Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kedd reggelig az ELTE BTK-n maradnak a demonstráló diákok

Az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az ELTE Múzeum körúti épületében mintegy negyven hallgató leállította az oktatást több teremben.
21:05 - Több egyetemet érintett a demonstrálók felvonulása

Több százan demonstráltak a kormány oktatáspolitikája ellen a Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat szervezésében hétfőn Budapesten. A tiltakozók "blokád alá vonták" az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti campusának egyik épületét, majd felvonulásuk során több más felsőoktatási intézményt is érintettek.

A diákszervezetek a Deák téren gyülekeztek, ahonnan tiltakozó felvonulást indítottak. A meghirdetett útvonal szerint eredetileg a lágymányosi egyetemi campusig mentek volna, de a résztevők, több mint ötszázan az ELTE Múzeum körúti épülete elé érve megálltak, majd bementek a karra.

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat által szervezett demonstráció részvevőinek egy része az egyetem Múzeum körúti A épületében, a kari nagyelőadóban gyűlt össze, itt a tiltakozás egyik rendezője azt mondta: az egyetemek autonómiája érdekében nyomásgyakorlási eszközként "visszafoglalják az egyetemet", "blokádot hirdetnek". A kari nagyelőadóban fórumot kezdtek, és döntöttek arról, hogy kedd reggelig többen az egyetemen maradnak, majd aznap döntenek az esetleges folytatásról.

A demonstrálók ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak, majd onnan a Magyar Nemzeti Múzeum irányába indultak vissza. A múzeum lépcsőjén felolvasták hat pontból álló követeléseiket. Ebben a közoktatás és a felsőoktatás reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonások leállítását, a hallgatói szerződés eltörlést, az egyetemi autonómia helyreállítását és a hátrányos helyzetűek továbbtanulási lehetőségeinek megteremtését sürgették. A tiltakozók ezután elszavalták a Nemzeti dalt.
A demonstrálók ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében tartottak gyűlést, majd visszatértek az ELTE Múzeum körúti épületébe, ahol ismét fórumot kezdtek. Ezen este arról döntöttek, hogy keddre kezdeményezik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum összehívását.

A tüntetés kezdetén a magukat nemzeti érzelműnek valló Magyar Tavasz Mozgalom aktivistái tartottak sajtótájékoztatót. Itt Stummer János, a nemrég alakult szervezet vezetője elfogadhatatlannak nevezte a Hallgatói Hálózat szerinte anarchista módszereit, ám a követeléseikkel egyetértett.
A több száz demonstráló jelentős rendőri készültség és felvezetés kíséretében egyebek mellett azt skandálta, hogy "szabad ország, szabad egyetem!" illetve "nem hagyjuk!". Molinóikon az volt olvasható, hogy "stadionok helyett szellemi arénákat", illetve "mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok". A demonstráció békésen zajlott, ám a felvonulók az úttestre lépve többször akadályozták a közúti forgalmat.20:10 - Fidelitas: a HaHa csak a zavarkeltésben érdekelt

A Fidelitas szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) csak a zavarkeltésben érdekelt, nincs más célja, mint éket verni a fiatalok közé.

A Fidesz ifjúsági társszervezete az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a felsőoktatási átalakításokról szóló tárgyalások során a kormány minden legitim érdekvédő szervezettel egyeztetett és tárgyalóasztalhoz ült. A Fidelitas szerint a HaHa a legutóbbi akcióival elárulta magát és a fiatalokat: a szervezet nem más, mint egy politikai szervezet érdekvédelmi álruhában.

Hozzátették, hogy a HaHa politikai célból indulatokat gerjeszt, meg akarja osztani a fiatalokat.

Hétfőn Budapesten és több vidéki városban tüntetést tartottak a felsőoktatás átalakításának részletei, illetve a hallgatói szerződés tervezett alaptörvénybe emelése miatt. A fővárosi demonstrációk egyik szervezője a HaHa volt.


19:00 - Petíciót adtak át a tüntetők Szegeden

A helyi politikusoknak a Szegedi Tudományegyetem érdekében történő fellépését sürgető petíciót adtak át a felsőoktatást érintő kormányzati lépések ellen tiltakozó oktatók, hallgatók és középiskolások hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen, a megyei kormányhivatalban és a városházán.

