Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

KDNP: a politikai elit kezdje magán a spórolást!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a politikai elitnek magán kell kezdenie a spórolást - mondta Harrach Péter a pártok támogatásának csökkentéséről szóló javaslat elfogadását értékelve csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A KDNP országgyűlési frakciójának vezetője szerint egy felelősen gondolkodó párt természetesnek tartja a közös tehervállalást. Kiemelte: az államháztartási hiány csökkentése támasztotta azt az igényt, hogy faragják le a kiadásokat.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: a pártok támogatására szükség van, ezzel a függetlenségüket lehet védeni. Ugyanakkor ha szükség van az ország pénzügyi egyensúlyának megtartása miatt a kiadások csökkentésére, akkor természetes, hogy ezt a politikai pártok magukon kezdjék.

A KDNP frakció első embere emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök akciótervének 21. pontja tartalmazta a pártok támogatásának 15 százalékos mérséklését. Hozzátette: a pártok támogatását a választási eredmények alapján áprilisban korrigálták, s ezt az összeget csökkentették.

A parlament által elfogadott javaslattal a Fidesz 153 millióval, az MSZP 116 millióval, míg a KDNP 38 millió forinttal kap kevesebb juttatást - fejtette ki. Így a Fidesz módosított támogatása 870 millióra, az MSZP-é 656 millióra, a KDNP-é 213 millióra csökkent. A Lehet Más a Politika 123,6 millió, a Jobbik 222 millió forintos támogatást kaphat.

Harrach Péter az MTI kérdésére azt mondta, hogy a KDNP-nek a csökkentés miatt kisebb kerete lesz pártszervezésre, új munkatársakat nem nagyon tudnak felvenni, és az ingatlanok működtetésénél is "össze kell húzni a nadrágszíjat".

A kormánypárti politikus úgy értékelte, hogy a parlamenti pártok többsége örömmel fogadta a változtatást, ez a szavazási eredményben is tükröződött.

Az Országgyűlés 346 igen, 15 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el hétfőn a költségvetési törvény a fideszes Lázár János és a kereszténydemokrata Harrach Péter által kezdeményezett módosítását. Négy frakció támogatta az indítványt, nemmel szavaztak az LMP képviselői, a szocialista Kovács Tibor pedig tartózkodott. A képviselők arról is döntöttek, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A jogszabály két intézkedést tartalmaz: 15 százalékkal csökkenti az országgyűlési választásokon egy százalékot elért pártok állami támogatását, a kormányhivatalok és a PSZÁF számára pedig összesen 15,7929 milliárd forint befizetését írja elő.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 16. 07:51
    „No öreg Téged is hamar félre fognak állítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb gabonatermés az Európai Unióban

Lefelé módosította az Európai Unió idén várható búza termésére vonatkozó előrejelzését a Strategie… Tovább olvasom