Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

KDNP: keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a Jobbik halálbüntetést támogató nyilatkozatai egyértelmű szakítást jelentenek a keresztény értékvilággal; Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának.
A kereszténydemokrata politikus - utalva arra, hogy a büntető törvénykönyv elmúlt hónapokban zajló vitája során a Jobbik legfontosabb követelése a halálbüntetés újbóli bevezetése volt - kiemelte: XVI. Benedek pápa elismerte és támogatta azt az ENSZ-határozatot, amely a halálbüntetéssel szembeni moratórium kidolgozására szólította fel a tagországokat, valamint több alkalommal kért kegyelmet kivégzés előtt álló elítélteknek.

A katolikus egyház katekizmusa is hasonló szellemben foglal állást - tette hozzá, és idézte a dokumentumot: "napjainkban ugyanis, mivel az állam olyan lehetőségekkel rendelkezik, melyekkel hatékonyan tudja büntetni a bűntényt, ártalmatlanná téve elkövetőjét, anélkül, hogy véglegesen megfosztaná a jobbulás lehetőségétől, a tettes kivégzésének szükséges volta immár nagyon ritka, ha egyáltalán előfordul".

Rétvári Bence kiemelte: a fentiek is jól mutatják, hogy hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának. Érthetetlen - folytatta -, hogy a Jobbik, amely alapító nyilatkozata szerint "nemzeti-keresztény párt", miként mondhat teljes mértékben ellent a keresztény elveknek egy ilyen sarkalatos kérdésben.

Nem lehet egyszerre feltüntetni a kettős keresztet a párt logójában, advent idején kereszteket állítani és ugyanakkor támogatni a halálbüntetést. A Jobbiknak vagy így vagy úgy, de döntenie kell a keresztény értékvilág következetes képviselete és a populista javaslatok hangoztatása között - közölte.

Hangsúlyozta: a KDNP a keresztény tanítás talaján állva következetesen védi az emberi életet, ezért elutasítja a halálbüntetés bevezetését. Mindemellett a társadalmi rend és biztonság védelme érdekében pártolja a szigorú büntető politikát - jegyezte meg a kisebbik kormánypárt alelnöke.

Olvasóink írták

 • 4. Rebeka01 2012. július 18. 12:46
  „igenis halálbüntetést.keresztény politikus nem támogathatná a keresztényellenes és magyarellenes hitgyülit sem”
 • 3. kerteszb 2012. június 21. 14:41
  „Csak a szemforgató hazudozást, lenyúlást, hülyének nézést...”
 • 2. bazsifekete 2012. június 21. 07:55
  „Hm...
  Meglopnak, megcsonkítanak és még etetem azt a testet, mely ezt tette velem?
  Nyílvános kivégzéseket kellene szervezni, s lenne visszatartó ereje.
  Meg pénz is folyna be a budgetba....”
 • 1. Madarász 2012. június 21. 07:27
  „Keresztény politikus a csalást, szabad rablást és a lakosság nyomorba döntését sem támogathatná...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy iskola fenntartását veszi át az Országos Roma Önkormányzat

Négy iskola fenntartását veszi át az Országos Roma Önkormányzat - jelentette be Farkas Flórián, az… Tovább olvasom