Bővebben >>


18:10 - A Corvinus Egyetemhez vonultak a demonstrálók

A Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak tovább azok a demonstrálók, akik Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Középiskolai Hálózat által szervezett Deák téri tüntetésről először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karához (ELTE BTK) mentek.

Az MTI tudósítói szerint amikor a tüntetők első csoportja a Corvinus Egyetemhez ért, akkor hagyta el a menet vége a Kálvin teret.

A demonstrálók előzőleg az ELTE BTK Múzeum körúti épületegyüttesének három előadójában gyűltek össze. A kari nagyelőadóban a tiltakozás egyik rendezője elmondta: az egyetemek autonómiája érdekében nyomásgyakorlási eszközként "visszafoglalják az egyetemet", "blokádot hirdetnek" és kedd reggelig az épületben maradnak. A rendező tájékoztatása szerint a dékán ezt megengedte nekik.

A demonstrálók nagy többsége ezután indult a Corvinushoz, csak néhányan maradtak az ELTE BTK-n.

17:30 - Kedd reggelig az ELTE BTK-n maradnak a demonstráló diákok

Kedd reggelig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán maradnak azok a demonstrálók, akik délután a Deák térről vonultak az épületegyütteshez.

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat által szervezett demonstráció részvevőinek egy része az egyetem Múzeum körúti A épületében, a kari nagyelőadóban gyűlt össze, és itt a tiltakozás egyik rendezője elmondta: az egyetemek autonómiája érdekében nyomásgyakorlási eszközként "visszafoglalják az egyetemet", "blokádot hirdetnek".

Közölték, az egyetem három előadójában gyűltek össze tiltakozók.
A kari nagyelőadóban fórumot kezdtek és döntöttek arról, hogy kedd reggelig az egyetemen maradnak, majd aznap döntenek annak esetleges folytatásáról.

A HaHa és a KiHa demonstrációja Budapesten

16:40 - IKSZ: a Hallgatói Hálózat hagyjon fel az anarchista akciókkal!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) hétfőn arra szólította fel a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistáit, hogy hagyjanak fel "anarchista akcióikkal", és a jövőben a hallgatók tanuláshoz való jogát és az egyetemek szabályait tiszteletben tartva osszák meg véleményüket a felsőoktatásról

Stágel Bence IKSZ-elnök, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Palócz László IKSZ-alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: sajnálattal értesültek arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi karának Múzeum körúti kampuszán szinte az összes előadást megszakították a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalva az egyetemi előadókat, vitába keveredve hallgatótársaik jó részével, akik tanulmányaikat folytatva, részt kívántak venni a tanrendi órán.

Hozzátették, az IKSZ a véleménynyilvánítás azon formáit tartja elfogadhatónak, amelyek másokat nem zavarnak jogaik gyakorlásában, kötelezettségeik teljesítésében. Közölték, nem az oktatás rendjét megzavaró diákfórumoktól lesz minőségibb a felsőoktatás, hanem a hallgatók által elsajátított magas szintű, és minél nagyobb mennyiségű tudástól.

Úgy fogalmaztak: a vizsgaidőszak és a szorgalmi időszak elsősorban a tanulás időszaka, amelynek során egy állítólagos hallgatókat képviselő csoport néhány tagjának közéleti szerepvállalása és egyes kormányzati intézkedések elleni csoportos demonstrációja nem akadályozhatja azokat a diákokat, akik az egyetem falain belül valóban tanulni és nem szerepelni akarnak.

Az IKSZ szerint a felsőoktatási vitában a HaHa által kifogásolt hallgatói ösztöndíjszerződés egyetlen pontja sem mondja ki a felsőoktatási hallgatók röghöz kötését, a szerződés határozatlan időre szól, abban az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, így minden tanulni vágyó fiatalnak lehetősége nyílik a továbbtanulásra. Megjegyezték: kiemelt célnak tekintik a fiatalok közéletben való aktív részvételét, és örvendetesnek tartják, hogy a kormány és a hallgatók között valódi párbeszéd zajlik a felsőoktatás jövőjét illetően.

