés egyaránt újjászervezést igényel. A felsőoktatási rendszer rendszere nem versenyképes; a megváltoztatásához az elkövetkezendő években nem a felsőfokú végzettségűek számát kell növelni, hanem a képzés belső arányait, szakmai összetételét és minőségét kell a gazdaság és társadalom tényleges igényeihez és jövőbeli céljaihoz igazítani.

A rokkantsági ellátások támogatási rendszeréről a tárca azt emelte ki: e rendszer bonyolult és ellentmondásos, esetenként túl sokat ad, fontos támogatások pedig hiányoznak; kritikusan alacsony a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Hozzátette: ma Magyarország jóval többet költ a rokkantsággal kapcsolatos ellátásra, mint a hasonló fejlettségi szintű és egészségügyi helyzetben lévő más országok; rendkívül alacsony a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - húzta alá elemzésében a szaktárca azzal, hogy nemzetközi összevetésben is magasak a nyugdíjkiadások Magyarországon, s a romló demográfiai mutatók következtében egyre súlyosabbá válhat a probléma. A helyzet megoldása érdekében két területre fókuszál a kormány: a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására. A kormány jelentős, a vállalkozók életét megkönnyítő adminisztráció-csökkentő lépéseket tervez a strukturális reform részeként - szögezte le az NGM.

Az adórendszerről szólva azt emelte ki: a munkát terhelő adók mérséklésével és a zöld adók emelésével a teljes adóterhet át lehet strukturálni, egy a munkát jobban ösztönző szerkezet irányába. A foglalkoztatásról azt írta: a rugalmas foglalkoztatási formák elterjesztésével javulhat a munkaerő-piaci aktivitás. A minisztérium értékelése szerint Magyarországon alapvetően a munkát már nem kereső, inaktív rétegek okozzák a foglalkoztatási gondok erősödését.

A közösségi közlekedésről szólva az NGM úgy fogalmazott: a MÁV csoport, a Volán társaságok és a BKV finanszírozása leginkább egy feneketlen kúthoz hasonlít, ráadásul meglehetősen rossz hatásfokkal jár együtt.

Az elemzések kitértek arra is, hogy magyar államháztartás mérete a gazdaság méretéhez képest mintegy 6 százalékponttal nagyobb a hasonló fejlettségű országok, illetve a többi visegrádi ország átlagánál. Az eltérés közel fele - a magas államadósságunk miatt - a jóval nagyobb magyar kamatkiadásnak tulajdonítható, de az elsődleges kiadásaink is magasabbak a régiós versenytársainknál.

Az államháztartás jelenlegi kiadási szerkezete nem növekedésbarát: alacsony a beruházási kiadások és magas a folyó kiadások, ezen belül is a szociális juttatások aránya. A tárca aláhúzta: Magyarország a fejlettségéhez mérten általános közszolgáltatásokra és szociális védelemre az átlagosnál többet, egészségügyre viszont kevesebbet fordít, míg az oktatási kiadások és mára már a gazdasági feladatok kiadásai is nagyjából átlagosnak tekinthetők.

Az magyar egészségügyi kiadások szerkezete eltér a visegrádi országokétól: Magyarországon a gyógyító-megelőző szolgáltatásokra kevesebb jut, a gyógyszerkiadások viszont magasabbak - jegyzik meg az a kiadási szerkezetet ismertető elemzésben, de önálló elemzés az egészségügyről még nem közöltek.

Az államháztartás kiadásait és az államadósságot elemezve kiemelték azt is, hogy a kormány fegyelmezett költségvetési politikájának és növekedésbarát gazdaságpolitikájának eredményeképp Magyarországon a következő években tartósan csökken a GDP-arányos államadósság, amely 2014-re a 70 százalékos szint alá süllyed.

Az alacsonyabb államadósság érdemben csökkenti az adósságszolgálati terhet, ennek következtében az állam az adóbevételeket adósságtörlesztés helyett a klasszikus állami feladatok hatékonyabb ellátására fordíthatja.

Olvasóink írták

 • 7. dorombolok 2011. február 26. 20:54
  „Szerintem:Megadóztatják a hirtelen több 100 ezer forinttal emelkedett havi jövedelmeket.
  A pofátlan jövedelem mindenkire egyformán fog vonatkozni.
  Azonnal segítenek a svájci frankos hiteleken becsődölteken.
  Adóalap kedvezményt kapnak a már felnevelt és leszerződött 2 sőt több gyermek után a Ratkó korszakban
  születtet 55 -60 éves munkavállalók.
  A minimálbér a gyermekek létszámától függő lesz pl.:gyermektelenek esetén 290 000 Ft. bruttó.
  Csak valami hasonlókat tudok elképzelni !”
 • 6. Jandex 2011. február 26. 18:01
  „A vak is látja,hogy ezeket a pontokat más országoktól lopták,csakhogy ez így összeollózva nem működik,ez nem megoldás semmire,még arra sem ahogy elismerik vele az adórendszer elqrását! Dilettalizmus felsőfokon!
  Ismét csak: Thx 2/3 !”
 • 5. háté 2011. február 26. 15:05
  „Lassan-lassan szépen beismerik,--semmihez sem értenek.
  Újjászervezés, reformprogram, az emberek meg beledöglenek!---a cionista főnökeik meg tapsolnak, annyit zsebelnek tőlünk.”
 • 4. sorok_közt 2011. február 26. 14:41
  „A 45 éves 200 ezres nyugdíjasokkal ezek se foglalkoznak...”
 • 3. kisnovi79 2011. február 26. 13:05
  „Nem reform hanem RAFORM!!!! :-D”
 • 2. todoer 2011. február 26. 12:18
  „Ha ebben a pillanatban megállíthatná a népességfogyást , a most születő gyerekek akkor is csak 18-20 év múlva ,vagy még később fognak nyugdíjjárulékot fizetni . A Ratkó korszak gyerekei viszont 10 év múlva lesznek nyugdíjasok . Mi a terv a kieső 10 évre , mert az állami nyugdíj a megélhetéshez kevés , az éhenhaláshoz sok lesz ?Debrecenben 12,5 milliárdért stadiont , vagy a rokonoknak , barátoknak ( Vitézy D , Almássy K ) nem adnak,Szíjjártó P szavait idézve : pofátlanul magas fizetést egy olyan vállalatnál amit a költségvetésből támogatnak .”
 • 1. imre1964 2011. február 26. 11:52
  „"REFORM " ?
  Inkább megszorításnak nevezném amit megint a melós fizet meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 milliárd forintos támogatás a gazdálkodóknak

Az állategészségügyi prevenciót szolgáló támogatás különböző állatgyógyászati vizsgálatok és… Tovább olvasom