Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Katona Pál: A szeretet ereje

Katona Pál esperes, a földeáki plébánia vezetője Victor Hugo A nyomorultak című könyvéről beszél.
„Szívemnek a legkedvesebb szépirodalmi regény Victor Hugo klasszikusa, amelyet már számtalanszor újraolvastam. Azért tartom A nyomorultakat az én Nagy Könyvemnek, mert az elvitathatatlan irodalmi szépség mellett bizony számos krisztusi, keresztény értéket is hordoz ez a mű, amelynek esszenciája: csak a szeretet képes kizökkenteni végveszélybe rohanó életéből az eltévedt embert.

A mű főhőse, Jean Valjean egy velejéig megátalkodott, gonosz ember, aki az élet minden bugyrát megjárja, alaposan meg is bűnhődik mindazért, amit tesz. A büntetés-végrehajtók fenyítéseinek célja, hogy megváltoztassák a személyiségét, életét, de sem a börtön, sem a gályarabság nem teszi jobbá a rosszat.

Ezzel szemben találkozik egy Krisztus-követő emberrel, egy püspökkel, aki nem támadással, hanem megértéssel és szeretettel fordul felé, és ez az egyetlen eszköz, ami képes gyógyulást hozni lelkébe. Szerintem is csak ezen az úton lehet meggyógyítani a szívek sebeit, minden más törekvés és fenyítés gyakorlatilag eredménytelen.

Úgy vélem, hogy a mai világ Jean Valjean-jai, megátalkodott gonosztevői az embereket pusztító terroristák. Szomorú azonban, hogy a jelenkor egyetlen válasza a jelenség megállítására a fegyveres vadászat, a börtön és a megtorlás. Biztos vagyok benne, ha a Föld más kultúráit is a Victor Hugo által bemutatott megértéssel, szeretettel kezelné a Nyugat, ezek a veszélyek is jelentősen csökkennének."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lagzi-randi

Kat elkényeztetett féltestvére, Amy esküvőjére készül. Mindez roppant örvendetes lenne, ha Kat épp… Tovább olvasom