Az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az ELTE Múzeum körúti épületében hétfő reggel mintegy 40 hallgató leállította az oktatást több teremben. Ezt követően, délelőtt további óramegszakításokkal "blokádot" hirdettek a karon tartott hallgatói fórum keretében. A délután megtartott második hallgatói fórumon az egyetemi "blokád" folytatása mellett szavazott a 70-80 résztvevő többsége.

15:45 - Folytatódik a hallgatói "blokád" az ELTE bölcsészkarán

A hétfő délelőtt meghirdetett egyetemi "blokád" folytatása mellett szavazott a többség az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán délután megtartott második hallgatói fórumon - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A fórum egyik moderátora által felolvasott, a felsőoktatásról szóló nyilatkozatot nagy többséggel szintén támogatták a 70-80 fős fórum résztvevői. A szövegben az áll: a forráskivonásokkal ellehetetlenül az egyetemek működése, oktatókat bocsáthatnak el, miközben a hallgatók helyzete is egyre kilátástalanabbá válik. Emellett a tervezett alkotmánymódosítás elfogadása esetén a felsőoktatási intézmények elvesztenék egyetemi autonómiájukat.

A fórum résztvevői azt is megszavazták, hogy támogatják a Hallgatói Hálózat által megfogalmazott, a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos követeléseket tartalmazó, tavaly decemberi hat pontot, amely megítélésük szerint még mindig nem teljesült.

A második fórum arról döntött még, hogy késő délután újabb, mindenki számára nyitott fórumot tartanak.

A diákok délelőtt az ELTE Múzeum körúti épületében több teremben is leállították az oktatást, ezzel tiltakozva az egyetemet érintő pénzelvonás ellen

15:30 - Oktatási államtitkárság: a tiltakozók nem korlátozhatják a többiek jogait

Az oktatási államtitkárság elfogadhatatlannak tartja, hogy "pár forrófejű agitátor" mások jogait korlátozva akadályozza a felsőoktatásban az órák megtartását.

Ezt arra reagálva közölték hétfőn az MTI-vel, hogy az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületében mintegy negyven hallgató leállította az oktatást több teremben, majd további óramegszakításokkal "blokádot" hirdetett az intézményben szerveződött hallgatói fórum.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, "pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását".

Kiemelték, senkinek a jogát nem vitatják el a szabad véleménynyilvánításra, de minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire hisznek is saját igazságukban.
Emlékeztettek arra: a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, és erről tavaly decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írtak alá, de a még nyitott kérdésekről folyamatosan egyeztetnek az érintett képviseletekkel. "E tárgyalások a demokratikus jogállam eljárásai szerint folynak. A jövő értelmiségétől elvárható, hogy ezen kereteken belül fejezze ki véleményét" - fűzték hozzá.

Az államtitkárság kitért arra is, hogy a kormány eltörölte a keretszámokat, és ennek következtében a bejutás egyetlen feltétele a megfelelő tudást tükröző elegendő pontszám elérése lett, így jelenleg 100 ezer feletti a meghirdetett magyar állami ösztöndíjas helyek száma.

A közleményben kiemelték, hogy a kormány jelentős, 47 milliárd forintra rúgó többletforrásokat biztosít az idén a felsőoktatásnak, így nemhogy forráskivonás történik, hanem például olyan - az előző kormányhoz köthető -, hosszú évek óta húzódó helyzeteket old meg, mint a PPP-beruházások, és az egyes felsőoktatási intézmények csőd közeli állapotát ellensúlyozandó adósságkonszolidáció. A formálódó új finanszírozási rendszerben az egyetemek, főiskolák oktatási, tudományos, kutatási autonómiáját továbbra is garantálja az állam - írták.

Az államtitkárság közölte: az adófizetők pénzével körültekintően bánó állam kötelessége, hogy gondoskodjék befektetéseinek megtérüléséről, és a felsőoktatásban ezt szolgálják a hallgatói szerződések. A tanulás költségeit ténylegesen előteremtő társadalom ugyanis joggal várja el, hogy a közpénzből tanuló fiatalok ne csak elkezdjék, hanem fejezzék is be tanulmányaikat, hogy a szerződésben rögzített ideig tudásukat az itt élő emberek javára is fordítsák.

