Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

KDNP: kedvező gazdasági fordulat következett be

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint az elmúlt héten több olyan gazdasági adat látott napvilágot, amelyek a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek kedvező hatását jelzik, Rétvári Bence az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy a magyar gazdaság növekedése négyéves csúcson van.
A kereszténydemokrata politikus példaként említette, hogy márciusban 18 ezerrel többen álltak alkalmazásban, mint egy évvel korábban, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 1,5 százalékkal nőtt. Kiemelte: a magyar gazdaság évekig negatív példa volt Európában, és sokáig annak lehetett örülni, ha nem szóltak rólunk nemzetközi gazdasági hírek.

Egy évvel a kormányváltás után, négy hónappal az új adórendszer bevezetését követően azonban már érzékelhetőek a gazdasági mutatók kedvező változásai, amelyekre a nemzetközi gazdasági elemzők is felfigyeltek - mutatott rá.

Utalt arra, hogy a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2011. január és március között a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 642 ezer volt, amely 1,18 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mért 2 millió 611 ezernél. Kitért arra is, hogy mindeközben átrendeződés figyelhető meg a közszférában és a versenyszférában foglalkoztatottak viszonylatában a magánszektor javára.

Ez a közszféra nemzetközi összehasonlításában magas arányára tekintettel kedvező a magyar gazdaság jövőbeni növekedési képessége szempontjából - fűzte hozzá. Mint megállapította, a létszámbővülés forrása a versenyszféra, ebben szerepet játszik az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének hatása. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete is nőtt 1,5 százalékkal, idén 210 ezer forint, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 206.900 forinttal.

Rétvári Bence kiemelte: a versenyszférában az alkalmazotti létszám bővülése a bruttó keresetek 4,6 százalékos növekedésével járt együtt márciusban, ami a kedvező szja-változásokat figyelembe véve átlagosan 8,5 százalékos nettó keresetemelkedést jelent; utóbbi az inflációt is figyelembe véve a keresetek vásárlóértékének csaknem 4 százalékos emelkedésével egyenértékű.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdaság növekedése négyéves csúcson van, a hazai GDP 2,4 százalékkal bővült, és éves szinten elemzők 3 százalékos növekedést várnak. Rétvári Bence hangsúlyozta: úgy sikerült a kormánynak egy év alatt pozitív gazdaságpolitikai fordulatot elérnie, hogy közben megvédte a szociálisan legkiszolgáltatottabbakat: kilakoltatási moratóriummal védte a devizahiteleseket, közműdíj-befagyasztással, majd 1 százalék alatti díjemeléssel mérsékelte a legszegényebbek terheit, azonnali segítséget nyújtott az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2011. május 23. 13:30
  „load!
  Ráadásul az infláció a nettó béreket érinti, mely az egy kulcsos adóval az átlagembernek csökkenő nettót eredményez!”
 • 5. load 2011. május 23. 13:26
  „Ezen az ember kínjában már csak nevetni tud.
  A 1,5% bruttó bér emelkedés kedvező gazdasági fordulat!
  4%-ot meghaladó infláció mellett.
  ???????”
 • 4. dorombolok 2011. május 22. 08:59
  „Láttuk , Bence, Demeterrel 2006. októberében mit mondott a kedvezményes nyugdíjakról. Most más ukászt kaptak?
  Álnokság az egész ! Kihasználják a zemberek feledékenységét.”
 • 3. machers 2011. május 22. 08:26
  „2. gjozsi88 2011.05.22. 08:21
  Szegény Bence nem tehet róla, hogy hülyeségeket beszél. Ezt a szöveget kapta a központból. Máshol ezt úgy hívják, hogy parasztvakítás, nálunk pedig kormányzati kommunikációnak nevezik.”
 • 2. gjozsi88 2011. május 22. 08:21
  „még annyit:
  Szegény Bence!
  A bruttó bérekről beszél....miközben a nettó bérek a 4% infláció ellenére a rossz adópolitika miatt sok esetben csökkentek, de legtöbb helyen csupán a tavalyi nettó szinten vannak!
  Ha 8% feletti nettó bér emelkedés van, akkor vajon miért nem bővül a belső fogyasztás, miközben a megtakarítások sem növekednek????????
  Arról nem beszélve, hogy a foglalkoztatási adatokat a 2011 januárjától számitja-mely a kormányzás megkezdéséhez képest mély pont volt, azaz tavaly április óta drámait csökkent-majd ehhez képest javult!
  Miközben a közszférában az eddigi 8 órás közfoglalkoztatottság felére csökkent, igy nött a számuk, de közben a bérezés pont a felére is csökkent!
  Azaz aki eddig megélt a 8 óráért kapott 50 000 ft-jából, ezután 4 órás munkáért kénytelen megélni a feléből!”
 • 1. gjozsi88 2011. május 22. 07:57
  „Mi köze van ehhez az Orbán kormánynak?
  Ugyanis a gazdaság huzó ágazata az az export, melyhez gyakorlatilag semmi közük, miközben az általuk aláirt gazdasági szerződések, melyeket még a szocik készitettek elő (AUDI, OPEL..) gyakorlatilag még nem kezdte meg a termelést!
  Az exportnak a német gazdaság irányában történő növekménye, mely a "kabátlopás ügyben" kevert Merkel vezette gazdasági növekedés függvénye, melyet a politikusaink rombolnak ,ezt jelzik a folyamatos német bírálatok!
  Arról nem beszélve, hogy a belső fogyasztás, mely a kormány elhibázott adó politikája miatt nem növekszik, hanem csökken, legfeljebb stagnál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP jobban tenné, ha hallgatna

A fideszes Demeter Ervin szerint a szocialisták jobban tennék, ha hallgatnának, mert - mint mondta -… Tovább olvasom