Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

KDNP: az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni a jövőben.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni a jövőben - mondta Semjén Zsolt a képviselői javadalmazás ügyében a Fidesszel kialakult vitáról szerdán Budapesten.

A KDNP elnöke a megjelent sajtóhíreket cáfolva a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvénye előtt leszögezte: nem az érdekli őket, hogy egy képviselőnek mennyi a fizetése.

A KDNP világ életében egy puritán párt volt, nem az a cél, hogy a képviselői fizetéseket feltornázzák. Amit felvetettek az az, hogy nem tűnik ésszerűnek, hogy egy csomó olyan foglalkozásból kizárják a képviselőket, amit a társadalom javára nyugodtan végezhetnek - fejtette ki újságírók előtt, hozzátéve: az állampolgárok el tudják dönteni, egy képviselőt megválasztanak-e annak tudatában, hogy országgyűlési feladatai mellett más munkát is végez.

Az MTI azon kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a végszavazásnál is nem gombot nyomnak, úgy fogalmazott: mindenképpen fontos, hogy ez a törvény megszülessen, és nem gondolja, hogy törésig kell vinni ezt a kérdést, de amit a KDNP felvetett, az egy ésszerű javaslat és jogos szempontokat tartalmaz.

Értjük a Fidesz szempontjait, de nagyobb rugalmasságra lenne szükség - hangsúlyozta, hozzátéve: nagyobb teret kellene hagyni egy-egy szakma művelésének bizonyos keretek között. Nem gondolom, hogy ez csorbítaná a parlamenti munkát - jegyezte meg.

Semjén Zsolt azon félelmének is hangot adott, hogy ha ezeket lehetőségeket kizárják, nagyon leszűkítik azok körét, akik vállalják, hogy a közéletben képviselőként dolgozzanak. Ez kontraszelekcióhoz vezet, és nem is ésszerű - mondta.

A kormányfő helyettese példaként a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, orvos Nagy Kálmánt említette, és feltette a kérdést: miért akadályozzuk meg, hogy a leukémiás gyermekeket gyógyítsa? Az az orvos, aki például két cikluson keresztül nem vett szikét a kezébe, nyolc év múlva már tudja ezt majd megtenni - szemléltette. Jelezte: jó néhány fideszes képviselő is jelezte, ők is úgy gondolják, ahogy a KDNP.

Hozzátette: a KDNP-frakcióban különösen sok orvos, ügyvéd és magas képzettségű képviselő ül, ezért őket jobban érinti talán ez a kérdés, mint a többi frakciót.

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.

A határozathozatalok után hétfőn éjjel még egyeztetett egymással a két kormányzópárt.

Rubovszky György az MTI-nek azt mondta, nagyon reméli, hogy a végszavazásra meg tudnak állapodni a vitatott pontokban. Úgy látta, megértésre találtak a Fidesz frakcióvezetőjénél felvetéseik.

A több mint egyórás megbeszélésen jelen volt mindkét kormánypárti frakció vezetője.

Rubovszky György azt mondta,: miután ismertették álláspontjukat "bizonyos vitafoszlányok" alakultak ki, majd abban maradtak, hogy a nagyon közeli napokban ismét leülnek egyeztetni.

Olvasóink írták

 • 5. kotorék 2012. április 12. 21:19
  „47 000 Ft. bruttó 1 fillérrel se több!Amennyi kárt okoztak az országnak, meg embereinek, még ez is túlzottnak tűnik.”
 • 4. kotorék 2012. április 12. 12:34
  „Éljenek meg 47 000 Ft.-ból!”
 • 3. Madarász 2012. április 11. 22:52
  „Egy fenékkel egy lovat ugye...”
 • 2. k2968 2012. április 11. 20:00
  „Tisztelt moderátor.Elnézést a csúnya szóért.”
 • 1. k2968 2012. április 11. 19:50
  „Az a <moderálva> húsosfazék az.Mindenki döntse el képviselő akar lenni vagy más irányban próbál boldogulni.Bár vannak páran akik semmi mást nem csináltak idáig mint képviselők ,pártkatonák voltak.Azoknak nehezebb lesz a kisebb országgyűlés miatt.Szűkebb környezetünk a példa rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Kulcson: a házban rekonstruálták az eseményeket

Ismét kihallgatták a négy családtagjának megölésével gyanúsított H. Csanád Jutast, ezúttal a… Tovább olvasom