A felsőoktatás megújításának célja a minőség javítása, hogy a hallgatók olyan diplomákat szerezzenek, amelyek a munkaerőpiacon értékesek, biztosítják elhelyezkedésüket - írták, hozzátéve, számos olyan intézkedést hoztak és hoznak a jövőben, amely a fiatalok elhelyezkedését, nagyobb anyagi biztonságát, jobb kereseti lehetőségét biztosítja, mert az ország érdeke, hogy a fiatalok a jobb élet reményében ne hagyják el családjukat, hazájukat.

12:51 - Pécsi professzorok: a Haha politikai erők játékszere

Külföldről támogatott politikai erők játékszerének nevezte a Hallgatói Hálózatot a Professzorok Batthyány Köre (PBK) pécsi csoportjának elnöke hétfői közleményében.

A Hallgatói Hálózat "egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált" - írta Visy Zsolt. A nyilatkozatot a Pécsi Újság közölte.

A közleményt kiadó csoport aggodalommal figyeli a PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán a HaHa által február 11-12-ére tervezett Szabadegyetem rendezvényt. A PBK pécsi csoportja továbbra is a Hallgatói Önkormányzatot tekinti az egyetemi hallgatóság képviseletére jogosult szervezetnek.

"Sajnálatosnak tartjuk egyes kari vezetők magatartását, akik teret engedve, sőt támogatva a Hallgatói Hálózat törekvéseit, beengedik a politikát az egyetem falai közé" - olvasható a nyilatkozatban.

A közlemény aláírói bíznak a hallgatók józanságában, az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásaik sikerében. Remélik, hogy azok az oktatók, akik a HaHa mozgalmához csatlakoztak, "felismerik a helyzet fonákságát, és céljaikat nem a diákság hátára felkapaszkodva, egy illegitim szervezet útján próbálják meg elérni".

12:07 - "Blokádot" hirdettek az ELTE-n

További óramegszakításokkal "blokádot" hirdetett az ELTE-n jelenleg is tartó hallgatói fórum, amelyen mintegy 120-130-an vesznek részt, egyetemi hallgatók mellett tanárok is - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről hétfőn.

A diákok délelőtt az ELTE Múzeum körúti épületében több teremben is leállították az oktatást, ezzel tiltakozva az egyetemet érintő pénzelvonás ellen. A hallgatók azt kérték az előadásokon résztvevő diákoktól, hogy vegyenek részt egy fórumon.

11:37 - Megszakítottak több órát az ELTE bölcsészkarán

Az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az ELTE Múzeum körúti épületében mintegy negyven hallgató leállította az oktatást több teremben - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről hétfőn.

A hallgatók azt kérték az előadásokon résztvevő diákoktól, hogy vegyenek részt egy fórumon. A tiltakozó hallgatók szerint a bölcsészkartól jelentős összeget vontak el, és ez veszélyezteti működését. A fórum szervezésében a Hallgatói Hálózat is részt vesz.

A hamarosan kezdődő fórum dönt majd arról, hogyan folytatódik az egyetemisták akciója. A diákok délután a Deák térre szerveztek tüntetést.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. rommel2 2013. február 12. 20:58
  „JÓ HELYEN VANNAK OTT ..............................
  CSAK AZ ELŐADÓTEREMNEK AZ AJTAJÁT CSUKJÁK BE KULCSRA ,
  NEHOGY MEGLÓGJANAK ..................................................”
 • 33. Cloeon_dipterum 2013. február 12. 10:59
  „Kedden este pedig részegre isszák magukat, mert fiatalok és buli van...”
 • 32. HT 2013. február 12. 09:35
  „Aki járt egyetemre,főiskolára,tudja hogy mennyi here van a diákok és az oktatók,tanárok között is.Ezeket kellene ritkítani.”
 • 31. hablaty 2013. február 12. 05:50
  „Valaki!
  2006-ban az emberek meg azért tüntettek, mert a Gyurcsányi hazudott, a hatóság reakciója valami egészen más volt a két esetben, és nem tudom ennek mi az oka.”
 • 30. Mankapunka 2013. február 12. 02:04
  „Batistuta

  De az oviban, meg a suliba kötelező bejárni, látod, már külön rendőr van az iskolakerülőkre, és megy a családipótlék megvonás.

  Egyetemi diák olcsóbban utazik, kedve szerint jár be, és még jár a pofája. csak ennyi a különbség, és mellé kapja a pótlékot, mert nappalis.”
 • 29. load 2013. február 11. 23:58
  „24. vikri
  Ma volt egy rövid hír, az amerikai mangalica szállítmányról.
  http://www.kisalfold.hu/gazdasag/az_egyesult_allamok_engedelyezte_a_magyar_mangalica_importjat/2319189/
  Reménykedtem abban, hogy ő is érintett, de úgy tűnik - sajnos - nem kapta meg a vízumot.”
 • 28. Csetneky 2013. február 11. 23:32
  „Szerintem teljesen jogos, hogy fizesse képzése költségeit az, aki az adónkból megszerzett tudását nem itthon kívánja kamatoztatni.”
 • 27. Eva- 2013. február 11. 21:42
  „25 -höz

  félre!

  sok esetben nincs változás 10 év alatt
  de sok esetben meg igen--

  mi van, ha rosszul mérte fel magát, vagy az őt eltartó családot

  (ha valami miatt a tanulmányait abbahagyja vissza kell fizetnie mindenképp.)
  meg még 100 feltétel.

  itt a lényeg, hogy a lehetőség van elvéve! az a legaggasztóbb.”
 • 26. Webbo2013 2013. február 11. 21:26
  „<moderálva>

  Azt gondolják akik pénzelik őket majd megtennék nekik amit akarnak ? Amint visszajutnak a hatalomba félresöpörnék őket. Gondolkozzanak már kicsit.
  Fele aki ott van azt se tudja miért van ott, csak bulink fogja fel.”
 • 25. Karcsika 2013. február 11. 21:23
  „Ha itthon dolgozik majd a közférában, akkor az állam fedezi
  a tanulási költségeket.

  Ha kimegy külföldre, akkor pedig vissza kell fizetne.

  Ha 20 évből itthon dolgozik 10- en valahány évet, akkor nem kell visszafizetni
  a diákhitelt.

  Valamit félreértettem?”
 • 24. vikri 2013. február 11. 20:47
  „Az nem lehet, hogy tényleg baj van és esetleg nem teljesen jó irányba mennek a dolgok?!

  Pl. jó az, ha szakmai egyeztetés nélkül döntenek emberek és egyben az ország sorsáról (nagy szakszervezetek, egészségügyi dolgozók, tanárok, egyetemek, diákok...)?!

  Nagy baj lesz még ebből! És nem "csak" az, hogy itt hagyják az országot az értelmesebbek és itt marad nekünk "Valaki"...”
 • 23. Eva- 2013. február 11. 20:44
  „22. watix 2013.02.11. 20:14

  ki a csuda mondta neked ezt a sok sületlenséget?

  A te adód egy nagy kalapba kerül.
  utána az államkapitalizmus szocialista elosztó szisztémája szerint finanszírozza azt, ami kitelik belőle --nyugdíjügy, szociális háló --mind bele tartozik.

  Ezért aztán cserébe fizetheted magad, vagy nem tanulhat a gyereked.

  ez a buli nem a diákokról szól, hanem a szüleikről főképp.
  az oktatás állami feladat--a gyerek eltartása a családé.
  a te gyereked ezek szerint a felsőoktatás közelébe se került.Mert különben értenéd ezt is.”
 • 22. watix 2013. február 11. 20:14
  „Felháborító, amit ezek művelnek!!!

  Mi a <moderálva> képzelnek ezek!!!

  Az én adómból tanulnak- ---

  Mindenkinek diploma kel (mert dolgozni senki sem szeretne, csak irányítani, és vezetni) de hol és kit ????
  Egy 3 éves szakon eltöltenek 5-6 évet (mert este jó a buli, és a szesz)
  és ha netalán megerőltetik magukat, (ez sem sikerül ám mindenkinek) akkor hajlandóak 6 év után lediplomázni.
  A frissen szerzet szociális munkás, könyvtáros (egész Európában nincs, annyi könyvtár ahányan végeznek) vagy bölcsészek (nem tudom hova kel ennyi bölcsész) ...

  Munkát nem találnak, (mert diplomával nem mennek el akárhova dolgozni) úgy hogy lesznek inkább munkanélküliek --- természetesen az én adómból!!

  A munkanélküli után lelépnek, külföldre, mosogatni, felszolgálni, stb...

  Ere ment el az én adóm!”
 • 21. Valaki 2013. február 11. 19:30
  „9. embertelen 2013.02.11. 18:49

  A diákok világosan megmondták, hogy azért tüntetnek, mert a fidesz hazudozott nekik

  Embermentes, a diákok azért tüntetnek, mert amerókából pénzelik őket!

  Szegény anarhistáknak tovább tart majd suli! :)))”
 • 20. Karcsika 2013. február 11. 19:20
  „18. pillow 2013.02.11. 18:14

  Bezzeg 2002-2012 között nem ment ki senki sem külföldre.
  Akkor minden rendben volt.
  Csak most jöttek hirtelen rá, hogy ki kéne menni?
  A félnótásnál gondolom a volt táncoló m. elnöködre gondoltál!”
 • 19. embertelen 2013. február 11. 18:49
  „A diákok világosan megmondták, hogy azért tüntetnek, mert a fidesz hazudozott nekik. Úgy látszik, ők sokkal élesebb látásuak, mint a narancsszemüveges kétharmad, akik úsznak a <moderálva> hazugságainak gyönyörében!”
 • 18. pillow 2013. február 11. 18:14
  „Akkor figyelj, Karcsika!1. A vállalkozásodat arányosan építsd fiatalokra és tapasztaltakra.
  2. A felsőoktatás az egyik legfontosabb tényező az ország talpra állításában. Ha a gazdaság működik, egyre kevesebben akarnak elmenni, az hogy most ez a tendencia, arról nem a diákok tehetnek, hanem a félnótás vezetőink..”
 • 17. Karcsika 2013. február 11. 17:24
  „Van egy x vállalkozásom.
  Fiatalokat veszek fel. Sok pénzért betanítom őket abban a reményben, hogy majd nálam fognak dolgozni.
  Erre átmennek egy másik vállalkozóhoz, és ott kamatoztatják azt a tudást, amit én adtam nekik, a betanítást én finanszíroztam.
  A szomszéd vállalkozó előnybe került, mert jó szakemberekkel dolgozik, nálam pedig már szinte nincs szakember.
  Persze ő többet keres, alkalmazottait jobban meg tudja fizetni.

  Erre én ismét kinevelek pár új szakember a saját költségemen, de már a végén kölcsönt kell felvennem, mert nincs képzett szakemberem, akik termelni tudnának.
  Aztán megint elmentek a tanítványaim egy másik konkurens céghez.

  Hát egy macit!

  Most visszafogtam az indulataimat.
  Ellenzem ezt a mostani tiltakozást!”
 • 16. Batistuta 2013. február 11. 17:08
  „Ne álljunk meg félúton elvtársak! Az óvoda valamint az alap- és középfokú oktatás igénybevételét is kössük tanulmányi szerződéshez! Ez a 13-15 év tuti többe kerül az államnak, mint mondjuk a felsőoktatás (Bsc.) három éve.”
 • 15. Karcsika 2013. február 11. 17:06
  „6. Primax 2013.02.11. 14:49

  "A narancssárgák - jövő tavasszal - megkapják majd a köszönetet...:)"

  Így van! Meg fogják kapni!

  Újabb 4 évre lesznek megválasztva.
  Több ballibcsi harakirit fog elkövetni.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: EU-csatlakozásunk óta ilyen sikert még nem értünk el

A diákok röghöz kötésével, a rektorok kinevezésével, a kormány gazdaságpolitikájával és a magáncsőd bevezetésével foglalkoztak a képviselők az azonnali kérdések órájában. Tovább olvasom